Akseki Antalya'nın kuzey doğusunda yer alan ve büyük bir tarihi geçmişe sahip olan ilçesidir. Akseki İlçesi'nin Antalya merkeze uzaklığı 155 km dir. Akseki İlçesinin bir kısmı Antalya Konya İl sınırını oluşturur. Düğmeli evleri, tarihi kervan göç yolları ile meşhur Akseki kardelen çiçeğinin de anayurdudur. Yaylaları, Giden Gelmez Dağları ile turizmde gelişme gösteren bir ilçedir.

Akseki’nin Tarihi

1286 yılında, Akdeniz’in Batı Toroslar mevkiinde kurulan bu bölgenin çok geniş bir tarihi bulunmaktadır. Oldukça eski dönemlere uzanan bu şehrin tarihi Romalılara kadar dayanır. Bu bölgenin eski adının Marla olduğunu söylenir. Marla Türkçe bir sözlükcük olup anlamı ‘Yüksek Ulemalar Diyarı’ dır. Türklerin eski dönemlerde Kavimler Göçü ile ilk olarak yerleşim yerlerinin bu bölge olduğu bilinmektedir. Akseki’nin tarihinde Şamanistik akımlar bulunuyor. Bunun dışında Marla’nın Yüksek Ulemalar Diyarı anlamını taşıdığının da altını belirtebiliriz. Daha sonra bu isim, Türkçe idareciler tarafından günümüzdeki halini almıştır. Son olarak 1901 yılında Antalya Konya Eyaletinin sancağı olarak kayıtlara geçmiştir. Günümüzde tarihi ve turistlik konumu açısından oldukça popüler olan bir bölgedir.

dugmeli-evler-2

Akseki’nin Coğrafyası

Akseki, aslında kardelenleri ile ünlü önemli bir şehirdir. Engebelik ve dağlık bir görünümü bulunmaktadır. Bölgenin çevresinde ise şu ilçeler bulunmaktadır:

Bozkır
Manavgat
Gündoğmuş
Seydişehir
Beyşehir
İbradı gibi önemli ilçeler bulunmaktadır.

Arazinin dağlık olmasına rağmen ağırlıklı olarak makilerle kaplı olduğunun altını çizebilirsiz. Bu da bodur ağaçların çok fazla olduğunu belirtmektedir.

Bölge kararsal iklimin etkisindedir. Karasal iklimin genel olarak özelliklerini şu şekilde belirtebiliriz:

Deniz bölgesinde olmasına rağmen, denizin ikliminden uzak olan bir iklim türüdür. Soğu su akıntısından dolayı, karasal iklim görülmektedir.
Kış bu iklimin olduğu yerlerde çok soğuk bir hava etkili olmaktadır. Kar yağdığı zamanlarda ortalama 90 gün boyunca toprağın üzerinden kalkamaz.
Bölgenin sıcaklığı ise yıl içerisinde 30 dereceye kadar yükselebilmektedir. Bununla beraber sıcaklık bazen -40 dereceye kadar düşebiliyor.
Yağış ortalaması ise 500 – 600 mm arasında olmaktadır.

dugmeli-evler-3

Akseki’nin Ekonomisi

Akseki bölgesinin genel olarak nüfus yoğunluğu 42467 şeklindedir. Bu yoğunluğun 3000 civarı, ilçenin merkezinde, 31904’ü ise, köyler ve kasabalara dağılmaktadır. Bölgenin ağırlıklı olarak geçiminin tarım ile yapıldığını söyleyebiliriz. Küçükbaş hayvancılık çok fazla yapılmamaktadır. Ağırlıklı olarak tarım faaliyeti ile kişiler geçimlerini sağlamaktadır. Kullanılan ve üretilen ürünler şu şekildedir:

Kekik
Tereyağı
Peynir
Soğan
Meyve
Sebze
Badem yetiştiriciliği şeklindedir.

Bu besinler sayesinde, halkın büyük bir kısmı geçimini rahat bir şekilde sağlayabilmektedir.

dugmeli-evler-4

Akseki’nin Ulaşımı

Akseki’ye ulaşım son derece kolaydır. Ülkenin hemen hemen her yerinden Akseki’ye ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun için yapılması gereken tek şey, sadece Antalya merkeze ulaşmak. Antalya merkez Akseki merkez arasındaki mesafe 155 km şeklindedir. Akseki Konya merkeze ise 148 km uzaklıktadır.

dugmeli-evler-6

Akseki’nin Turizmi

Akseki bölgesi, Akdeniz’e bağlıdır. Bu da aslında turizm açısından oldukça önemli bir bölge konumunda olmaktadır. Burası temiz havasıyla, yeşilliği ve mavisi ile beraber turizmin gelişmesinde oldukça önemli bir hale gelmiştir. Turizm olarak gezilebilecek yerler ise şu şekilde belirtilebiliriz:

Akseki Sarıhacılar Kervan Yolları
Akseki Dipsiz Göl
Kartallı Mağara
Düdencik Mağarası

Torosların en güzel bölgelerinden biri olan Akseki, ilkçağa kadar uzanan önemli bir bölgedir. Konya üzerinden Anadolu’ya açılan ticaret kapılarını açan ilçe, çeşitli milletler tarafından ele geçirilmeye çalışılmıştır. Akseki Kardelen Çiçeğinin ana yurdu olarak bilinir.

dugmeli-evler-7

Akseki’nin Genel Özellikleri

Akseki’nin kuruluşu hakkında tam olarak bir bilgi bulunmamaktadır. İlçenin 41 köy ve 6 beldesi bulunmaktadır. Genel olarak özelliklerinden şu şekilde bahsedebiliriz:

Bölgenin rakımı 1000 metrenin üstündedir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bitki örtüsü makidir.
Buradaki ağaçların bir kısmı o kadar büyük boyutlara ulaşır ki, yaşları 500 seneyi geçebilmektedir.
Yüksek platolarda bu durumların hiçbiri gözükmemektedir. Küçük otlar ve dikenler burada daha fazla hakimdir.
Bölgenin nüfusu ise 12 bin civarındadır. Yayılmış olduğu alan ise 2357 kilometre şeklindedir.

Kaynak: www.antalyagezirehberi.net