ALAKIR VADİSİ’NİN YILLAR SÜREN MÜCADELESİ

Antalya’da Beydağları’nın zirvesinden doğup Kumluca’dan Akdeniz’e dökülen yaklaşık 70 kilometrelik Alakır Nehri ve ismini verdiği Alakır Vadisi, uzun yıllar boyunca hidroelektrik santral (HES) projeleri nedeniyle çevrecilerin gündeminde yer aldı. 22 yıl önce Alakır Nehri’nin kaynağı olan Beydağları’ndaki Kuzca Mahallesi’ne yerleşen Tuğba-Birhan Günal çiftinin öncülüğünde başlayan çevre mücadelesi, “Alakır Nehri Kardeşliği” çatısı altında birleşen doğaseverlerin katkılarıyla 2017 yılında büyük bir kazanım sağladı.

Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlar Kurulu kararlarıyla Alakır’da 724 bin metrekarelik alan “Kesin Korunacak Hassas Alan”, 8 milyon 322 bin metrekarelik alan “Nitelikli Doğal Koruma Alanı”, 251 bin metrekarelik alan da “Sürdürülebilir ve Kontrollü Kullanım Alanı” ilan edildi. Bu karar sonrası, bölgede planlanan 3 HES projesi rafa kalkmıştı.

YENİ TEHDİT: MADEN OCAĞI

Alakır Vadisi, bu kez de maden ocağı tehdidiyle gündeme geldi. Kumluca’nın Kuzca Mahallesi sınırlarında, 104,29 hektarlık bir sahanın 20,56 hektarlık bölümünde Beyze Maden isimli şirket tarafından 150 bin ton kapasiteli 4’üncü Grup Mangan Ocağı Projesi için ÇED süreci başlatıldı.

ÇED SÜRECİ DURDURULDU

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yapılan başvuruların ardından proje için başlatılan ÇED sürecini resmi olarak sonlandırdı. Kararın temel gerekçeleri arasında ormanlık alanların tahribatı, su kaynaklarına olası olumsuz etkiler ve vadinin ekolojik yapısının zarar görebileceği yönündeki bilimsel ve teknik görüşler yer aldı.

KURUMLARDAN OLUMSUZ RAPORLAR

Alakır Nehri Kardeşliği tarafından yapılan açıklamada, kararın alınmasında halkın ve kurumların duyarlılığının etkili olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Halkın ve kurumların duyarlılığı sayesinde Alakır Vadisi bir felaketten kurtuldu. Açılmak istenilen maden ocağı ile ilgili; Orman Bölge Müdürlüğü’nün ‘ormanlık alanın korunması ve su kaynaklarına olası etkileri’, Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü’nün ‘maden faaliyetinin su kaynakları üzerindeki olası olumsuz etkileri’, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6’ncı Bölge Müdürlüğü’nün de ‘bölgedeki ekosistem ve biyolojik çeşitliliğin zarar görebileceği’ yönündeki olumsuz görüşleri üzerine şirketin ÇED süreci Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından sonlandırılmıştır.”

VADİDE SEVİNÇ HAKİM

Karar bölge halkı, doğaseverler ve çevre savunucuları tarafından sevinçle karşılandı. Alakır Vadisi bir kez daha doğaya sahip çıkanların dayanışmasıyla büyük bir çevre tehdidinden kurtulmuş oldu.

Editör: Savaş Kalabalık