-
Hayır, teşekkür ederim,
-
İçimiz dışımız tatlı oldu sağol,
-
Ellerine sağlık ama çok yedik…
Sevgili okuyucularım, hangimiz sevmedik çılgınlar gibi baklava, kadayıf, kahve, çikolata, şekerlemeler. Bizim geleneklerimiz var, hepsini yapın ama abartmayın.
Kültürel yapımızda misafir ağırlamak ne yazıkki yiyip içirmekle aynı anlama gelmektedir. Bayramda gittiğimiz her yerde ısrarlarla karşılaşmak kaçınılmaz olabilir. Araştırmalara göre bir besinin tadının beyinde ve damakta algılanıp keyif duyulabilmesi için ceviz kadar yenilmesi yeterli bulunmuştur. İkram edilen her şeyi bitirmek yerine tadına bakmak çok daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Ayrıca bayramda birdenbire aşırı yemek yeme, mide ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol açabilir.
ÇOCUKLARA DİKKAT!
Çocukların beslenmesi yetişkinlerden daha hassas bir konudur. Bu nedenle dikkatli davranılmalıdır. Özellikle büyüme ve gelişme döneminde aşırı şeker ve şeker içerikli besinler tüketilmesi diş ve diş eti rahatsızlıklarına, mide problemlerine yol açabilir. Ayrıca bu besinler çocukların açlık duygusuna engel olur ve ana öğünlerde yemek yeme isteğini baskılar. Bu nedenle bayram ziyaretlerine gitmeden önce çocuğunuzla oturup konuşun. Sınırlı miktarlarda çikolata ve şekere müsaade edebileceğinizi söyleyin. Kesinlikle yasaklamayın.
TATLI TABAĞINIZI PAYLAŞIN
Mümkün olduğunca yağda kızarmış, şerbetli tatlılardan özellikle yaz aylarına denk gelen tatil ve bayramlarda kaçınmak gerekir. Ziyaretlerde ikram edilen tatlı tabağını paylaşarak ve sadece tadına bakacak şekilde 1-2 seferlik küçük lokmalar almanız daha doğru olacaktır. Daha çok sütlü tatlılar tercih edilmelidir. En uygun saat dilimi ise öğleden sonra 15.00-17.00 arasıdır. Dondurma, meyveli tatlılar, sütlaç, puding, kazandibi gibi sütlü tatlılar olabilir. Tatlının yanında iştahınızı kesmenize yardımcı olan açık çay ya da su içebilirsiniz.
Bayramda eski beslenme düzeninize dönerken metabolizmayı bu dönüşüme hazırlamak için işte birkaç öneri:
-
Ramazan bayramında yeterli ve dengeli beslenmeye çalışın.
-
Metabolizmayı yeni döneme alıştırmak adına bayram sabahı güne kahvaltı ile başlayın.
-
Bayram sofralarında; günlük sıvı ihtiyacınızı karşılamak için ortalama 2 litre sıvı tüketimi sağlığınız açısından faydalıdır.
-
Öğün atlamayınız.
-
Bayram ziyaretlerinde enerji değeri yüksek besinler olabileceğinden öğünlerde tüketimlerinizi yoğurtlu sebze ( semizotu, kabak vb.) ızgara tavuk ve salata, ton balıklı salata gibi daha düşük enerjili besinlerden tercih ediniz.
-
Izgara, fırınlama, buğulama, haşlama yöntemleri ana yemeklerde kullanılabilir.
-
Bayram için hazırlanan çeşitli yiyecekleri tüketirken fazla çeşitliliğe kaçmamalıyız. ( aynı anda 2-3 çeşit yemek )
-
Çay, kahve, gazlı içecekleri fazla miktarda tüketmemelisiniz. Gün içerisinde 2 fincan kahve, 3-4 fincan çay tüketimi miktarını korumaya çalışınız. Ihlamur, rezene, tarçın gibi bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.
-
Gün içinde tatlı tüketimi olabileceğinden şekerli içeceklerden uzak durmak uygun olacaktır.
-
Bayram ziyaretlerinde yakın mesafeler için araç kullanmak yerine yürüyerek gitmeyi tercih edin.
ELVEDA YA ŞEHR-İ RAMAZAN Ayrılık acısına da bayram mutluluğuna da hamd üstüne hamd olsun. Büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öpüyorum. Hayırlı bayramlar, sağlıklı günler dilerim.