Sevgili okuyucularım her yıl tüm dünyada 11-17 Mart tuza dikkat haftası olması dolasıyla bu haftaki yazımda size tuzu anlatacağım.
Tuz, yiyecekleri korumada ve tatlandırmada kullanılan bir baharattır.
Dünyada Tuz Tüketimi
Dünya Sağlık Örgütü; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (bir tepeleme çay kaşığı veya 1 silme tatlı kaşığı) olarak önermektedir. Bu miktar ise yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır. Sofra tuzunu yaklaşık %40’ı sodyumdur. Toplam 5 g tuz yaklaşık 2000 mg sodyum içermektedir.
Türkiye’ de tuz tüketimi, tüketilmesi gereken miktarın tam 3 katıdır. Tuzda bulunan sodyum, insan vücudunda kan basıncı, asit-baz dengesi, sinir sistemi ve kas dokusunun çalışmasında önemli rol oynar.
Gereğinden fazla tuz tüketilirse;
* Kardiyovasküler hastalıklara,
* Böbrek hastalıklarına,
* Hipertansiyona
* İnmeye
* Osteoporoza
* Bazı kanser türlerine neden olmaktadır.
Ülkemizde tuz tüketimini azaltmak amacıyla Sağlık Bakanlığı 2011 yılından beri 'Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı' uygulamaktadır . Bu program kapsamında ekmeklerdeki tuz oranı düşürüldü, okul kantinlerinden tuz içeriği yüksek cips gibi ürünler, restoranlardaki yemek masalarından da tuzluklar kaldırılmıştır. Ayrıca Türk Gıda Kodeksi Tuz Tebliği uyarınca ( 2013) tuz paketlerinin üzerinde ‘’ Tuzu azaltın Sağlığınızı Koruyun’’ ibaresi zorunlu hale getirilmiştir.
Yapılması gerekenler;
* Sofrada tuz bulundurmamalıyız.
* Salamura besinlerin tuz içeriğini azaltmak içi suda yıkama ya da bekletme işlemleri uygulamalısınız.
* Yemeklerimize tadına bakmadan tuz eklememeliyiz
* Her gün tuz miktarını biraz azaltarak az tuz tüketmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz.
* Satın alınan işlenmiş ürünlerin tuz içeriğine dikkat etmeliyiz.
* Bol su içip, satın alınan maden sularının tuz içeriği etiketten kontrol edilerek tüketilmelidir.
* Çocuklarınızı erken yaşta tuzla tanıştırmayın.
* Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine bitkiler, maydanoz, nane, kekik, rezene, fesleğen, biberiye, baharatlar, hardal gibi soslar kullanabilirsiniz.
* Atıştırmalık olarak cips, tuzlu kuruyemiş yerine kuru meyveler tercih edebilirsiniz.
* Hazır etler, tavuk sularının, hazır çorbaların içerisinde fazladan sodyum bulunduğu unutulmamalıdır.
Sevgili okuyucularım ‘Tuzu azalt ömrünü uzat’ diyerek bu haftaki yazımı burada sonlandırırken , herkese mutlu hafta sonları, sağlıklı günler diliyorum.