Günümüzde obezitenin hızla artmasıyla, hızlı kilo verdiren moda diyetler popüler hale gelmiştir. Sosyal medya, gazete ve dergilerde yer alan bu diyetler maalesef bilinçsizce uygulanmaya devam etmektedir ve çoğu kişi yıllarca aldığı fazla kiloları çok kısa bir sürede vermek istemektedir.

    

Moda diyetlerin hemen hemen hepsi mucize kilolar verdirmeyi hedefliyor. Oysa mucizeler bir yana, bu diyetlerde sağlıksız beslenmeye bağlı sorunların temeli oluşturulmaktadır. 

Moda diyetin özellikleri:

• Hızlı kilo kaybı vaat ediliyor.

• Besin seçimi son derece kısıtlıdır.

• Medyatik kişilerin bu diyetleri uyguladıkları vurgulanıyor.

• Her derde deva olarak tanıtılıyor.

• Diyetin yanı sıra pahalı gıda takviyeleri öneriliyor.

• Sağlıklı tercihler yapmaya yönelik değiller.

• Bilim dünyasını dikkate almıyor.

Moda diyetlerde karşılaştığımız sorunlar:

• Diyette sebze, meyve ve tahıl ürünleri yok.

• Hayvansal yağ tüketimi fazla.

• Kalp ritim bozuklukları, ölüm riski gelişebilir.

• Az karbonhidrat tüketildiği için enerji azalıyor ve halsizlik, hareketsizlik ortaya çıkar.

• Dehidratasyon (sıvı kaybı) meydana gelir.

• Beyin metabolizması üzerinde stres yaratıyor.

• Böbrek işlev bozukluğu, karaciğer bozuklukları ve gut hastalığına yol açabilir.

En moda diyetler ve zararları

1. Protein Diyeti; Bu diyetin amacı ağırlıklı olarak protein tüketip tokluk hissini uzatmaktır. Vücuda alınan lif oranı azaldığı için kabızlık problemlerine sebep olabilir. Uzun süre uygulandığında ise gut hastalığına ve böbreklerde tahribata yol açabilir, ayrıca yetersiz karbonhidrat alımına bağlı olarak dikkat toplamada güçlük, yorgunluk gibi sorunlara da neden olabilir.

2. Düşük Karbonhidrat İçeren Diyetler (ketojenik diyetler, atkins diyeti, stillman diyeti); Karbonhidrat miktarının aşırı kısıtlandığı, protein ve yağ miktarı yüksek olan diyetlerdir. Yeterli ve dengeli diyet ve ketojenik diyet karşılaştırıldığında yeterli ve dengeli diyetle yağ kaybı fazla olurken, ketojenik diyetle su kaybı daha fazla olmuştur. Yan etkilerine bakacak olursak da sıvı ve elektrolit dengesinde bozukluk (Kalsiyum atımı artar, osteoporoz riski gözlenir), hiperürisemi, kan lipitlerinin ve kolesterolün artması, kardiyak aritmiler ve ölüm riski görülür.

3. Çok Düşük Kalorili Diyetler (açlık diyeti, simeons diyeti); 800 kcal’den (1 kcal 1000 kaloridir) daha düşük kalorili ve sıvı ağırlıklı beslenilen diyetlerdir. Gün boyu bir ya da iki öğün tüketilir. Vücut ağırlığının hızlı kaybı nedeniyle, yağsız vücut kitlesinin daha çok kaybedilmesi, bazal metabolizma hızının azalması, kaybedilen ağırlığın sonrasında korunamaması görülür. Sağlık açısından riskli olduğu için ölümle sonuçlanma durumu vardır

4. Tek Tip Besine Dayalı Diyetler (yumurta diyeti, lahana çorbası diyeti, kahve diyeti, karpuz diyeti); Vücut tek tip besin ile beslenildiğinde ani bir hız artışı göstermektedir ve bu da beraberinde kısa sürede hızlı bir kilo kaybını getirir. Ancak, verilen bu kilolar hiçbir zaman kalıcı olamamaktadır. Çünkü bu tarz diyetler ile kilo verme yağ kaybı ile değil, sıvı ve kas kaybı ile gerçekleşmektedir. Bu diyette vitamin ve mineral yetersiz alındığı için saç dökülmeleri, deri kuruması, ağrılar, kabızlık, tırnak kırılmaları oluşur. Ayrıca tek tip besinle beslenme diyetinde kişiye uyguladığı besine karşı nefret oluşabilir.

5. Kilo Kontrol Ürünleri-Bitkisel Ürünler; Bitkisel ürünler ottur zararı yoktur, zayıflarım demeyin. Bu ürünlerin çoğu zararlı etkiler göstermektedir. Ticaretini yapanlar, kullanıcılara bu bitkisel ürünlerin çoğunun doğal oldukları söylemektedirler. Fakat bir bitkisel ürünün üzerinde doğal olduğunu belirten bir etiketin bulunması onun güvenli olduğunu göstermez. Bitkisel ürünler bir ilaç gibi düşünülerek, doğru kullanılmadığında veya büyük miktarlarda alındığında kan basıncı, kan şekeri ve pıhtılaşma üzerine tahmin edilemeyen etkiler oluşabilir ve elektrolit dengesizlikleri baş gösterebilir. Bununla birlikte bu ürünler böbrekleri ve karaciğeri geri dönüşülmez zarara uğratabilir.

“Moda diyetler bilimsel olmayan bilgilere dayanıyor.”  

Sağlıklı kilo vermeniz haftalık 0,5 - 1 kilogram arasında olmalıdır. Yavaş verdiğiniz kiloları almanız daha zor olacaktır. Dengeli ve doğru tercihler yaparak ve bunu alışkanlık haline getirerek kilo verdiğiniz gibi bu kiloları koruyabilirsiniz. Kulaktan kulağa dolaşan uygulamalar yerine profesyonel destek almak, sağlıklı sonuçları da beraberinde getirecektir. Sağlığınızı riske atmayın. 

Sağlıklı günler dilerim.