Sevgili okurlarımız öncelikle hepinizi en içten sevgi ve saygılarımla selamlıyorum. Bugün ilk köşe yazıma çağımızın en sıkıntılı hastalıklarından biri olan inme (felç) ile başlamak istiyorum. 

İnme Dünya Sağlık Örgütünün tanımlamasına göre hızla gelişen beynin işlevlerin fokal bozukluğuna bağlı klinik bir tablo olup 24 saat yada daha fazla sürmesi sonucu ölüm gelişmesi olarak tanımlanır. 

Daha iyi anlıyacağımız şekliyle beyin kan damarlarının tıkanması veya yırtılmasıyla gelişen kan akımının kalpten beyne iletilememesi sebebiyle; hareket, duyu, algı kaybı, konuşma bozukluğu veya koma ile karakterize travmatik bir hastalıktır. Dünyada en önemli 3. sırada ölüm nedenidir. Ve bilinçsizlik sebebiyle malesef ki bir çok hastamız hastaneye ulaştırılamadan kaybedilmektedir.

İNMEDE Kİ RİSK FAKTÖRLERİ NELER? 

Bu faktörleri biz iki gruba ayırıyoruz. Değiştirebileceğimiz ve değiştiremeyeceğimiz faktörler olarak.

Değiştiremeyeceklerimiz; yaş, cinsiyet, aile genetiğimiz, ırk özellilerimiz..

Değiştiribilceğimiz yani kontrol altında tutabilceklerimiz; hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, sigara, alkol, hareketsiz yaşam gibi..

PEKİ İNME NASIL BELİRTİLER VERİR NASIL ANLIYCAZ DEDİĞİNİZİ DUYAR GİBİYİM; hemen onları açıklayalım.

Çok geniş bir yelpazede seyretmekle birlikte ilk bulgular genellikle benzerdir. Ani gelişen nedensiz şiddetli baş ağrısı, ani bilinç kaybı, konuşmada bozukluk, bir veya iki gözdede görme kaybı, yürüme ve koordinasyon bozukluğu oluşması olarak sıralayabiliriz.

Dünya İnme Birliği o anda hastaya yanındakilerin bir test uygulamasını önerir, bu kısım önemli.

DİKKAT!!

1- Kişiden gülmesini isteyin yüzün bir tarafı kayıyor mu?

2- Kişiden her iki kolunuda kaldırmasını isteyin bir kolu düşüyor mu?

3- Kolay bir cümle isteyin ve tekrarlattırın tekrarlıyor mu?

Eğer bunları yapamıyorsa hiç vakit kaybetmeden 112’yi arayın.

112 gelene kadar ilk yardım olarak öncelikle hava yollarının açık olduğundan emin olmalıyız ve bu hastaneye kadar devam etmeli. Ateşi, kalp ritmi, kan basınçı ölçülmelidir.

BİZ SAĞLIKLI BİREYLER İNMEDEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Öncelikle hareketsiz yaşamımıza son vermeli düzenli olarak hergün 30 dakika egzersiz yapmalıyız.Bol bol su tüketmeliyiz.Tansiyon,diyabet,kolesterol,kalp hastalıkları vs.gibi hastalıklarımızı kontrol altında tutmalıyız.Düzenli check up yaptırmalıyız.Sigara,alkol,uyuşturu gibi maddelerden uzak durmalı,düzenli ve sağlıklı beslenmeye önem vermeliyiz.

SON OLARAK İNME GEÇİRMİŞ HASTALARIMIZIN NASIL TEDAVİ EDİLDİĞİNE DEĞİNELİM:

İnme geçirmiş hastanın ilk 6 ay ile 2 yılı içerisinde gelişme ihtimali oldukça fazladır. Ve hayat boyu devam eden fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisi alırlar. Devam eden ilaç tedavileriyle birlikte bizlerde fizik tedaviyle normal yaşamına döndürüp eski motor yetenek ve becerilerini geri kazanmasına, yürüme aktivitesini kazanmasına el becerisi kazanmasına yani kısacası bütün eski hareket ve becerilerini geri kazanmasında yardımcı oluruz ve destekleriz.

Keyifli okumalar, sağlıklı günler diliyorum.