Antalya ilinin 5 merkez ilçesinden biri olma özelliğine sahip olan kepez ilçesi 531,619 kişilik bir nüfusa sahiptir. İlçenin doğusunda aksu ilçesi, güneyinde Muratpaşa ilçesi, güneybatısında ise Konyaaltı ilçesi yer almaktadır. Antalya ilinin önemli sosyal alanlarını bünyesinde barındırmaktadır. İlçe içerisinde gezip görülebilecek yerlerin sayısı oldukça fazladır. 1970 Yıllarında Antalya yoğun bir göç almaya başlamıştır. Kepez ilçesi ise bu dönemde alınan göçler sebebiyle yoğun bir gecekondulaşmaya tanık olmuştur. Kepez ilçesi günümüzde de gecekonduların sıklıkla karşılaşıldığı ilçeler arasında yer almaktadır. Özellikle Antalya’nın diğer ilçeleri ile karşılaştırıldığında kepez ilçesinde ki oran çok daha fazladır. 1994 yılında belediyeleşme sebebiyle gecekonduların sayısı azaltılmış olsa da oran günümüzde de halen yüksek sayılmaktadır. Antalya’nın girişinde bulunan kepez ilçesi adını “uçurum” kelimesinden almaktadır. Antalya büyük şehir belediyesinin otogarının bulunduğu ilçenin arazi yapısı güneye gidildikçe düzleşmektedir. İlçenin tamamı Antakya büyük şehir belediyesi içerisinde yer almaktadır.

Kepez’de 1 merkez ilçe ve 66 mahalle bulunmaktadır. Yüzölçümü 397.869 olan ilçe turizm ve sera anlamında gelişmişlik göstermektedir.

kepez (1)

Kepez'in Coğrafyası

°20’-32°35’ doğu boylamları ile 36°07’-37°29’ kuzey enlemleri arasında yer alan bir ilçedir. Güneyinde Akdeniz bulunan ilçenin, kuzeyinde Toros dağları yer almaktadır. İlçenin denizden yüksekliğinin ortalama 20-39 metre arasında olduğu bilinmektedir. Kepez Elektrik santralleri su ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Toros dağlarından gelen suların temizlenmesinde gerek tarım gerekse temiz su ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli bir unsurdur.

kepez (3)

Kepez İklimi

Bölgenin genelinde Akdeniz iklimi hakimdir. Yazlar sıcak geçerken kışlar ise ılıman geçmektedir. İlçeye en fazla yağış kış aylarında düşmektedir, yazları aşırı kurak geçen ilçedeki sıcaklık değişimi yoğun değildir. Kışın görülen yağışların sebebi ise cepheseldir. İklime bağlı olarak görülen bitki türlerinin genelini makiler oluşturmaktadır. Makiler sürekli yeşil kalabilen bir bitki örtüsü örneğidir. Kusa boylu, sert yapraklı ve kuraklığa dayanabilen bitki türü ilçenin geneline yayılmış durumdadır.

Kepez’de Gezilecek Yerler

Düden Şelalesi

Şehir merkezinin 10 km uzaklığında yer alan Düden Şelalesi şehrin en gözde mekanları arasında yer almaktadır. Sadece Antalya bölgesinin değil Türkiye’nin en gözde şelalelerinden biri olma özelliğine sahiptir. MÖ 334–333 yılları arasında büyük İskender’in Pamfilya fethetmek için bu bölgeye geldiği bilinmektedir. Atlarının şelaleden su içmesi için mola vermesi sebebiyle İskender şelalesi olarak da anılmaktadır. Özellikle yerli halkın anlattığı bu hikaye nesilden nesile aktarılmıştır. Düden şelalesi çevresinde piknik alanları ve kafeler de bulunmaktadır. Ulaşımın oldukça kolay olması şalaleyi ziyaret edenlerin sayısının fazla olmasında önemli bir rol oynamaktadır. Her yıl 100 binden fazla kişinin ziyaret ettiği şelale doğaseverlerin vazgeçilmezlerinden biri.

Kepez Kent Ormanı

Dinlenme alanı olarak kullanılan kent orman alanı antalyanın akciğerleri olma görevinide üstlenmiştir. Olağan üstü manzarası ve bitkileri ile turistlerin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği alan piknik ve doğa yürüyüşlerini oldukça uygundur. Osmanlı otoğının bulunduğu orman alanı özellikle şehrin gürültüsünden ve kalabalıklığından kaçmak isteyen kişilerin uğrak mekanları arasında yerini alıyor.

kepez (2)

Vakıf Zeytinliği

Kepez bölgesinde yer alan zeytinlik alanları bölgenin dikkat çekmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Koruma altında olan zeytinlik bölgesinde onlarca yıllık zeytin ağaçları bulunmaktadır. Büyük bir zeytin üretimi yapılan alan Antalya’nın akciğeri olma görevini de üstlenmiş durumda. Vakıf zeytinliği alanı yılda 2 bin 630 ton toz emmektedir. 2630 dönümlük vakıf zeytinliği içerisinde 25 bin ağaç bulunmaktadır. Günümüzde 25 bin ağacın yalnızca 9 bininden zeytin alınabilmektedir. Bu oranın arttırılması ile ilgili halen çalışmalar devam etmektedir. Sadece Türkiye içerisinde değil dünyaya da kendini duyurmuş olan bir zeytinlik alanıdır.

kepez (4)

Hayvanat Bahçesi

1989 yılında açılmış olan hayvanat bahçesi günümüzde en geniş alana yayılmış olan hayvanat bahçesi olma özelliğine sahiptir. Hayvanlar için sağlanan olanaklar ve doğal atmosfer hayvanat bahçesinin başarılı olmasında önemli bir rol oynamaktadır. Parkın içerisinde doğal su kaynakları ve şelaleler bulunmaktadır. Tam bir görsel şölen alanı oluşturmuş olan park içerisinde piknik alanı da bulunuyor. Piknik yaptıktan sonra elinizde kalan yiyecekleri park içerisinde bulunan hayvanlara verebilirsiniz. Mangal yakmanın bile mümkün olduğu ender parklardan bir tanesidir. Sürüngen evi, çift tırnaklılar, tek tırnaklılar, yırtıcılar, yırtıcı kuşlar, sülünler, tavuklar ve tavşanlar park bölümleri arasında yer almaktadır. Girişin ücretli olduğu hayvanat bahçesi hayvan çeşitleri konusunda geniş bir yelpazeye sahiptir.

300 m2 yazlık geniş alanda bulunan sürüngen evi içerisinde timsahlar ve yılanlar yer alıyor. Kışın havaların soğuması ile birlikte hayvanlar 350 m2’ lik kışlık alana alınmaktadır.
Çift tırnaklılarda ender olan kızıl geyik, yaban koyunu, karaca ve ceylan sıklıkla görülmek istenen hayvanlar arasında bulunmaktadır.
Yırtıcı kuşlar bölümünde 4 türde 12 hayvan yer almaktadır. Bunun yanı sıra sülünler bölümünde 12 çeşit sürün bulunmaktadır.
20m2’lik bir alana sahip olan tavuklar ise 9 türe sahiptir.
Hiç şüphesiz hayvanat bahçelerinin en dikkat çekici alanlarından biri yırtıcılardır. Yırtıcılar alanında aslan, puma, kaplan ve ayı türleri bulunmaktadır. Ayrıca iklim koşullarına göre yazlık ve kışlık bölümleri yer almaktadır.

kepez (5)

Kepez Kapalı Mısır Çarşısı

Antalya içerisinde bulunan kapalı mısır çarsısının gelişmesi ve güzelleşmesi adına birçok çalışma yapılmıştır. İçerisinde ki dükkânlar ile dikkatleri üstüne çekmeyi başarmış olan kapalı çarşı özellikle alışveriş yaparak Türk kültürünü tanımak isteyen turistlerin uğrak mekanları arasında yer alıyor. Kepez ilçesine bağlı olan çarşı içerisinde birçok dükkân yer alıyor. Özellikle dış cephede bulunan kirliliklerin ve dükkânların çevresinin düzene sokulması ardından çok daha geleneksel bir görüntüye sahip olmuştur.

Kaynak: www.antalyagezirehberi.net