Toplantı sonrasında muhtarlar adına açıklama yapan Muhtarlar Derneği Başkanı İbrahim Songur, muhtarların görev ve sorumluluklarına dikkat çekerek şunları söyledi:
“MUHTARLARIN İŞİ SADECE BELGE VERMEK DEĞİL”
“Muhtarların işi sadece nüfus ya da ikamet belgesi vermek değildir. Sorumlu oldukları 220 kanun maddesi var. Ancak muhtarların en büyük çilesi, mahalle sakinlerine gelen tebligatlar nedeniyle yaşanıyor. Resmi kurumlardan gelen tebligatlar vatandaşlara ulaşamadığı için muhtarlıklarda birikiyor. Trafik cezaları, icra tebligatları ve mahkeme evrakları gibi birçok belge, muhtarlıkların raflarında yığılıyor. Ayda en az 300 evrak geliyor.”
“TEBLİGAT KANUNU MUHTARLARI ZOR DURUMDA BIRAKIYOR”
Songur, 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun muhtarlara tebligatları alma zorunluluğu getirdiğini belirterek, “Postacı, mahkemeden, noterden ya da belediyeden getirdiği evrakın sahibini adresinde bulamadığında, tebligatı muhtarlığa bırakıyor. Postacı için görev burada sona eriyor, ancak muhtarın sorumluluğu başlıyor. Ayda 200-300 tebligat geliyor. Eğer vatandaş gelip evrakını alıyorsa sorun olmuyor. Ancak evrakını almayanları bulma görevi vicdani bir sorumluluk olarak muhtara düşüyor. Telefonla ulaşmaya çalışıyoruz ya da evine gidip evrak sahibini buluyoruz” dedi.
“VATANDAŞLAR İLETİŞİM BİLGİLERİNİ GÜNCELLEMELİ”
Mahalle sakinlerine çağrıda bulunan Songur, “Vatandaşlarımızdan isteğimiz, mutlaka kayıtlı oldukları mahalle muhtarına iletişim numaralarını bildirmeleridir. Bu, hem bizim işimizi kolaylaştırır hem de tebligatların zamanında ulaşmasını sağlar” ifadelerini kullandı.
TEŞEKKÜR MESAJI
Songur, toplantının verimli geçtiğini belirterek, “Böyle faydalı bir eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenledikleri için başta Cumhuriyet Başsavcımız Sayın Gökhan Kıymacı, PTT Dağıtım Şefi Erhan Karşılar ve tüm kurum temsilcilerine, tüm muhtarlarımız adına teşekkür ederiz” dedi.