Geçen yazılarımda Kumluca halkının 1914 yılından 2016 yılına kadar ilkokul, ortaokul ve lise bazında eğitime katkısını yazmaya çalışmıştım. Bu yazımda artık bu işin sonucunu getirme açısından Kumluca halkının yüksekokul ve fakülteye katkısını kısaca anlatmaya çalışacağım.
1996 yılı haziranında kuruluş kararı alınan Kumluca Meslek Yüksek Okulunun faaliyete geçmesi için dönemin Kaymakamı Abdülhamit Erguvan önderliğinde 40 civarında hayırseverin desteği ile KUMEV Kumluca Eğitim Vakfı Kurulur. 10 Nisan 1997 tarih ve 22960 sayılı resmi gazetede ilan edilen Vakıf senedinin imzalama işini 40 hayırsever adına Kaymakam Abdülhamit Erguvan, Belediye Başkanı Hüseyin Gürkan, Beykonak Belediye Başkanı İsa Günay, Mavikent Belediye Başkanı Mustafa Çetinkaya, Dr. Alim Tezcan, İsmet Başer, M. Cengiz İlter, Necmettin Gökkaya, Hüseyin Çetintürk, Mustafa Zilayaz, Mustafa Bircan ve Atilla Avcıoğlu imzalar.
Okul için Kumluca Belediyesi, düğün salonu bitişiğindeki binayı tahsisi eder. Okulun açılışı için sıralarda dahil olmak üzere tüm ihtiyaçları KUMEV tarafından karşılanır. Vakıf kaymakam, 4 belediye başkanı ve yüksekokul müdürü ile 6 seçilmiş üyeden oluşan yönetim kurulu tarafından yönetilir. Kumluca Meslek Yüksek Okulu halen aynı binada hizmet vermektedir.
Ayrıca 2001 yılında yapılan deve güreşinde toplanan hasılat ile Kumluca Belediyesi’nin tahsis ettiği Maliye İşhanı (Eski Belediye İşhanı) binasının 4’üncü katı yurt haline getirildi, halen kullanılmaktadır. Yurt ve okul yemekhanesi Vakıf’ın kurduğu KEVİ adlı Vakıf İktisadi İşletmesi tarafından işletilmektedir.
Bende bu vakıf ve vakıf iktisadi işletmesinde 10 yıl civarında yöneticilik yaptım.
Kendi okulunu kendisi yapan ve 1935 yılında inşaat yapmaya başlayan Kumlucalı hız kesmemektedir. Dönemin Kaymakamı Salih Işık ve Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya önderliğinde 25 Ocak 2010 tarihinde yüksekokul binası temeli atılmıştır. Bina zemin+2 kat olmak üzere 3 katlıdır. KUMEV Kumluca Eğitim Vakfı ve Portakal Çiçeği Derneği tarafından inşa edilecektir. Yüksekokul için şimdilik biraz büyüktür. Kumlucalıların desteği ile bina tamamlanarak geçtiğimiz günlerde Akdeniz Üniversitesi’ne teslim edilmiştir.
Ama Kumluca yine hız kesmemektedir. Şu anda KUMEV Kumluca Eğitim Vakfı’nın başkanlığını yürüten Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya önderliğinde yapılan girişimler sonucu Bakanlar Kurulunun 2015/7598 sayılı kararı ile Kumluca Sağlık Bilimleri Fakültesi kurulması onaylanmış ve karar 6 Mayıs 2015 tarihli resmi gazetede yayınlanmıştır.
Kumluca bunu da başarmıştır. Bu binanın yapılmasında ve fakültenin açılmasında başta Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya olmak üzere emeği geçen herkese, yöre halkından birisi olarak teşekkür ediyorum.
1914 yılında Medreseden başlayıp bu güne kadar Kumluca’nın eğitimi için emek vermiş insanların ölenlerine Allah’tan rahmet, hayatta olanlarına da sağlık ve mutluluklar diliyorum.
Eğer başarabilirsem Kumlucalının eğitime katkısını bir kitap haline getirmeyi düşünüyorum.
Bu 7 bölümlük yazı serisini burada noktalıyorum. Umarım Kumluca’ya “Kültür girmeden para girmiş” veya “Kumlucalı eğitime değer vermiyor” diyenler bu anlatımlardan sonra bir şeyler anlamışlardır.