Araştırmayı , okumayı, insanlara bir şeyler öğretmeyi çok sevdiğim için bu köşede ‘’pembe önlüklü diyetisyen’’ köşesinde yazmaya başlayalı tam da bugün 2 yıl oldu. 2 yıldır sizlerle birçok şey paylaştık. Sağlıklı beslenme, hastalıklarda diyet tedavisi, çocuklukta beslenme, popüler diyetler gibi konuları öğrendik, yaşam tarzımız haline getirmeye çalıştık. Bana bu desteği veren gazetemizin ilk sahibi İnanç Bey ve şimdiki sahipleri Sinan Bey’ e , aileme, beni takip eden siz sevgili okuyucularıma teşekkür ederim.
Sevgili okuyucularım, fazla kilolarınız için, ‘’yavaş çalışıyor’’ dediğiniz metabolizmanızı suçlayabilirsiniz. Ofisimdeki danışanlarımdan da sıklıkla duyduğum bir söz bu. Peki ama bu doğru bir yaklaşım mı?
Metabolik hız , yani vücudumuzun kalorileri yakma hızı, kişiden kişiye değişir; yaşlandıkça yavaşlıyor olsa da aldığımız kiloların sorumluluğunu doğrudan bu duruma yüklemek büyük bir hatadır. Son bir araştırmaya göre kilo problemi , obezite hastalarının çok azında metabolik bir rahatsızlıktan kaynaklanmaktadır. Bu durumda fazla kilolarımızın suçunu metabolizmamızın yavaşlığına atmak yanlış olur. Elbette ki bu, metabolizmamızı hızlandırmak için bir şeyler yapamayacağımız anlamına gelmiyor. Bu yazımda size metabolizmamızı hızlandırmak için birkaç ipucundan bahsedeceğim.
1. Her kişinin metabolizması farklıdır. Herhangi bir rahatsızlık metabolizmayı etkileyebilir.
Herkesin vücudunun dinlenirken harcadığı enerjisi farklıdır. “Bazal metabolizma hızı(BHM), fiziksel olarak tamamen dinlenir durumdayken vücudun harcadığı enerji miktarıdır. Genetik , yaş, metabolik hastalıklar, vücut bileşimi (yağ ve kas düzeyleri ), ateşli hastalıklar, hamilelik, uzun ve sık aralıklarla diyette olmak, stres gibi durumlar bazal metabolizma hızını etkilemektedir.
2. Kendinizi aç bırakmayın.
Her öğünde metabolizma hızımız artar. Özellikle yemek yedikten 2-3 saat sonra en yüksek düzeydedir. Bunun sebebi besinlerin sindirilmesi için vücudun fazladan efor sarf etmesindendir. Bu nedenle öğünlerinizi düzenli tüketmelisiniz, öğün kaçırmamalısınız. Her kaçırdığınız öğün metabolik hızınızı yavaşlatır ve vücudu kıtlık metabolizmasına sokabilir.
3. Yavaş yemek yiyin, iyice çiğneyin.
Beynimize tokluk sinyali yaklaşık 20 dk da ulaşır. Hızlı yemek yiyince farketmeden daha fazla yemek yersiniz. Yapılan bir araştırmada yavaş yemek yiyenlerin yaktıkları kalorinin hızlı yiyenlere göre daha fazla olduğu görülmüştür.
4. Şok diyetlerden kaçının.
Şok diyetler; metabolizmasını hızlandırmayı umut eden herkes için kötüdür. Bu diyetler kilo vermenize yardımcı olsa da, bu doğru bir beslenme şekli değildir. Ayrıca, kaslarınızı kaybedebilirsiniz bu da metabolizmayı yavaşlatır. Şok diyet sonunda vücudunuzun daha az kalori yakar ve hızlı kilo alımı olur.
5. Yağ yaktıran yiyecekleri tüketin.
Acı kırmızı biber, kahve, enerji içecekleri, yeşilçay, zencefil, gibi bazı yiyecek ve içeceklerin metabolizmayı hızlandırdığı bilinmektedir. Ama onlara da çok güvenmeyin. Bu tür yiyeceklerin termojenik etkisi yüksektir. Tek başına bu yiyecek ve içecekleri tüketmek kilonuzu etkilemez. Baharatların ve kahvenin metabolizma hızlandırma süresi anlıktır. Ayrıca içilen kahve kremasız, şekersiz olması, uygun miktarda tüketilmelidir. Herhangi bir yiyeceğin daha fazla kalori yaktırdığını söyleyemeyiz. Bunun için yeterli ve tutarlı bilimsel bilgi bulunmamaktadır.
6. Spor yapın, kaslanın
Kas kitlesi direk olarak kalori yakımı ile doğru orantılıdır. Eğer kas oranı normale göre yüksek ise metabolizma hızı yüksek demektir. Erkeklerin daha fazla kaloriye ihtiyaç duymasının sebeplerinden biri de budur, genelde daha kaslıdırlar ve daha
fazla kalori yakarlar. Gün içerisinde yapılacak düzenli egzersiz ile kalori yakımı fazlasıyla arttırılabilir. Egzersizin düzenli yapılması metabolizmanın aktif olarak sürekli çalışması anlamına gelir. Araştırmalar insan vücudunun 30’lu yaşlardan itibaren kas kaybetmeye başladığını gösteriyor. Kas miktarındaki bu kayıp BMH’ ınızın yavaşlamasına ve kilo almanıza neden olur.
Sevgili okuyucularım, uygun besinlerle doğru zamanda, kişiye özel bir spor programıyla metabolizmanızı hızlandırmak sizin elinizde. Sağlıklı günler dilerim.