Merhaba sevgili okuyucularım, Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi ile uzun süren açlıkla beraber beslenme düzenimiz ve rutinlerimiz de değişiyor. Bugünlerde dışarıda en sık duyduğum cümlelerden biri de ‘’kilo aldım, bu kiloyu nasıl verebilirim’’ oluyor.
İşte size en fit öneriler
1. Ramazanda uzun süren susuzlukla beraber, kilo kontrolü için öncelikli hedef yeterli sıvı tüketimi ve sudur. Su içme hedefi kilo başına 30-40 ml olmalıdır. Örneğin 70 kg olan bir kişi 70*30= 2100 ml yani ortalama 2 litre su içmelidir.
2. Oruç tutarken ortalama 17 saat bir şey yenilmediği için sahurda ve iftarda tok tutan besinler seçilmelidir. Bu besinler:
-
Yumurta : Bir araştırmaya göre yumurta tüketenlerin tüketmeyenlere göre 36 saat boyunca daha tok hissettiği tespit edilmiştir.
-
Yulaf ezmesi: Yüksek beta-glukan ve lif içeriği sayesinde tok hissetmeyi sağlar. Sahurda sütünüze 25 gr ekleyerek tokluk hissini arttırabilirsiniz.
-
Balık: Omega-3 yağ asiti ve kaliteli protein içeriğinden dolayı kilo problemi olanlar için tokluk hissi sağlar.
-
Yoğurt: Bağırsak florasını düzenleyen yoğurt mutlaka sahura eklenmelidir.
-
Bitter çikolata: Yapılan araştırmalarda sütlü çikolata ve bitter çikolata karşılaştırıldığında bitter çikolata tüketenlerin daha az besin tükettiği görülmüştür.
-
Tam tahıllılar: B grubu vitaminlerden ve posa içeriğinden dolayı sahurda tam tahıllı ekmek tüketilmelidir.
-
Çorbalar: Midede uzun süre kalarak tokluk hissi yaratmasından dolayı sahurda ve iftarda tüketilebilir.
-
Muz: Sahurda yoğurdunuzun yanına küçük bir muz eklemeyi unutmayın. Çünkü muz, lif içeriğinden dolayı uzun süre tok tutan besinlerdendir.
3. Ramazanda yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmaya destek olmak için orucunuzu kan şekerinizi dengeli bir şekilde yükselten hurmadan yararlanabilirsiniz. Ardından 1 su bardağı su içilmelidir. Orucunuzu açtıktan sonra 1 porsiyon hafif bir çorba ile devam edebilirsiniz.
4. Ramazanda sahuru atlamak, sonraki günü daha aç geçirmenize ve iftarda kaçırmanıza neden olur. Sahur içeriğinde kan şekerinizi dengeleyen ve tok tutan yiyecekler; yumurta, tuzsuz peynir ve zeytin, tam tahıllılar olmalıdır. Hem sahurda hem de iftarda işlenmiş, şekerli, kızartılmış besinler, baharatlı yiyecekler, her türlü tatlılardan uzak durulmalıdır.
5. Ramazan’da kilo almamak için en önemli noktalardan biri de aktif kalmaktır. Spor yapmayı ihmal etmeyin. İftardan sonra yapacağınız tempolu bir yürüyüş hem kan şekerinizi dengeler hem de kilo kontrolünü sağlar.
Sevgili okuyucularım, şimdiden Çarşamba akşamı idrak edeceğimiz bin yıldan hayırlı olan kadir gecemizi tebrik eder, affımıza vesile olmasını Cenab-ı Haktan niyaz ederim.
Haftaya buluşmak ümidiyle, sağlıklı günler dilerim.