Yaz sıcaklarının kendisini göstermesiyle birlikte kış meyveleri raflarda serinletici yaz meyvelerine bıraktı. Sevgili okuyucularım; su oranı yüksek bol lifli, antioksidan deposu özellikle bunaltıcı havalarda en iyi ara öğün seçeneklerindendir.

Özellikle kanser, kalp-damar hastalıkları, sindirim ve boşaltım sistemi hastalıkları ile bağışıklık sistemi üzerinde oldukça olumlu etkiler gösteren yaz meyveleri; en doğal ve taze haliyle porsiyon kontrolüne uyarak tüketilmelidir.

Meyvelerde ‘’früktoz’’ adı verilen şeker bulunmaktadır. Porsiyon kontrolü yapılmadan tüketilen meyveler ile alınan bu şekerin fazla alınması ise;

• Karaciğer yağlanmasına,
• Kan şekeri dengesinin bozulmasına,
• İnsülin direncine,
• Vücut yağ oranın artmasına ve kilo almaya neden olmaktadır.

Karpuz;
Yüksek likopen vitamin ve mineral içeriğiyle antioksidan seviyesi yüksek bir meyvedir. İyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleyip bağırsak kanserini önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda %90 su oranıyla iyi bir idrar söktürücüdür. Karpuzun glisemik indeksi yüksek olduğu için özellikle diyabet hastaları dikkatli tüketmelidir. 
100 gram karpuz yaklaşık 30-35 kcal’dir. Bir porsiyon karpuz ;2-3 üçgen dilimdir.

Kiraz, 
İçeriğindeki yüksek fosfor ve melatoninden dolayı sakinleşmeyi sağlayıp uykuya dalmayı kolaylaştırmaktadır. Ayrıca ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağlayarak artrit, gut hastalığı, damar sertliğinin tedavisine yardımcı olmaktadır. Diüretik etkiye sahip olduğu için böbreklerin çalışmasında faydalıdır. 
Bir porsiyon kiraz 10-12 adet kadardır.

Kayısı, 
İçerisindeki selüloz ve pektin sayesinde kabızlığı büyük ölçüde engelleyip sindirime destek olurken diğer tarftan sahip olduğu beta-karoten ile kanserin, kalp hastalıklarının ve kataraktın önlenmesine yardımcı olabilmektedir. Potasyumun zengin kaynaklarından biri olan kayısı kan basıncı düzenleyici etkiye de sahiptir. Hem kan yapıcı hem de cildi ve saçı canlı tutma özelliğine sahiptir. Kayısı iştah kontrolünü sağlamaya yardımcı olur.

Bir porsiyon kayısı 3-4 adet kadardır.
Şeftalinin kanser ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu olan beta-karoten içeriği yüksektir. Sindirim sistein düzenli çalışmasını sağlayarak hazmı kolaylaştırır. Yüksek A ve C vitamini içeriğiyle vücudu yenileme özelliği vardır. 
Bir porsiyon şeftali orta boy olanıdır.
Sizler için pratik, lezzetli ve serinletici bir tarifim var. 
Ballı Karpuz Kavun Topları 
Porsiyon miktarı; 8 kişiliktir. Her porsiyon 70 kalori olan bu topları ara öğünlerinizde yapıp afiyetle tüketebilirsiniz.

Malzemeler;
• Bir tatlı kaşığı kurutulmuş lavanta,
• 2 naneli bitki çayı poşeti
• 2 yemek kaşığı bal,
• 250 gram kavun topları,
• 250 gram karpuz topları,
• 180 gram az yağlı dondurulmuş yoğurt,

Yapılışı ; 
1. Küçük bir tencerede 2 su bardağı su ve lavantayı kaynatın. 5 dakika düşük ateşte suyunu çektirin. Çay poşetlerini ekleyin. 3-5 dakika kadar demlendirin. Çayı süzdürün ve oda sıcaklığında soğımaya bırakın. Daha sonra balı ekleyin. 
2. Büyük kap içine bir kaşık ile oluşturduğunuz karpuz vekavun toplarını birleştirin. Çay karışımın toplar üzerine dökün. Kapağını kapatın ve 1-6 saat kadar soğumaya bırakın ara ara karıştırın.
3. Servis yapmak için ballı çay karışımlı karpuz kavun toplarını 8 kaseye paylaştırın. Herbirinin üzerineküçük bir kepçe dondurulmuş yoğurt koyun. Dilerseniz taze nane ile süsleyebilirsiniz.

Herkese afiyet olsun. Bol güneşli, rengarenk günler geçirmeniz dileğiyle…..