ALTINYAKA Mahallesinin adı 1960 yılından önce GÖDENE idi. 1960 yılında yapılan isim değişikliği ile ilgili bilgiler.
İlçemiz Kumluca da bazı köylerimizin isimleri 62 yıl öncesi değişmiştir. Bu işlem nasıl olmuştur.
Öncelikle ismi değişen köylerimizi belirtelim. Kumluca da aşağıda isimleri yazılı 6 köyün adı değişmiştir.
1- Adrasan köyü Çavuş köyü olmuştur.
2- Gödene köyü Altınyaka köyü olmuştur.
3- Gerçen köyü Erentepe köyü olmuştur.
4- Savrun köyü Güzören köyü olmuştur
5- Kağaz köyü Beykonak köyü olmuştur.
6- Örtekiz köyü Yenikışla köyü olmuştur.
Bu işlem şöyle oluşmuştur. İçişleri Bakanlığınca 26.10.1960 tarihinde onaylanan değişiklik kararı 1961 yılında yayınlanan İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü 42 sayılı Bülteni ile açıklanmıştır.
Bu değişiklik yapılalı tam 62 yıl olmuştur. Bu zaman zarfında bu değişiklikler halk tarafından kabul görmüşmüdür. Bunu bir inceleyelim istedim.
Bu konuyu üç bölüme ayırabiliriz. 1, Kabul görenler 2- Kısmen kabul görenler. 3- Kabul görmeyenler.
1- Kabul görenler; Kağaz ve Örtekiz. Bu isimlerin söylenmesi zor ve değişik şekillerde olduğunda yapılan değişiklikle Beykonak ve Yenikışla isimleri Halk tarafından benimsenmiş ve bu gün eski isimleri artık hiç kullanan kalmamıştır.
2- Kısmen kabul görenler; Gerçen ve Savrun bu isimler yarı yarıya kabul görmüştür. Halk tarafından her iki isimde kullanılmaktadır.
3- Kabul Görmeyenler : Adrasan ve Gödene.
3.A- Adrasan : Adrasan’a verilen Çavuş adı halk tarafından bir türlü kabul görmemiş ve 49 yıl sonra 2009 yılında Belediye İçişleri Bakanlığına müracaat ederek Adrasan ismini geriye almıştır. Bu gün Adrasan Belediyesi adı kullanılmaktadır.
3.B- Gödene : Gödene isim değişikliği yapılalı 62 yıl olmuş. 60 yıldır hala halk Altınyaka adını benimseyememiş ve gödene adını kullanmaktadır. Buna birkaç örnek verecek olursak;
- Gödene adı değiştirildikten sonra Kumluca Belediyesi tarafından Kumlucanın en uzun caddesine Gödene caddesi adı verilmiştir. Halende bu isim kullanılmaktadır.
- Orman Teşkilatı önce Gödene şefliği adını kullanmamış, Ama yeniden Gödene Orman İşletme Şefliği adını kullanmaktadır.
- En önemlisi Çarşıda pazarda gezerken 10 – 15 yaşındaki çocuklara ve halka nerelisin diye sorduğun zaman “Altınyaka” diyeni hiç duymadım. “Gödeneliyim” diyor.
- En eski bulabildiğmiz kayıtlara göre Mahallemiz 1800 lü yılların ikinci yarısında önce Iğdır Nahiyesine sonradan da Iğdır maa kardıç nahiyesine bağlı bir köydür. O günlerde adı yine Gödenedir. Hatta Iğdır Maa Kardıç 1855-1868 arası İlçe olmuştur.
- 1914 yılında Finike İlçe olunca Şimdiki Kumluca’yı oluşturan iki Nahiye kurulmuştur. Bu Nahiyelerden birisi Kumluca, birisi Kuzca. Kuzca Nahiye olmuş fakat Nahiye merkezi hep Gödene de kalmıştır. 1940 yılında köylülerimizin yazdığı dilekçe ile nahiyenin adı da Gödene olmuştur. Okul sınıf geçme defteri 1939-1940 ders döneminde Köyü : Gödene, Nahiyesi Kuzca yazmakta iken, 1940-1941 senesinde ikisi de gödene olmuştur. Buda yazılan dilekçenin geçerli olduğunu göstermektedir. ( Bu dilekçenin ikinci sureti bendedir.)
- Köyümüz – Mahallenin adı değişeli yaklaşık 62 yıl olmasına rağmen Halk halen Gödene ismini kullanmaktadır. Yaşlılar belki kullanabilir ama gençlerde aynı ismi kullanmaktadır. Buda yeni ismin tutmadığına bir delildir.
- Altınyaka ismi Türkiye de çok olmasına rağmen Gödene ismi sadece Konya meram ilçesinde vardır. Onun içinde karışıklıklara meydan verilmeyecektir.
Bu örnek açıklamaları daha çok uzatabiliriz.
Altınyaka Tekrar Gödene nasıl olur? Yürürlükteki Mevzuata göre İhtiyar heyeti Belediyeye başvurur. Belediye meclisi yer isminin değişmesi yönünde karar alırsa, bu kararda Valilik tarafından onaylanır ise Altınyaka Gödene olur.
Belediye Meclisimizin bu konuda duyarlı davranarak Halkın isteğini gerçekleştireceğine olan inancım sonsuzdur.
HOŞÇA KALIN, SAĞLIKLA KALIN, DOSTÇA KALIN……….
Turgut EKEN