GİZLİ CENNET ADRASAN…
TEKİROVA-ADRASAN-GELİDONYA BURNU ARASI DOĞAL SİT ALANI İLAN EDİLDİ.
800 KADAR KAÇAK BUNGALOV YAPILDIĞI İDDİASI...
ADRASAN ELDEN GİDİYOR…
SAHİPSİZ ADRASAN’DA İSTEYEN İSTEDİĞİNİ YAPIYOR...
PREFABRİK KAÇAK YAPI CENNETİ ADRASAN...
TÜM KURUMLAR ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR...

Adrasan, Kumluca ilçesine bağlı ve 1996 yılında belde olmuş. Adrasan Kumluca İlçesine 30 km, Antalya İl Merkezine 95 km, Kemer İlçesine 55 km, Olimpos bölgesine ise 15 km uzaklıktadır. Çevresi çam ağaçları ile kaplı ilginç bir koya sahip. Karadan denize ters rüzgarlar aldığından, rüzgar gücünün egemen olduğu geçmiş yıllarda yelkenliler bu koya giremeyip medeniyet izlerini Olympos, Phaselis, Antalya limanlarına taşımışlar.

Adrasan ismi Rumca’dan gelmektedir. Sırtını Beydağları’na dayamış olan Adrasan koyunun zemini kum ve denizi sığ, çevresi ise karayolu olmayan birbirinden ilginç doğal güzelliklerle dolu. Su sporlarına meraklı olanlar için de, eşi bulunmaz bir parkur niteliği taşıyor. Deniz suyu sıcaklığının yüksek olduğu, sezonun uzun olduğu Adrasan'da, özellikle berrak ve 29 metreye yakın sualtı görüş mesafesine sahip deniz, balıkadam ve sualtı fotoğrafçıları için yeterli şartları oluşturuyor.

Adrasan’ın kapalı koyu, geniş ve uzun bir kumsala sahip. Her yerinden denize girme imkanı var. Koyun karşısındaki Musa Dağı’na bağlı Eliğ, tepesi çökmüş bir deveyi andıran silueti ile ilgi çekiyor. Koyun başında Markız tepesi yer alıyor.

Adrasan’ın 2 km’lik kumsalı boyunca koyun sol başı Dere Mevkii olarak anılıyor. Tahtalı Dağları’ndan doğan kaynak suyu bünyesinde levrek, kefal gibi balıklar da barındırıyor. Koyun sağ başı ise otellerin pansiyonların bulunduğu hatta ikinci sokağın da açıldığı yoğun bölüm olarak da dikkat çekiyor. Çevreye ve yürüyüşe meraklı olanlar için trekking alanları bulunuyor.

Son yıllarda Adrasan Antalya'nın en önemli tekne turları merkezinden biri olmuştur. Bu gelişmede plajları Maldivlere benzetilen ve çok popüler olan "Suluada Tekne Turları" itici güç olmuştur. Bunun yanında Balıkçılar Koyu'nda toplanan pat pat teknelerde özel turlar için çalışmaktadır. Adrasan'dan Suluada tekne turları dışında Kemer yönünde yer alan cennet koylara da tekne turu düzenlenmektedir. Bu koylar sırası ile Akseki Koyu, Korsan Koyu (Çoban Limanı), Sazak Koyu, Yalancı Koy ve Porto Ceneviz Koyu'dur.

Adrasan’da düzenlenen faaliyetler arasında balık avı turları ve dalış turları da mevcut. Dalgıç okuluna kayıt olan öğrenciler, tatile gelenler dalış kursları alabiliyor. Her gün grup dalışları Üç adalar mevkii ile Pırasalı ada ve Sulu ada Mevkii’nde 25-30 metrede gerçekleştiriliyor ve öğrenciler kurs sonunda dalış sertifikalarına kavuşuyorlar.

Daha önce hiç dalmamış kişiler 5-6 günlük bir kursla dalgıç brövesi alıp hayatına yepyeni bir sayfada açabiliyor. Adrasan’da düzenli olarak balık avı turları düzenlenmekte. Amatör balıkçılar da Deepfishing organizasyonları ile katıldıkları balık avı turlarında oltayla iri balıklar yakalayabiliyorlar.

Mavikent-Gelidonya arasında denizin en haşin anında bile en sakin sığınak yeri olarak ünlenen kumsalı ve plajı ile cazibesini koruyan Oturak Koyu görülebiliyor. Oturak Koyu’ndan yakınlarında Karaöz Mahallesi ile karşılaşanlar Ankaralıların mekanı olarak bilinen 200’e yakın villanın süslediği günübirlik piknik alanlarına sahip bir başka özel koya giriyorlar. Karaöz’ün devamında sahili takip ederek Papaz İskelesi adlı koy çam ağaçları gölgesinde bir başka günübirlik piknik alanı olarak hizmet veriyor. Diğer yandan obaların da yer aldığı Antalya’nın en büyük kıyı şeridi olan Mavikent’te Finike’ye kadar ulaşan 25 km’lik kumsal istikbal vaad ediyor.

12 Şubat 2020 Tarihli ve 31037 Sayılı/2095 karar sayılı yayınlanan Resmî Gazete’de Kumluca İlçesi Sınırları İçerisinde Bulunan Tekirova-Adrasan-Gelidonya Burnu Arası Doğal Sit Alanının Koruma Statüsünün Yeniden Değerlendirilmesi Sonucunda, alanın kesin korunacak hassas alan olarak tescil edildi.

Var olduğu konum ve özellikleriyle Adrasan koyu bir doğa cenneti. Doğa harikası Adrasan, tur teknelerinin yanı sıra kaçak yapılarının da kelimenin tam anlamıyla işgali altında.

Kamuoyunda imar affı olarak bilinen yasadan güç alarak beldeye, 800 kadar kaçak bungalov yapıldığı iddia edilirken, hepsi birer işletme gibi çalıştırılıyor. Her bungalovun birinde 4, 5 kişinin kalabileceği bu kaçak yapılar, bu cennet koy için plansız şekilde 3000, 4000 kadar turist demek.

KUMLUCA BELEDİYESİ, KUMLUCA KAYMAKAMLIĞI, ANTALYA VALİLİĞİ, ANTALYA ÇEVRE İL MÜDÜRLÜĞÜ BİLDİĞİNİZ ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR.

İddialara göre 2020 yılı için 1000 kadar daha bungalov siparişi verildiği, koyda hemen herkesin dilinde. Bunlar da tabii kaçak yapılar olarak yerlerini alacaklar. Araziler dolduruldu Kumluca Belediyesi, Kumluca Kaymakamlığı, Antalya Valiliği, Çevre İl Müdürlüğü seyirci, temel betonu atıldı bütün kurumlar seyirci, bir gecede de bungalovlar konacak. Bir önceki dönem yıkılan betonarme binalar, genişletilerek yenilendi. Tamamı kaçak.

Devletin Adrasan koyunu unutmuş olmasından cesaret alan herkes, arazisine ya da bulduğu yere beşer onar bungalov koyuveriyor, internette günlük satışını yapıyor.

Vatandaş şikâyetlerinin dikkate alınmadığını ve bu üzücü gerçeğe tüm yetkililerin seyirci kaldığını belirtiyor. Seslerini duyuramadıklarını söylüyorlar.

Adrasan’da imar affını ve seçim zamanını fırsat bilenler, kıyı kenar sınırı içinde kalan yerlere dahi yapı kondurmuşlar. Belediye, Çevre İl Müdürlüğü olanı biteni izliyor sadece.

Dünya cenneti bu koy, şimdi artık çöplük ve kaçak niteliksiz bungalov ve prefabrik yapı cennetine, vergisiz kazanç cennetine, kayıt dışı iş cennetine dönüşmüş ve fırsatçıların gözde yeri olmuş durumda. Tüm devlet kurumlarını göreve davet ediyorum.

Sağlıcakla kalın...

Sinan ÇEVİREN
Yazı İşleri Müdürü