20. Tarım ve Seracılık Festivali Yörük Çadırlarıyla, Yörük Göçüyle, Konserleriyle ve Yağlı Pehlivan güreşleriyle taraflı tarafsız herkesten geçer not aldı. Bazı sıkıntılar, aksaklıklara rağmen kervan yolda düzeldi. Kumluca Tarım ve Seracılık Festivali, Türkiye’nin en büyük halk festivali diye dile getirilirken Kumlucalılar bunun hakkını fazlasıyla veriyor. Bu unvanın hakkını 41 Mahallesiyle, muhtarıyla, halkıyla Kumluca, Türkiye’ye kanıtlıyor.
4 Nisan’da mazbatasını alan çiçeği burnunda bir belediye başkanı 14-15 gün gibi kısa sürede, hiçbir belediyecilik tecrübesi olmadan, festival yapılacak, yapılmayacak tartışmaları içerisinde Kumluca Festivalini başarıyla gerçekleştirdi. Türkiye’nin en büyük halk festivali, aynı zamanda hortum felaketinin yaşandığı Karatepe stadı yerle bir olmuşken gerçekleştirildi.
41 Mahalle Muhtarıyla, mahalle sakinleriyle büyük bir özveri örneği göstererek, Yörük Göçünü katkı sağladı. Kumluca festivaline sahip çıktı. Yörük Göçü geçtiğimiz yıllardan farklı olarak halkın daha fazla katılımıyla gerçekleşti. Türkiye’nin birçok yerinden Kumluca festivalini takip etmek için ilçemize gelen misafirler doya doya bir festival yaşadı.
Peki, Kumluca’nın güvenoyunu alan Mustafa Köleoğlu, geçtiğimiz senelere nazaran festivalde farklı olarak ne yaptı. Öncelikle göreve gelir gelmez ilk icraatı Kumluca’nın kanayan yarısı olan Demir bariyerleri kaldırmak oldu. Seçimden önce esnafa verdiği sözü tuttu. Esnafın ve halkın güvenini kazandı. Festival ön hazırlık toplantılarında Yörük göçü kortejinde sıralama tartışmalarına son vererek, adaletli bir şekilde sıralama kurayla belirlendi. Sergi yiyecek-içecek, giyim bölümlerinde ciddi tartışmalar neden olan yer kavgalarına son verdi. Sergi yerlerinde sabit fiyat belirlenerek, esnaf yerlerini kurayla belirledi. Adaletli bir şekilde herkes kendi şansıyla belirlediği yerler nedeniyle tartışmalar son buldu. Köleoğlu, festivalde yer açmak isteyen Kumluca esnafına da yüzde 30 indirim yaparak esnafından yana tavır kullandı.
Yörük Göçüyle ilgili 41 Mahalle Muhtarlarıyla toplantı yaparak Muhtarların isteklerini göre Yörük göçü şekillendirildi. Festival teması çocuk üzerine kuruldu. Ağaç yaş ilken eğilir atasözünü doğrular bir şekilde Çocuklara Yörük kültürü aşılanmaya çalışıldı. Tüm okul müdürleriyle iletişime geçilerek öğrencilerin Yörük Çadırlarının gezilmesi sağlandı. Bu doğrular Kumluca Festivalini daha etkin kılarak, geçtiğimiz yıllara göre belki de en kalabalık festival olmasını sağladı.
Kumluca halkının da Festivaline sahip çıkmalarını da unutmamak lazım. Mahalle sakinlerinin öz verili şekilde sıcağın altında Yörük göçü kortejinde saatlerce ayakta kalarak bu festivali gerçekleştirdiğini unutmamak gerek. Parayla bu işi yaptıramazsın. 41 Mahalle Muhtarı ve Mahalle sakinlerinin özveriyle hiçbir karşılık beklemeden katkı sunması takdire şayandır. Festivalin yapılmasında bir diğer katkıda festivale sponsor olan firmalardır. Sponsor olan firmalar olmazsa bu tür festivalleri gerçekleştirmek zordur. Başkanıyla, muhtarıyla, belediye personeliyle, halkıyla festival başarıyla tamamlanmıştır.
Kumluca’nın tek gazetesi olarak tüm festival etkinliklerini takip ederek, ilçenin tanıtımına katkı sağlamaya çalıştık. Bu süreçte bir dernek temsilcisinden derneğin isminin haberde geçmediği ve taraflı davrandığımız konusunda haksız tepkiler aldık. Eleştirilere her zaman açığız. Ama haksız eleştirilere de bir cevabımız var. Bu dernek ile ilgili daha önce birçok haber yapıp taraflı olmazken, haberde ismi geçmediğinde taraflı olduk. Şunu açık ve net söyleyeyim Yörük göçünü katkı sağlayan 41 mahallenin tek tek isminin yazılmayacağına göre o derneğinde isminin yazılmaması kadar doğal bir şey yoktur. Nitekim haberde 41 Mahalle ve sivil toplum kuruluşları olarak belirtilmiştir. Bu dernekte bir sivil toplum kuruluşu. Benim için o derneğin 41 mahalleden farkı yoktur. Yok, neymiş 300 tane Üyesi varmış. İyi de mahalleleri de kıyasladığımızda her mahallenin ciddi bir nüfusu var. Ayrıca bu mahalleler 20 yıldır Festivale katkı sağlıyor. Bu dernek kurulalı birkaç yıl olmuş, kortejin en önünde yürümek istiyor. Bütün mahalleler en önde yürümek istiyor. Yerler adaletli bir şekilde kurayla belirlenerek, tartışmalara son verildi. Kusura bakmasınlar da ben kimseye ayrıcalıklı davranamam. Bu dernek temsilcisi herkesle problem yaşıyorsa dönüp ilk önce kendisine bakmalıdır. Saygınlık verilmez, kazanılır. Kumluca’nın saygısını kazanacaksınız ki ondan sonra konuşmaya hakkınız olacak. Kendi çıkarlarınız menfaatleriniz uğruna o derneği kullanıyorsanız da hiçbir zaman o saygıyı görme şansınız yok. Size bir dost tavsiyesidir. Kumlucalıların saygısını kazanın. Kumlucalı vefalıdır, hak edenin hakkını verir.
Bu festivalde eksikler varmıydı. Evet fazlasıyla. Fakat seçimden yeni çıkmış bir belediye başkanının kısa bir sürede böyle bir festival gerçekleştiriyorsa da saygı duymak gerekir. Doğruya doğru, yanlışa yanlış demeliyiz. Bir daha ki yıl daha başarılı bir Festival olacağından şüphem yok. Ama bir an önce Karatepe stadının ihalesi yapılarak yenilenmelidir. Daha modern, daha kapsamlı, Kumluca’ya yakışır bir stad kazandırılmalıdır. Bir daha ki festivale yetiştirilmelidir.
Meslek hayatım boyunca hiç bir zaman işimi tebrik veya ödül için yapmadım. İşim neyi gerektirdiyse onu yaptım. 20. Tarım ve Seracılık Festivali kapsamında düzenlenen Kumluca yağlı pehlivan güreşlerinde Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, festivale katkılarımdan dolayı tebrik ederek, plaket takdim etti.
Kumluca’nın tek ve bölgenin en güçlü gazetesi olan Batı Antalya Gazetesi, çalışma arkadaşlarım adına aldığım plaket için başkan Köleoğlu’na teşekkür ederim.
İşimizi yapmaya devam edeceğiz...
Kalın sağlıcakla…