2005 yılında Buradan esinlenerek Temmuz ayında Benim köyüm olan Karacaören köyünde bir şenlik düzenledik. İki gün süren bu şenlik dolu dolu geçti. Gündüzleri yarışmalar, akşamları da eğlence şeklinde idi.

                Gündüzleri Alakır çayında rafting, çayda tomruk sürükleme, Çayı ortaya alıp halat yarışmaları, Koşular Eşek yarışmaları, Lastik sapan gibi köylünün kendi kendine yaptığı eğlenceler idi.

                Akşamları ise Cumartesi Akşamı Köyümüzün kendi içinden çıkan gençlerimizden oluşan Müzik gurupları, Pazar akşamı ise Eski köy düğünleri canlandırılırdı.

                Kısacası Köylü kendi çalar kendi oynardı ve eğlenirdi.

                Bu yıl Şenlikler Karacaören köyünden başladı. Çok istememe rağmen katılamadım. 18-19 Mayıs 2024 tarihinde yapılan şenlik yine köylülerin kendi aralarında yaptıkları yarışlar ve gösterilerle geçmiş.

                İkincisi Baysı (Ortaköy) köyümüzde BAYSIFEST ORTAKÖY KÜLTÜR VE SANAT GÜNLERİ adı altında Bu yıl ikincisi yapılan etkinlik 22-23 Haziran da yapıldı. Çoğunlukla köy gençlerinin kendi aralarında yarışması ile geçti. Ben Pazar günü katılabildim. Kumluca’nın en genç köyü olan Ortaköy köyü hakkında bende kısa bir söyleşi yaptım. Akşamda Kaşta Müzik öğretmenliği yapan ve aynı zamanda çok değerli yöre araştırmacısı Emre Dayıoğlu oğlumuzun konserini keyifle izledik.

                Üçüncüsü Dere Köyünde idi Bu şenlikte köylünün kendi arasında oldu. Bu şenliği geçtiğimiz haftalarda yazmıştım. Oraya da ikinci gün katıldım ve kısa bir söyleşim vardı.

                Dördüncüsü Kuzca Köyünde idi. Bu şenliğin ilk açılış törenine katıldım. Coşkulu bir kalabalığa yemek ikramında bulunuldu. Akşam 24 yıldır tanıdığım Arzu gök kızımızı dinlemek isterdim ama dönmek zorunda idim. Pazar akşamına kadar söğütcuması yaylası şenlikle inledi. Muhtarımız Ali Okur kardeşim 5 nci şenlik demiş. 5 nci şenlik olması Ali Muhtarımızın düzenli halde yaptığı şenliğin beşincisi. İnşallah bu etkinlik Ali Muhtardan sonrada devam eder.

Burada bilgi olarak bir not düşmek istiyorum. Benim hatırladığım 1960 lı yıllarda Söğüt Cumasında Güreş ve şenlik yapılırdı. Başlangıç ve bitişini bilemiyorum.

Beşincisi ise 18 Ağustosta Gödene (Altınyaka) köyünde yapıldı. Yaz ayları Gödene de yaşamam dolayısı ile etkinliğe katıldım. Muhtar Turan Orhantekin’ in talebi üzerine 76 yaşından sonra sunuculuk yaptım. Bu arada da 5 dakikalık 1855 yılından beri Gödene’nin tarihçesini anlattım. Ama insanlarımız geçmişini pek öğrenmek istemiyor.

Programın ilk bölümünde Karacaören köyü Orta oyuncuları eski köy düğünlerinde yapılan oyunlardan sergilediler. Tabii bunu anlamayan çok insan vardı. Daha sonrada Sanatçı Fatma Şahin izleyicileri coşturdu.

Buralarda üzüldüğüm en büyük olay ise şuydu. Gödene de olanı anlatsam diğer yerlere de ışık tutar.

Gödene ye Kuzcadan gelmiş yaşlı bir Çift vardı. Bunlar eski kıyafetlerden giymişler. Sanatçı söylerken bunları oynamaya davet etti. Karı koca harika oynuyorlardı. Ayakları da bir birine uyuyordu. Ama 10-15 saniye ancak izleyebildim. Her tarafını Kadınlar sardı. Oynayanları görme şansımız olmadı. Daha sonra Muhtarlar çağrıldı onlarında uç tarafından kadınlar girdi ve erkekleri adeta sahneden kovdu. Bu bütün etkinliklerde böyle. Burada örnek olsun diye yazdım.

Gödene de 1964-1970 yılları arasında cumartesi akşamı konser, Pazar günüde güreşler yapıldı. Geçen yıl vefat eden O zamanın Muhtarı Osman Altınel Amcamız O güreşler Gödene de Orman Bölge Şefi olan Mehmet Şenel ’in desteği ile yapılıyordu. O hastalanınca ve vefat edince devam edemedik diye anlatmıştı.

                Mehmet Şenel ’i Öz Abim gibi severdim. Oda beni küçük kardeşi gibi severdi. Ruhun Şad, Mekânın Cennet olsun Mehmet Abi.

               

                HOŞÇA KALIN, DOSTÇA KALIN, BİRLİK, BERABERLİK VE KÜLTÜRLE KALIN……