Ülkemizin davet edildiği ilk resmi olimpiyat, 1908 Londra Yaz Olimpiyatlarıydı. Peki o siyah-beyaz yıllardan günümüze kadar başarılarıyla hafızalarımızda yer eden, tarihimizin yüz akı sporcuları kimlerdi?

ALEKO MULOS

1908 yılında olimpiyatlara gönderdiğimiz sporcu sayısı sadece 1’di. O, yalnız ama gururlu gencimiz jimnastikçi Aleko Mulos’tu. O yıl madalya kazanamadan yurda dönse de, olimpiyatlardaki ilk temsilcimiz olarak adını listemizin en tepesine yazdırmayı başardı.

YAŞAR ERKAN, AHMET KİREÇÇİ

Ardından takip eden yıllarda da olimpiyatlardan elimiz boş döndüysek de, 1936 Berlin Yaz Olimpiyatları ülkemiz için gerçek bir dönüm noktasıydı. Güreşte Yaşar Erkan, olimpiyat tarihimizin ilk altın madalyasını kazanırken aynı olimpiyatlarda Ahmet Kireççi bronz madalyası ile olimpiyat kürsüsüne çıkan ilk isim olmuştu.

HALET ÇAMBEL VE SUAT FETGERİ AŞENİ

1936’nın ilkler listesi bir hayli kabalalık. Olimpiyat tarihimizin ilk kadın sporcuları eskrim dalında Halet Çambel ve Suat Fetgeri Aşeni olurken, ülkemizin ilk spor kulübü olan Beşiktaş jimnastik kulübünün yetiştirdiği bu iki kadın, oyunların ilk Müslüman sporcuları olarak olimpiyat tarihine geçtiler.

GAZANFER BİLGE, YAŞAR DOĞU, CELAL ATİK VE DAHA NİCELERİ.

Güreşte Yaşar Erkan’la aralanan altın madalya kapısı 1948 Londra Yaz Olimpiyatlarında ardına kadar açıldı desek abartmış olmayız. O yılın efsane güreş takımı karosunda yer alan Gazanfer Bilge, yıllar sonra arkadaşları Nasuh Akar, Celal Atik, Yaşar Doğu, Ahmet Kireççi ve Mehmet Oktav için şu itirafı yapacaktı:

“İngiltere kraliçesinin daveti üzerine saraya gittik. Bir baktık masada içkinin kralı var. Bir daha nerede bulacağız böylesini deyip, keyfimize baktık. Saraydan ayrılırken dut gibiydik”

NAİM SÜLEYMANOĞLU

Altın madalyayı sadece güreş dalında görmüş bir ülkenin evlatlarına, altın madalya sevincini halterle yaşatan Naim Süleymanoğlu’nu nasıl unutabiliriz ki? 1986 yılında Bulgaristan hükümetinin baskılarından kaçıp ülkemize sığındığında kimse, 2 yıl sonra Seul’de yapılacak 1988 Yaz Olimpiyatlarında 6 dünya rekoru, 9 olimpiyat rekoru kırarak ülkemiz adına muhteşem bir zafere imza atacağını tahmin bile etmiyordu.

HÜLYA ŞENYURT

Ve bir ilk daha… Judocu Hülya Şenyurt, olimpiyat tarihinde ülkemiz adına madalya kazanan ilk kadın sporcu olarak tarihe geçti. Ne yazık ki 1992 Berselona Olimpiyatlarından bu yana bu unvanının önüne geçebilecek bir kadın judocu çıkmadı.

HALİL MUTLU

Hemşerisi Naim Süleymanoğlu gibi o da erken yaşlarda merak saldı halter sporuna. Halterde üst üste 3 olimpiyat şampiyonu olan 4 sporcudan biri olarak adını tarihe yazdırdı.

SERVET TAZEGÜL

2016 Rio olimpiyatları döneminde madalya vadeden “16 altın sporcu” arasına girmesi pek tesadüf değildi elbette. Adını çoğumuz ilk kez 2008 Pekin Olimpiyatlarında kazandığı bronz madalyayla duymuş olsa da, 4 yıl sonra Londra Olimpiyatlarında tekvandodan kazanacağı altın madalya ile tarihe geçecekti. Bu madalya, Türkiye’nin tekvandodan kazandığı ilk altın madalya olarak da ayrı bir öneme sahip.

NUR TATAR

İki kez üst üste olimpiyatlarda madalya kazanan ilk kadın sporcumuz Nur Tatar’ı herkes tanır. Gecenin bir yarısında bronz madalya için maçında hop oturup hop kalktığımız, ona gelen her tekmede kafamızı eğdiğimiz, onun yerine sehpaya tekme attığımız o maçı unutmak ne mümkün. O Brezilya’da tatami üstünde rakiplerini bir bir devirirken, biz Türkiye’de zafer sarhoşuyduk adeta.

Rio’da kazandığı bronz madalya sonrası spikerin şu an neler hissediyorsun sorusuna verdiği “annemle konuşmak istiyorum” efsanevi yanıtını da unutmamak gerekir.

EROL KOCA

İLÇE SPOR MÜDÜRÜ