Bu hafta içimden fazla yazmak gelmedi. Yazı yazmak içinde o yazıya konsantre olman gerekiyor. Öyle bazılarının düşündüğü gibi önüne geleni yaz. Yok öyle bir şey. Biraz zorlansamda aklıma bir fikir geldi kısada olsa onu yazayım dedim.
Temel kuruluşu Hukuk devleti olan bir ülkede yaşıyoruz. Bir hukuk devletinde insanların anayasaya ve yasalara bağlı bazı hakları vardır. Bizler maalesef hiç okumayan ve araştırmayan bir toplum olduğumuz için haklarımızı pek fazla bilemeyiz. Biz bilemediğimiz gibi yetkililerde fazla bilmezler ve koltuklarında yasaların dediği değil kendi dediklerinin olduğunu zannederler.
Neden bu düşünceye kapıldım merak ettiniz herhalde. Bu yazımda Dilekçe hakkımızdan bahsetmek istiyorum. İnsanların yasalar çerçevesinde ilgili kurumlara dilekçe verme hakları vardır.
Bu durum Anayasanın 74. Maddesinde belirtilmiş olup Şöyledir;
Madde : 74 -
"Vatandaşlar kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclis'ine yazı ile başvurma hakkına sahiptir. Kendileri ile ilgili başvurmaların sonucu, dilekçe sahiplerine yazılı olarak bildirilir. Bu hakkın kullanılma biçimi kanunla düzenlenir."
Anayasanın 74 ncü maddesi yukarıda belirtildiği gibi bu hakkın biçimi kanunla düzenlenir
demektedir. Onun içinde bu konuda 1984 yılında 3071 sayılı DİLEKÇE HAKKININ KULLANILMASINA DAİR KANUN çıkarılmıştır. Bu kanunun ilgili maddelerinden bazıları şöyledir.
Dilekçe hakkı:
Madde 3 – Türk vatandaşları kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, Türkiye Büyük Millet Meclisine ve yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkına sahiptirler. (Ek: 2/1/2003-4778/25 md.)Türkiye’de ikamet eden yabancılar karşılıklılık esası gözetilmek ve dilekçelerinin Türkçe yazılması kaydıyla bu haktan yararlanabilirler.
Dilekçede bulunması zorunlu şartlar:
Madde 4 – (Değişik: 2/1/2003-4778/26 md.) Türkiye Büyük Millet Meclisine veya yetkili makamlara verilen veya gönderilen dilekçelerde, dilekçe sahibinin adı soyadı ve imzası ile iş veya ikametgâh adresinin bulunması gerekir.
Gönderilen makamda hata:
Madde 5 – Dilekçe, konusuyla ilgili olmayan bir idari makama verilmesi durumunda, bu makam tarafından yetkili idari makama gönderilir ve ayrıca dilekçe sahibine de bilgi verilir.
Bu yaşıma kadar gördüğüm ve Devlet kurumunda çalıştığım dönemlerde yapılan ve çeşitli Genelge ve bilgi yazıları ile yapılan uygulamalar;
Ben Antalya Bölge Adliye Mahkemesine dilekçe vermek istedim. Ama oraya kadar gitmeme gerek yok Kumlucaya adliyesi Asliye Ceza Mahkemesine verdim onlar gönderdi. İstanbul İcra dairesine dilekçe göndermek istedim. Kumluca İcra dairesine verdim onlar gönderdi. Yaş 70 i aştı bu güne kadar Çok Bakanlıklara ve İl Müdürlüklerine dilekçe gönderdim hiç Ankara’ya ve Antalya’ya gitmedim. Hep ilgili kuruluşun buradaki birimine verdim. Bununla ilgili birçok genelge ve yazı var. Kaldı ki Dilekçe kanunu 5 nci maddesinde Dilekçe alakası olmayan bir kuruma verilmesi durumunda yetkili makama gönderilir denilmektedir.
Bunu niye yazdım?
Bazı kurumlarımızdaki yetkililer üst makamlara gönderilecek dilekçeleri almıyor. Hiçbir kimse dilekçeyi almıyorum diyemez. Tabii bu ülke hukuk devleti ise. Dilekçeyi veren insan bu ülkenin vatandaşı ise. Ayrıca yukarıdaki kanunlara göre yabancılar bile dilekçe verebilirler.
Dilekçe kabul edilmekle dilekçedeki istek kabul edildi demek değildir. Dilekçe alınır ve incelendikten sonra gerekli cevap kişiye verilir. Bu kabulde olabilir, Redde olabilir.
Devlet Memuru koltuğunda oturan arkadaşlar unutmayın maaşınızı bizlerin verdiği vergilerden alıyorsunuz. O koltuklar geçicidir. Baki olan yasalara uygun görev yapmaktadır. Hiç kimse Devletimizin yasalarından daha üstün değildir. Kafaya göre değil yasalara göre işlem yapmak için orada olduğumuzu unutmayalım.
HOŞCA KALIN, DOSTÇA KALIN, HUKUKLA KALIN………….
Turgut Eken