SÖZDE HAYVAN SAVUNUCULARI...
TÜRKİYE'NİN BİRÇOK İLİNDE BOĞA GÜREŞLERİ YAPILIRKEN, KUMLUCA'DA İPTAL EDİLMEYE ÇALIŞILMASI ÇOK MANİDAR.
İNSANLARA HAKARET EDİLMESİ, KİMSENİN HADDİNE DEĞİL...
KUMLUCA İÇİN BİRLİK VE BERABERLİK ZAMANI.
KUMLUCA BELEDİYESİ, KARAGÖL'DE AMACINA ULAŞMIŞTIR.
Kumluca Belediyesi'nin 2-4 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen Karagöl Yayla Şenliklerine katılmak için 2 gece 3 gün kamp kurdum. Türkiye'nin çeşitli illerinden Yayla Şenlikleri katılmak üzere karavanlarıyla Karagöl'e gelen çadır kuran, yüzlerce insanla beraber bende oradaydım. Yayla Şenlikleri kapsamında son gün boğa güreşini yaklaşık 5 bin kişi takip etti.
Kumluca ilçe merkezine 25 km uzaklıkta, 1500 metre yüksekliğindeki Karagöl Yaylası, doğası ve havasıyla ziyaretçilerine farklı bir atmosfer yaşatıyor. Gündüzleri gölgesi serin, güneşi yakıcı, geceleri ise bir hayli serin. İki gün ailecek geçirdiğim kamp süresince tuvalet, su, bulaşık, ekmek kuyruğunda bekledim. Havasını soludum, güneşini tenimde hissettim, gece çadırımda üşüdüm. Kumluca Belediyesi araçlar için park alanı, tuvalet, kamp alanı ve düzeni planlamış. Fakat özellikle tuvalet kuyruğu için bir sonraki sene önlem alınmalı tuvalet sayısı artırılmalı.
İlk gün Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu ve protokolün katılımı ile Yörük ateşi yakıldı. Göçebe yaşayan bir milletin torunları olarak geçmişte çocukların nasıl vakit geçirdiği yöresel oyunlarla sergilendi. Şimdiki zamanda belki de tahterevallinin doğuşuna ışık tutan çıngırak oyunu sergilendi. Bir hayli eğlenceli olan bu oyun yerli ve yabancı bir çok kişi tarafından ilgiyle izlendi. Daha sonra temsili olarak eşeklerle harman dövülmesi sergilendi. Bir ekmek oluncaya kadar 11 - 12 aşamadan geçiriliyor. Kültürümüzün çocuklara aktarılması açısından bu tür etkinliklerin gerçekleştirilmesini önemli buluyorum. Benim çocuklarım dahil oraya gelen çocuklar belki de hayatlarında ilk defa eşek gördüler. Apartman kültüründen uzak, teknolojiden uzak doğayla baş başa kültürlerin aktarılması açısından önemli bir etkinlikti. Ortaköy Mahallesinin keşkek dağıtmasının ardından, halk oyunları, orta oyunları gösterileri yapıldı. Gece yöresel sanatçıların seslendirdiği türkülerle sona erdi.
İkinci gün enduro ve motokros gösterileri yapıldı. Yörük kültürüne pek uymasa da şenliklere biraz farklılık katmak amacıyla enduro ve motokros gösterileri yapıldı. Buradaki amaç Karagöl Yaylasını tanıtmak olduğu için doğru buluyorum. Nitekim binlerce motor sever, bu etkinliği izlemek için Karagöl Yaylasına akın ettiler. Gençlerimiz hiçbir güvenlik önlemi almadan motorlarıyla trafikte tehlikeli hareketler yapıyor. Sporcuların parkurda kasklı tam tesisat güvenli bir şekilde yarışmaları, gençleri özendirmesi açısından doğru olduğunu düşünüyorum. Akrobatik gösteriler ve yarışlar ilgiyle izlendi. Yine önceki senelere göre farklı olarak eşek futbolu ve eşek yarışı yapıldı. Eşek futbolu ve eşek yarışı renkli görüntülere sahne oldu. Aynı günün akşamı temsili Yörük düğünü sergilendi. O kadar doğal o kadar güzeldi ki temsili düğün ilgiyle izlendi ve ayakta alkışlandı. Yapılan doğal espriler misafirleri gülmekten kırıp geçirdi. Gecenin sonunda ise yöresel sanatçı Sinan Aydın konser verdi.
Üçüncü günün sabahında Boğa güreşi yapıldı. Sabahın ilk ışıklarında boğa güreşini izlemek isteyen binlerce kişi uzun araç kuyrukları oluşturdu. Bir o kadarda tuvalet kuyruğu.:) Türkiye'nin birçok yerinden araç plakaları. Demek ki Türkiye'de böyle bir kültür oluşmuş. Dürüstçe söylemek gerekirse deve güreşi, boğa güreşi hiç tasvip ettiğim şeyler değil. Ama ben istemiyorum veya başka çevreler istemiyor diye insanların seyir haklarının gasp edilmesine de karşıyım.
Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu, boğa güreşlerinin 5199 sayılı Hayvan Haklarını Koruma Kanunu maddesi uyarınca 'Hayvanları başka bir canlı hayvanla dövüştürmek yasaktır. Folklorik amaca yönelik, şiddet içermeyen geleneksel gösteriler, bakanlığın uygun görüşü alınarak il hayvanları koruma kurullarından izin alınmak suretiyle düzenlenebilir' kapsamında suç teşkil eden bir faaliyet içerdiğini belirterek İl Hayvan Hakları Koruma Kurulu'na şikayette bulunmuştu. Şikayeti değerlendiren İl Hayvan Hakları Kurulu, boğa güreşleri için verilen izni iptal etmişti. Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, önceki yıllarda da boğa güreşlerinin düzenlendiğini belirterek, halkın güreşlere yönelik büyük talebi olduğunu aktarıp, boğa güreşlerinin yapılabilmesi için Antalya Valiliği'ne yeniden başvuru yapıldığını açıklamış, ardından da İl Hayvan Hakları Koruma Kurulu, boğa güreşleri izninin iptaline ilişkin kararını iptal etmişti. İl Hayvan Hakları Koruma Kurulu güreşlerin yeniden yapılmasına ilişkin kararında, "Boğaların uzak illerden getirilmiş, duyuruların yerel basın ve billboardlarda ilan edilmiş olması, bölgede konser ve panayır havasının oluşmasından dolayı bir zararın oluşmaması için boğa güreşlerine izin verilmiştir" ifadelerine yer verilmişti.
Nitekim izinler verildi, boğa güreşini binlerce kişi izledi. Kumluca Belediye eski Başkanı Hüsamettin Çetinkaya tarafından başlatılan ve bu sene üçüncüsü yapılan Boğa Güreşlerinin, Türkiye'nin birçok ilinde yapılmasına rağmen Kumluca'da iptal girişimi çok manidar geldi bana. Bende hayvanların güreştirilmesinden yana değilim. Fakat buradaki amaç Karagöl Yaylasının tanıtımı, ilçe tanıtımına ve ilçe ekonomisine katkı sağlamaktır. Sonuç olarak Karagöl Yaylası'nda yapılan tüm etkinlikler Türkiye'nin birçok haber kanalında, gazetelerde yayınlanmış ilçe tanıtımına katkı sağlanmıştır.
Asıl benim dikkatimi çeken sözde hayvan hakları savunucusu kişilerin, sözde hayvan haklarını savunduklarını sosyal medya üzerinden ifade ederek, o gösterileri izleyen yaklaşık 5 bin kişiyi aptallıkla, cahillikle, gericilikle, vahşetle ifade etmesi. Samimi bir şekilde hayvan haklarını savunan insanlara sözüm yok. Benim sözüm şov peşinde olanlara. Hayvan haklarını savunulurken insanları yargılamak, hakaret etmek kimsenin haddine değil. Ortada bir suç varsa bunu yargıya taşımak gerekir. İnsanlara hakaret ederek yargılamayı doğru bulmuyorum. Geçmişte atalarımızın atları, öküzleri daha birçok hayvanı ehlileştirerek yeni bir çağ başlattığını unutmamak gerekir. Halen günümüzde birçok hayvan adli olaylarda, doğal afetlerde kullanılmaktadır. Boğa güreşleri boyunca hiçbir boğa yaralanmadı. İspanya'da arenada matadorların bıçaklarını boğaları sapladığı gibi bir vahşet yaşanmadı. Tekrar ediyorum ben hayvanların bu şekilde güreştirilmesini tasvip etmiyorum. Ama hayvanlar üzerinden kendilerine pay çıkararak, kendilerini ön plana çıkarmaya çalışanlar, oradaki 5 bin insana hakaret etmesini doğru bulmuyorum.
Ayrıca Boğalara sahipleri kendilerinden daha iyi baktıkları söyleniyor. Bakımları zor meşakkatli olan boğaların özel yemlerle beslendiği bilgisini aldım. Niyet bölgenin tanıtımını katkıysa, ilçe ekonomisine katkıysa organizasyon amacına ulaşmıştır.
Artık Kumluca için birlik ve beraberlik zamanı. Yerel seçimler biteli 5 ay oldu. Siyaset devri bitti. Kumluca için herkes taşın altına elini koymalıdır. Şenliklerin son günü CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Kumluca Kaymakamımız Hakkı Uzun ve diğer protokol üyeleri katıldı. Bence Milletvekili Aydın Özer'in ve Kaymakam Hakkı Uzun'un şenlikler boyunca katılım gösterip, halkla daha çok bütünleşmeliydi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Milletvekillerinin ve bazı belediye meclis üyelerinin yayla şenliklerine katılmamasını doğru bulmuyorum. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kendisi katılmasa dahi vekili programa katılmalıydı.
Kalın sağlıcakla...