İlçemiz Mahalle ve Köylerinin isim değişiklikleri hep konuşulur durur. Kimsede tam şeklini bilmez. Yani her kafadan bir ses çıkar. Onun için bu konuya bir açıklık getirmek ve insanlarımızı doğru bilgilendirmek için bu hafta bu konuyu yazmak istedim.

Önce Mahallelerimizi sonrada Köylerimizi yazacağım.

Mahallelerimiz ;

Kumluca Belediyesi 1953 yılında kurulur kuruluşta 4 mahallesi vardır. Bu Mahalleler Sarıkavak, Gücük, Bağlık ve Eski Camidir.

Burada sadece ismi değişen Gücük Mahallesidir. Kumluca Belediyesi Gücük Mahallesinin adının Karşıyaka olarak değiştirilmesi için Kumluca Kaymakamlığına Başvurmuştur. Bu başvuru üzerine Kumluca İlçe İdare Kurulu teklifi olumlu bularak 19.7.1967 tarih ve 129 sayılı kararı alarak Valilik Makamına göndermiştir. Kumluca İlçe İdare kurulu Kararı Antalya Valiliğince 28.7.1967 tarihinde onaylanarak Gücük mahallesinin adı Karşıyaka Mahallesi olmuştur. Gücük - Karşıyaka Mahallesi bu günkü Karşıyaka, Kum, Kasapçayırı ve Narenciye mahallelerini kapsamakta idi.

Köylerimiz;

İlçemiz kuruluşu olan 1.4.1958 tarihinde Kumlucada 21 köy bulunmakta idi

Bu köyler ; Adrasan, Belen, Yazır, Çayiçi, Yeniceköy, Hacıveliler, Hızırkahya, Gerçen, Savrun, Sarıcasu, Beşikçi, Örteğiz, Gağaz, Toptaş, Salur, Gödene, Karacaağaç, Karacaören, Kuzca, Dere ve Gölcük. Idi.

Bu köylerden Bazılarının isim değişiklikleri Şöyle olmuştur.

İçişleri Bakanlığının 26.10.1960 tarihli onayları ile (Bu onay İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü 1961/42 sayılı Bülteni ile yayınlanmıştır.)

Yukarına sözü edilen Bülten 23 ve 24 ncü sayfalarında İlçemiz yer almaktadır.

Buna gore;

Adrasan = Çavuşköy

Gağaz = Beykonak

Örteğiz = Yenikışla

Gerçen = Erentepe

Savrun = Güzören

Gödene = Altınyaka

Yenice = 1974 yılında Mavikent olarak Belediye olmuş daha sonrada aynı isimle

Mahalle olmuştur.

Çavuşköy = 2009 yılında tekrar Adrasan olmuştur.

Halk arasında dolaşan anlatımlara gore Gağaz ve Gödene isimlerinin değişim hikayeleri şöyledir;

GAĞAZ İSMİNİN BEYKONAK OLUŞ HİKAYESİ

1960 yılında köy ilkokuluna gelen bir öğretmen öğrencilerine nerelisiniz diye sorduğu zaman öğrencilerin bazıları GAGAZ,bazıları GAĞAZ ve bazıları ise GAVAZ olarak söylemişler.

Bu durumu gören öğretmen köyün isminin zor telaffuz edildiğini anlayınca köye yeni bir isim bulmaya çalışmış. Bir gün okul bahçesinde öğrencilerine okulun yanında bulunan ve o zamana göre konak tabir edilen evi göstererek bu konak kimin diye sormuş. Öğrencilerde bu konak bey’in konağı demişler.

Bunun üzerine öğretmen köylülere “BEYKONAK” ismini önermiş. Köylülerde kabul edince O zaman köy isimlerinin değişikliğinden yararlanan köylüler durumu İlçeye bildirmişler GAĞAZ köyünün ismi İçişleri Bakanlığının 26.10.1960 tarihli onayı ile BEYKONAK olmuştur.

GÖDENE KÖYÜ ADININ ALTINYAKA OLUŞ HIKÂYESI

1960’lı yıllara gelindiğinde Gödene ile ilgili bazı argo yakıştırmalar yapılır. Bunlardan birisi: “Gödene, Gödene aşk olsun ekmeğini alıp da gidene.” gibi. Bu duruma çok öfkelenen dönemin muhtarı Ali Öner (Gödene’nin Muhtar Ali’si) Köyün adını değiştirmeye karar verir. 1960 yılında 27 Mayıs İhtilali’nden sonra bazı yerlerin adının değiştirilmesini de fırsat bilerek müracaat eder. Müracaatı kabul olur. Yakıştırılan olumsuz sözlere karşılık köyün adı Altın ile başlar ve İçişleri Bakanlığının 26.10.1960 tarihli onayı ile “ALTINYAKA” olur.

Yeni Araştırmalar ve bilgilerde buluşmak dileği ile Hoşça kalın dostça kalın diyorum.…

AYRICA RAMAZAN BAYRAMINDAN ÖNCE SON YAZIM OLDUĞU İÇİN RAMAZAN BAYRAMINIZI KUTLUYORUM. NİCE BAYRAMLARA…..