Bu yazıyı gördüğüm bir gerçeği sizlerle paylaşmak ve yetkililere konuyu iletebilmek için yazıyorum.
Tüm ülkemizde olduğu gibi yöremizi bu yaz kuraklık bekliyor. Birileri çıkıp ‘geleceği Allah bilir’ diyecek. Doğrudur geleceği ancak ve ancak Allah bilir. Ama Yüce Allah’ın bize verdiği zekâ ve tecrübeler kazandıran bir hayat ile bazı olayları önceden tahmin edebilme imkânımız oluyor. 68 yıldır bu yörede yaşıyorum. Onun içinde bazı olayları tahmin edebiliyorum.
Çiftçilerimizin bir bölümü Alakır çayı üzerinde kurulu barajdan faydalanmaktadır. Bir kısmı da yer altı kaynaklarından faydalanmaktadır.
Alakır Barajını Alakır çayı ve ona bağlı derelerden akan sular ile besliyor. Bu küçük dereler ise sadece kış aylarında karasu tabir ettiğimiz sularla besleniyor. Bu yıl karasular çıkmadı. Dereler akmıyor. Her yıl Gödene’ye giderken aralık ve ocak ayından başlayarak yaz aylarına kadar etraftaki küçük dereler harıl harıl akardı. Ama bu yıl yok. Buna örnek olarak ta 4 fotoğraf koyma gereği duydum. Gödene’de evimin dibinden akan derenin 2015 yılı Ocak ayı 10 ve 22’nci günlerindeki hali. (Foto 1 ve 2. Ocak 2015) yine 2015 yılı 21 Mart tarihindeki hali. Bu dere fotoğraflarda görüldüğü gibi aylarca gürül gürül akarken bu yıl hiç akmadı. Bu durum fotoğraf 4’de açıkça görülmektedir.
Alakır Barajı ise yaz ayları sonunda düştüğü en düşük seviyeye düşmek üzere.
Alakır Barajından beslenen bir Hidro Elektrik Santrali yapıldı Hacıveliler Mahallesi Şıhköy mevkiine. Bu santralden çıkan su tamamıyla denize akmaktadır. Bu santral yapıldığı zamanlar yine buradan bir yazı yazmıştım. Aldığım cevap Alakır da şu anda 50 bin metreküp su birikiyor. Bazı su kaçıran kısımlar elektrik üretecek firma tarafından kapandı onun içinde barajın kapasitesi 90 bin metreküpe çıkarıldı. Fazla tutulan bu 40 bin metreküp bitinceye kadar elektrik üretilecek ve bu miktar bitince üretim duracak denmişti, yanlış hatırlamıyorsam. Rakamları tam sağlam veremedim ama yaklaşık mantık böyleydi.
Alakır Barajında su seviyesi mevsim normallerinin çok altında olmasına rağmen elektrik üretimi halen devam ediyor. Boşa akıtılan bu su yaz aylarında çiftçinin arayacağı su olacak.
Bu duruma müdahil olacak bir sivil toplum kuruluşu olmalı. Benim ilk aklıma gelen Kumluca Ziraat Odası oldu. Ziraat odamız bu duruma müdahil olur ve elektrik üreten firmanın sözleşme şartlarını ihlal etmesine engel olur. Böylece de beklenen kuraklık biraz daha hafif atlatılır.
ALLAH İNSANLARIMIZI KURAKLIK İLE TERBİYE ETMESİN.