1959 yılı baharında tanıştım Kumluca Yağlı Güreşleri ile. Daha doğrusu yağlı güreşle ilk defa o zaman tanıştım. Şimdiki Gödene caddesinin arka kesiminde bulunan Durmuş Başer çeşmesinin orası çayırlıktı. Diz boyu çayır olurdu. Onun etrafına tahta tribünler yapılmış ve tribünlerin üstüne çınar dalları ile çardak yapılmıştı.
O güreşlerde daha sonra Olimpiyat şampiyonu olan İsmail Ogan (Çürük) pehlivanı da tanıma fırsatı bulmuştum.
Daha sonraki yıllarda Kumluca merkezinde yapılan güreşler ara sıra küçük kesintilere de uğrasa yıllarca devam etti. Ama her yıl tertip komitesi değişti. Nereye bir ihtiyaç varsa oranın yararına düzenlenirdi.
Hatta 60 ve 70’li yıllarda Gödene ve Söğütcuması güreşleri yapılırdı yaz aylarında. Her yer insan olurdu. Akşam eğlenceleri yapışırdı. O kadar insan neyle gelir, nerede barınırdı hala düşünürüm.
1960’lı yılların başlarında Elmalı Orman işletmesi Finike’ye taşındı. Elmalı da bölge şefliği olarak bu işletmeye bağlandı. O zaman en çok orman işçiliği Kumluca’da idi. Mutemetler işçiye para dağıtırken zorunlu bilet satardı. Elmalı güreşleri ile de o vasıta ile tanışmıştım. O gün bu gün Elmalı güreşlerinin seyirci yönünden en büyük desteği Kumluca’dır.
Orta okul yıllarımızda Finike’de tarihi Limyra Kenti (Zengeder) Amfi Tiyatroda güreşler yapıldığını hatırlarım. Hatta 80 ve 90’lı yıllarda bir yıl Kumluca’da, bir yıl da dönüşümlü Finike’de yapılmasına karar verilir ama uzun soluklu olamaz.
Derken yıl 1999 Kumluca yerel yönetimde bir değişim olur ve 36 yaşında bir öğretmen belediye başkanlığına seçilir. Nisan ayında yapılan seçimlerin ardından 1 Temmuz da bir deniz bayramı etkinliği yapılır. 2000 yılı Nisan ayının sonunda 3 günlük bir Tarım ve Seracılık Şenlikleri yapılır. Şenlik resmi olarak 3 gündür. Ama 5-6 gün sürer. Bu şenliğin son günü Kumluca güreşleri yapılır ve artık Organize bir şekilde aralıksız Nisanın son haftası Kumluca Tarım ve Seracılık Şenlikleri ve arkasından güreşler yapılır.
Bu yıl 17’ncisini düzenlediğimiz bu güreşler, 2000 yılında bir gün olarak şehir stadında ödünç alınan seyyar tribünlerde yapıldı. Daha sonraki yıllarda Kumluca Karatepe Stadında yapılmaya devam etti. 2000, 2001, 2002, 2004, 2005 ve 2008 yıllarında bir gün diğer yıllarda 2 gün olarak yapılmaktadır.
Kırkpınar öncesi Türkiye’nin en büyün güreşi olmayı da başarmıştır Kumluca güreşleri. Yıllardır yaptığım araştırmalara göre Kırkpınar’ın Kürsüsü Kumluca’nın il sekizi içinden oluşmaktadır. Hatta bu yıl tam doruğa ulaşmış ve 1194 pehlivanımız katılmıştır güreşlerimize.
Türkiye’nin en büyük güreş organizasyonu tartışmasız Kırkpınar güreşleridir. Sonra Elmalı gelir üçüncüsu de şu durumda Kumluca’dır. Tarihi en eski olan güreş organizasyonu Elmalı’dır.
Yıllar itibariyle güreş sonuçlarını internette bulabileceğiniz iki güreş organizasyonu vardır. Birincisi Kırkpınar ikincisi Kumluca.
Ben güreşlerimizin bu günlere gelmesinde emeği olan başta Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya olmak üzere herkesi canı gönülden kutluyorum. İnşallah bu organizasyon böylece yıllar boyu sürer.
Geçtiğimiz mayıs ayı sonunda yapılan Finike güreşlerini Gödene de televizyondan canlı izlerken Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu ve Ak Parti İl Başkanı Rıza Sümer’in canlı yayın röportajını da izleme fırsatı buldum. Belediye Başkanı Sarıoğlu, “Bu saha yetmiyor, İl başkanımızın desteği ile büyük bir güreş sahası yapacağız” dedi.
İl başkanı Sümer de şöyle bir ibare kullandı, “Eskiden Finike güreşleri Elmalı’dan sonra Antalya’nın ikinci büyük güreşleri idi. Biz bu güreşlerin tekrar aynı duruma gelmesi için ne gerekli desteği vereceğiz.” dedi.
Tabi bu yöremiz için güzel bir olay. Ama benim bir Kumlucalı olarak Ak Parti İl Başkanı Sümer’den bir isteğim var. Kumluca’da artık pehlivanlara sahalar yetmiyor. Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya yeni bir stad için girişimlere başladı. Bu konuda kendi halinde bu hale gelen Kumluca güreşlerine desteğinizi bekliyoruz.
Ayrıca şu anda sahalarda Kumluca’da yetişmiş 5 başpehlivan olduğu gibi 200 civarında alt boylarda pehlivan bulunmaktadır.
Yaklaşan Kırkpınar güreşlerinde güreşçilerimize başarı dileklerimle…