-YÖRÜK ETEŞİ KUMLUCA'YI ISITTI!
-MUHTEŞEM YÖRÜK GÖÇÜ, MUHTEŞEM FESTİVAL!
-YÖRÜK KÜLTÜRÜ, SANATLA HARMANLANDI...
-ALİ OKUR'A VEFASIZLIK YAPILDI.
-SERGİLER İÇİN ESNAFLA TOPLANTI YAPILMALI.
-BAŞKAN KÖLEOĞLU'NU VE EMEKÇİ BELEDİYE PERSONELİNİ KUTLUYORUM.
-KÖLEOĞLU: GENÇLERİMİZİN VE BİZLERİN ENERJİSİ İLE NİCE YILLARA GİDERİZ
Kumluca'da 9-15 Mayıs tarihleri arasında icra edilen 23. Geleneksel Tarım ve Seracılık Festivali, iyisiyle kötüsüyle sona erdi. Yörük ateşinin yakılması ile başlayan festival, Yörük Göçü ve Hadise konseri ile sona erdi.
Geleneksel hale gelen ve bu yıl 23. düzenlenen Tarım ve Seracılık Festivali, hayatımıza giren ve 2 yıl çıkmayan pandemiden sonra ilk kez yapıldı. İlk olarak 9 Mayıs’ta Orhan Okulu Caddesinde Yörük Yerleşkesine mahalleler çadırlarını kurdular. Aynı günün akşamı 6 gün boyunca sönmeyecek Yörük ateşi yakıldı. Yörük Ateşi Kumluca’yı ısıttı. Halk Oyunları gösterileri yapıldı. Tamamen gönüllülük esasına dayalı olan Atatürkçü Düşünce Derneği Korosu muhteşem bir konser verdi.
10 Mayıs akşamında Kumluca Gençlik Merkezi Orkestrası eşliğinde Mehmet Arıcan-Duygu Gülez çiftinin Kına Gecesi Yörük çadırlarında gerçekleştirildi. 11 Mayıs’ta Sultan Bacı Konseriyle türküler söylendi.
12 Mayıs’ta Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) 2. Olympos Resim Çalıştayı’nda yapılan eserler Yörük Yerleşkesi Kumluca Otağ’da sergilendi. 33 ressamın katılımıyla yapılan 2. Olympos Resim Çalıştayı'ndaki eserler Yörük çadırlarına gelen ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Sanatın unutulduğu bugünlerde sanata ve sanatçıya verdiği destekten dolayı KUTSO Başkanı Murat Günay’ı tebrik ediyorum.
Süper Amatör Lig’de tüm istatistikleri alt üst ederek, Şampiyon olan Kumluca Belediyespor için şampiyonluk gecesi düzenlendi. Futbolcular, teknik ekip ve kulüp yöneticileri tek tek sahneye çağrılarak temsili kupa töreni yapıldı. Voyn07 taraftar grubu muhteşem tezahüratlarıyla, şampiyonluk kutlandı. Bu kutlama sırasında 2 yıl kulüp başkanlığı yapmış, ayrıca şampiyonlukta çok büyük emeği olan İyi Parti Belediye Meclis Üyesi Ali Okur’un ismi anons edilmedi. Bilerek yapıldığını düşünmek istemiyorum. Ama kesinlikle bu kadar emek vermiş bir kulüp başkanının ismi unutulmamalıydı. Bir yanlış olmuşsa da telafi edilmeli. BAL liginde takımımıza başarılar diliyorum. Şampiyonluk kutlamasının ardından yöresel sanatçı Emre Dayıoğlu konser verdi. Dayıoğlu’nun söylediği yöresel şarkılarla katılımcılar gönüllerince eğlendiler.
Festival boyunca Kıl çadırlarda yayık ayranı, pişi, mısır, keşkek, aşure, arabaşı ve domates çorbası, bey dağlarından getirilen karla yapılan karlama gibi geleneksel ikramlar verildi. İkramların yanı sıra geleneksel bakır kalaylama işlemlerini izleyen ziyaretçiler, çadır sakinleri ile bol bol sohbet ettiler. Ziyaret edilen çadırlarda sazlar çalındı, türküler söylendi ve oyunlar oynandı. Muhtarların, azaların ve gönüllü vatandaşların emekleri ile icra edilen Yörük Yerleşkesinde emeği geçen herkesi kutluyorum.
13 Mayıs Cuma günü Acı biber yarışması yapıldı. Acı biber yarışması bu yıl hüzünlü geçti. Acı biber yeme yarışmasının vazgeçilmez yüzleri Hüseyin Özdilek ve Pala Cemali Aydoğmuş... Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Pala Cemali Aydoğmuş'a Allah’tan rahmet diliyorum. Tavrı ve hareketleri ile gönüllerde taht kuran ve acı biber yarışmasına büyük katkı sağlayan Pala Cemali programda anıldı. Renkli görüntülere sahne olan acı biber yarışmasının kazananı 3 dakikada 285 gr biber yiyen Adnan Arslantaş oldu. Aynı günün akşamında Derya Uluğ, Karatepe stadında konser verdi. Binlerce kişi Karatepe stadına hücum etti. Derya Uluğ kendi ve popüler şarkılarıyla izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı. Konserin hakkını vermek böyle birşey olmalı. Hal ve tavırlarıyla sıfır ego. Derya Uluğ, oldu-bittiye getirmeden 2 saat sahnede kaldı. Konserde Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu ve eşi Nurgül Köleoğlu’nun sanatçıya çeşitli hediyeleri oldu. Sahneye çıkan Başkan Köleoğlu, Sanatçı Derya Uluğ’a Kumluca’nın enerjisini, gençlerin enerjisini beğenip beğenmediğini sordu? Derya Uluğ, gençlerin enerjisini beğendiğini ifade edince Başkan Köleoğlu’da “gençlerimizin, bizlerin enerjisi ile nice yıllara gideriz inşallah” diyerek temennide bulundu. Bu sözler siyasi anlamda kendine güvenin ifadesiydi. Bu ifade aynı zamanda önümüzdeki döneme hazırlandığının ve aday olacağının sinyaliydi.
Ve muhteşem final. Festival son gününde temsili Yörük Göçü canlandırıldı. Yaklaşık 4 km kortejle 41 mahallenin katılımı ile Yörük Göçü 7’den 77’ye herkesin katılımı gerçekleştirildi. Yörüklerin yaylaya göçlerini canlandıran vatandaşlar, Yörük kıyafetleri ve geçmişte kullanılan tarım aletleriyle, Gödene caddesinden Karatepe Stadyumu'na yürüdü. Deve, eşek, at, köpek gibi hayvanlar ve geçmişte kullanılan tarım aletleriyle, çeşitli yaşam malzemelerin sergilendiği etkinliğe vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Halk tarafından ayakta alkışlanan Yörük Göçü’nün ardından Karatepe stadında Hadise konser verdi. İzdihamın yaşandığı Konserde, Hadise 1 saat sahne aldı. Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı konserde, Hadise domates kraliçesi seçildi. Her kesimden farklı görüşler olsa da ben Hadise’nin performansını beğenmedim. Kısa bir süre sahnede kaldı. Ayrıca Hadise’nin ekibinin konseri takip eden basın mensuplarına hoş olmayan davranışları ve işini yapmalarını engellemelerini kınıyorum. Bu davranışlar sanatçıya itibar kaybettirir. Bence böyle egosu yüksek sanatçılar tercih edilmemeli.
Festivalin son gününde ise Kadınlar Matinesi yapıldı. Kadınlar matinesinde domates yeme yarışması, yoğurtta domates bulma, domates kasası taşıma ve halat çekme gibi yarışmalar düzenlendi. Yarışmaların ardından Grup Bergüzar konser verdi. Kadınlar gönüllerince eğlendi. İyisiyle, kötüsüyle büyük bir emek harcanarak yapılan Tarım ve Seracılık Festivali sona erdi. Her festival döneminde açılan panayır sergileri eleştirilir. Bu festival de de açılan sergiler eleştirildi. Fakat 24 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında kurulan Panayır fazlasıyla uzun sürdü. Bayram önü açılan sergiler esnafın belini büktü. Önümüzde ki dönüm esnafla toplantı yapılarak bir çözüm yolu bulunabilir.
Festivaller emek işi elbet, belli bir ekonomi ile yapılıyor. Sponsorlarla, sergilerden toplanan paralarla bu festivaller yapılıyor. Ben festivalde emeği geçen başta emekçi belediye personelini, Başkan Mustafa Köleoğlu’nu, sponsorları kutluyorum. İyisiyle kötüsüyle muhteşem bir festival yaşadık. Yerli yabancı on binlerce kişi bu festivalimizi takip etti ve herkes memnun ayrıldı. Başka festivallerde görüşmek üzere, Sağlıcakla, sevgiyle kalın…
SİNAN ÇEVİREN