Velilerin “SET”
İsyanına Kulak Verin!
2018-2019 eğitim öğretim yılının başlamasıyla beraber velilerin okul alışverişi telaşı başladı. Ülkemizde yaşanan kur dalgalanmasına bağlı olarak yaşanan Türk lirasındaki değer kaybı, enflasyonun artması tüketim mallarının fiyatlarını yüzde yüz artırdı.
Ülkemizin içinde bulunduğu bu zor durumu fırsata çevirenlerde var maalesef. Stokçular, fırsatçılar bu ülkeyi sömürmeye devam ediyor. Ülkemiz tüm güçlüklere rağmen dimdik ayakta duruyor. Bunun en büyük zorluklarını dar gelirli vatandaşlarımız çekiyor.
Okulların açılmasından bu yana velilerden gelen tepkilerden dolayı bu yazıyı kaleme alıyorum. Amacım herhangi bir okulu, yönetimini suçlamak yada herhangi bir kırtasiyenin ekmeğiyle oynamak değil. Fakat velilerimizin isyanına hak vermemek mümkün değil. Kırtasiye fiyatlarının bazı ürünlerde yüzde yüz artmasını bir yere bırakın, ekstra istenen yardımcı kitap setleri velileri isyan ettirmiş durumda.
Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim ile Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, 81 il Valiliğine resmi yazı yazarak Bakanlıkça dağıtımı yapılan ders kitapları dışındaki hiçbir materyalin öğrencilere aldırılmaması, bunun aksine hareket edenler hakkında Valilikçe işlem tesis edilmesini istemişti.
Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği "Öğrencilere Aldırılmayacak Kitaplar" başlığı altında yer alan 37.maddesinde; "Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamaz" denilmektedir.
Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, 25.09.2018 tarih ve 17411997 sayılı yazıları ile; "İlgili mevzuat hükümlerine uyularak Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmen ve öğrencilerimize dağıtımı yapılan ders kitapları dışındaki diğer yardımcı materyallerin; okullarda/kurumlarda reklam ve tanıtımının yapılmasına izin verilmemesi, öğrencilerimize aldırılmaması, kullanımı konusunda zorlayıcı tutum içerisinde bulunulmaması ve velilere maddi külfet oluşturacak uygulamalardan kaçınılması, yönetici ve öğretmenlerimizin bilgilendirilmeleri ve aksi uygulamalarda bulunanlar hakkında gerekli idari işlemlerin yapılması için Valiliğinizce her türlü tedbirin alınması hususunda..." açıklamasıyla tüm valilikler uyarılmıştır.
Milli Eğitim Bakanlığının bu açıklamasına rağmen, velilerden istenen farklı derslerden set talebi, devletimizin ücretsiz bastırdığı kitaplara, devletimize hakarettir. Devletimizin bastırdığı kitaplar eğitim sistemimize uygun değil mi? Sınav sistemimizi başka ülkeler mi belirliyor? Sınavlarımızı başka ülkeler mi hazırlıyor? Kitapları basanda devlet kurumu, sınavlarımızı hazırlayan da devlet kurumu. Ayrıca vatandaşımızın da üzerinde bu kadar yük varken, bir de yardımcı setler istemenin ne anlamı var.
Öğrencilerin kırtasiye masrafının yanında, 1000 TL yi bulan set fiyatlarını duyunca şok oldum. Her okuldan farklı farklı setler talep ediliyor. Belirli kırtasiyeden alma mecburiyeti var. Başka kırtasiyeden rekabet ortamı sağlanmadan velilere okul yönetiminin anlaştığı kırtasiyeden alma mecburiyeti getiriliyor.
Anasınıfı çocuklarına 200-400 TL'yi bulan set istemek vicdansızlıktır. Asgari ücretle çalışan dar gelirli bir kesim var. Gece gündüz çocukları için alın teriyle çalışan velileri yazıktır, günahtır, vicdansızlıktır. Sınıftaki çocukların bir kısmı bu setlerden alırken, alamayan çocukların halini düşünün.
Bu konularda hassas olduğunu bildiğim Kumluca Kaymakamımız Hakkı Uzun'un ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet Ali Girgin'in, velilerimizin bu isyanına kulak vermesi gerektiğine inanıyorum.
Sağlıcakla kalın...