Bu yıl 17’ncisini düzenleyeceğiz Kumluca Tarım ve Seracılık Festivali’nin. Bu yazıyı yazmadan önce birinci ve ikinci şenlikler ile ilgili yazdığım yazıları nostalji olarak bir hatırlamak istedim.
İşte ilk Tarım ve Seracılık Şenlikleri ile ilgili yazdığım yazı;
Merhaba;
Kumluca’mızda bir ilk gerçekleşti Tarım ve Seracılık Şenlikleri. Bu bir ilkti. Ama ilk olmasına rağmen ilgi çok büyüktü. Örneğin Antalya’mızın birisi ulusal olmak üzere iki kanalı yanında 6 daha ulusal kanal olmak üzere 8 televizyon kanalı şenliklerimize katıldı. Ben bu yazıyı yazdığımda şenliğin ikinci günü başlamak üzere idi. Ama en güzeli de birinci gündü.
Niye birinci gündü; Çünkü açılış korteji öncesi firmaların stantlarına yapılan geziler güzeldi, açılış kortejindeki manzara çok güzeldi, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya'nın Kumluca’daki bir ilk olan açılış konuşması çok güzeldi.
Niye çok güzeldi; Çünkü Kumluca’nın 4 belediye başkanı kol kola girmiş, firmaları selamlamada beraber, kortejde beraber açılışta beraber ve Sayın Hüsamettin Çetinkaya o tarihi konuşmasında bu şenliklerin gelecek yılda itibaren bütün ilçeyi kapsayacak şekilde 4 belediyemizin iştiraki ile birlikte yapılacağını söylüyor.
Ben 50 yaşını aşmış bir Kumlucalı olarak güzel Kumlucamızda böyle bir güzellik görmedim. Onun için Kumluca Belediye Başkanımız Hüsamettin Çetinkaya, Beykonak Belediye Başkanımız İsa Günay, Mavikent Belediye Başkanımız Mustafa Çetinkaya, Adrasan Belediye Başkanımız Mustafa Taşgın'ı candan kutluyorum ve bu dayanışmanızın bozulmaması için Allaha dua ediyorum.
Tabii burada bir duayı da etmeden geçemiyorum Cenabı Allah size verdiği bu dayanışma güzelliğini önce iktidarda olan siyasi parti ilçe başkanları, sonra diğer partilerimize verir. İşte o zaman Kumluca’da bir şeyler olur.
İşte ikinci Tarım ve Seracılık Şenlikleri ile ilgili yazdığım yazı;
Bir şenliği daha geride bıraktık. Geçen yıl ilki yapılan 1. Tarım ve Seracılık Şenlikleri başlamadan önce yazdığım yazıda Allah bizi utandırmasın demiştim ve sonucunda Allah bizi utandırmadı dedim. Bu yılda öyle oldu ve Belediye Başkanımızın güreşler sonuna doğru yaptığı konuşmada söylediği gibi Allah Kumlucalıyı utandırmadı. Şenlikler hakkında bazı notlarımı ve önerilerimi iletmek istiyorum. Ama buna geçmeden önce şenliğe emeği geçen herkese ve bilhassa işçisinden yöneticisine ve hatta başkanına kadar tüm Kumluca Belediyesi çalışanlarını bir Kumlucalı olarak canı gönülden kutluyorum. Belediye personelimiz şenliklerin yanında büyük bir özveri göstererek asli görevlerini de aksatmadan sürdürdüler.
-Artık bu şenliklere 3 gün yetmiyor. Önümüzdeki yıllar en az bir hafta olmalı. Çünkü şenlikler cuma günü başlayacak olmasına rağmen pazartesi günü Cumhuriyet meydanına Kara Cahit Yörük çadırını kurdu. Büyükalan Köyünden getirdiğimiz Kabak Kemane ekibi çalmaya başladı Akşam ise KUMTAD Halk Oyunları ekibinden oyuncularımız küçük bir gösteri sundular ve daha sonra birerli ve guruplar halinde halkla oynadılar. Şenlikte böylece başladı. İkinci günü hiç bir program olmamasına rağmen gece saat 23’de çalgıları durdurmamıza rağmen halk hala meydanda idi. Bu iş cumaya kadar sürdü ve ilgi gördü. Çadırların hazırlanmasında ve şenlik sonuna kadar idaresinde çok büyük emeği olan Cahit Karataş'a teşekkür etmemek haksızlık olur.
-Belediye personeline asli görevlerinin yanında Kumluca olarak cidden çok ağır bir yük veriyoruz. Şenlik madem Kumluca’nın bazı görevleri artık sivil toplum örgütlerinin üstlenmesi gerektiğine inanıyorum.
Aradan yıllar geçti 1-2-3 derken bu yıl 17’ncisini düzenliyoruz. Üstelik artık adı şenlik değil festival. İnşallah daha nice 17 yıllara gider.
Tabii burada vurgulamak istediğim konu bu festivalin uluslararası bir konuma kavuşması. Türkiye seracılığının başkenti konumundaki Kumluca’mıza bu yakışır diye düşünüyorum.
Kumluca’nın kısaca tarifini şöyle yapmış Barış Eken;
Türkiye seracılığının başkenti,
Türkiye’nin narenciye ve sebze deposu,
Torosların Akdeniz’le kucaklaştığı,
Tarih, doğa ve bereketin buluştuğu yer.
Bu festivalinde başarılı geçmesi dileği ile…