Yıl 2005 Ben o zamanlar İlçemizde yapılan tüm etkinliklere yardımcı olan birisiydim. Kumluca Kültür Derneği Başkanı idim. Dere köylüsü Azem Kökez aradı.
Azem Kardeşimiz “Dere Köyünde bir Mevlit okutup yemek vereceklerini bunun haricinde Köylüleri toplayabilmek için ne yapabiliriz bir sanatçımı getirsek ne yapsak.” Diye sordu.
Bende hiç sanatçı masrafına falan girmenize gerek yok. Büyükalan köyünde müzisyen arkadaşlar var. Onları getirin köylü kendi kendine eğlenir. Sizin köylünüzün çoğunluğu Antalya da yaşıyor. Antalya ovasında bir yıl boyunca kardeş, kardeşi göremiyor. Hiç olmaz ise o insanları köyde buluşturabilirsek büyük başarı sağlarız. Dedim.
İlk Şenliğe zaruri sebebim dolayısıyla katılamadım. Ondan sonraki yıllarda sadece bir yıl rahatsızlığım dolayısı ile hepsine katıldım. Bu şenliklerde neler yapıldığını yıl yıl anlatacak halim yok. Sadece bu şenliklerde neler oldu kısaca onu anlatacağım. Tabii Bu şenliklerin en büyük yükü Beydağları Dere köyü derneğinin üzerinde idi. Kumlucalı Dere köylü iş adamları yanında çoğunluğu Antalya da bulunan Dere Köylü işadamları tarafından karşılanırdı giderler.
Bizim Başlangıçta bahsettiğimiz Maya çok çabuk tuttu ve Antalya, Kumluca ve çevrede yaşayan Dere köylüler şenliklerde buluşmaya başladılar.
Neler Oluyordu;
- Bilhassa gençler geliyor ve şenliğin işlerini görüyorlardı. En çok çalışanlarda Üniversite öğrencisi dere köylü gençler çalışıyordu.
- O kadar kalabalığın barınması için her ailenin köyde bulunan küçük eski evin bahçesi küçük çadırlarla doluyordu. Hatta ilerleyen yıllarda çadır satıcıları geliyordu.
- Bir gün öğle yemekleri veriliyordu. Orada yakın akrabalar toplu bir yere oturuyorlar gençler büyüklerini orada tanıyordu. Benim bir tarafımda oralıdır. Onun için Teyzemin çocukları ve torunları ile birlikte oturur yemek yer sohbet ederdik. Yani çoğu ile orada tanışırdık.
- İki gün süren şenliğin ilk günü akşamı köylü gençler insanları eğlendirirdi. Tiyatrolar oynarlardı. Bu tiyatroları oynayan gençler Antalya da oturan çeşitli mesleklerdeki gençlerdi. Bir kış boyu Antalya da buluşup çalışırlar ve o çalışmalarını Dereköy şenliğinde sergilerlerdi.
- Buna daha birçok etkinlik ekleyebiliriz. İnsanlar Dere köyü şenliklerini sormaya başlamıştı.
Dereköy Muhtarımız Kadir Korkmaz Facebookta 29.8.2023 tarihinde şöyle bir paylaşımda bulundu. “Dere Köy Beydağ kuru Fasülyesini Dereköylüler yetiştirir ve kuru fasulye şenliğinde bu fasülyeyi üretenler yapar Bu fasulyeyi kumluca şenliklerinde muhtarlık olarak tanıttık şu anda Belediyenin yapmış olduğu kuru fasulye şenliğinde mahallemizle alakası yoktur .”
Muhtarımın bu paylaşımına çok üzüldüm. Bununla ilgili muhtarıma bazı hatırlatma ve sorular sormak isterim.
- Beydağı yaylasının yarısına sahip olan bir ailenin Mensubu olarak orada sadece dereköylüler yaşamıyor. Çayiçi, Yenikışla, Karacaören, Sarıcasu, Büyükalan köylüleri de yaşıyor.
- Burada Kumluca Belediyesini hedef alıyorsun; Burada sana şunu hatırlatmak isterim, Sen eskisi gibi tüzel kişiliği olan bir köy değilsin, Belediyeye bağlı bir mahallesin. Sen ancak dere mahallesi sınırlarında mahalle halkına hizmet edersin. Oda halkın isteklerini Belediyeye bildirirsin ve bu istekleri takip edersin. Kumluca Belediyesi ise Belediye hudutları dahilinde iş yapar. Sen bir üst makamının dışında kalamazsın.
- Belediye hepimizin Belediyesidir. Belediye başkanına ve Personeline kızabilirsin. Ama Belediyeye kızamazsın.
Sayın Kadir Kardeşime çok değil iki soru sormak istiyorum;
1- Yukarıda anlattığım şenliklerden de aynı şekilde Dernekten ayrıldın neden o şenlikleri yapamıyorsun?
2- Eski Dönemde Beydağı yaylasının Kayıklıgöl mevkiine kadar bir elektrik projesi vardı. Bu proje ile şimdiye kadar Beydağının her tarafı elektrik olacaktı. İlle tamamını isterim inandın vardı, bunun toplu olmayacağını parça parça olacağını bir sohbette sana anlatmama rağmen bir türlü imza atmadın. Bu yaylada yaşayanların hakkını yediğini düşünüyormusun?
Burada dernek yöneticilerine bir çağrıda bulunuyorum. Bu güzel şenliği tekrar devam
ettirebilirsiniz. Muhtar katılmasa bile siz yetkili mercilerden izin aldıktan sonra bu iş yapılır.
Çocukluğunun çoğu bölümü yazları Beydağı yaylasında geçmiş, oranın nefesini almış, dağlarında oğlak gütmüş birisi olarak DERE KÖYLÜLERE SELAM OLSUN.
HOŞÇA KALIN, BİRLİK-BERABERLİKLE KALIN, DOSTLUK-KARDEŞLİK - HOŞGÖRÜ VE SAĞLIKLA KALIN…