Yaptığım araştırmada 1930 yılında insanlara yeni harf ve rakamları öğretmek için Altınyaka ’da (Gödene) Millet Mektepleri A Dershanesi kurulduğu, Yine 1944 yılında Ulus Okulları adı altında bazı köylerde kursların açıldığı bilgilerine ulaştım. Bu konudaki belgeler bende mevcuttur.
Ulus Okulları ve Millet Mektepleri bugünkü Halk Eğitimin işlevini görmektedir.
Kumluca İlçe olduktan sonra uzunca bir süre Kumluca’ya Halk Eğitim Merkezi açılmamış ama Finike Halk Eğitim Merkezince bazı kursların Kumluca’da açıldığını öğrendim.
Kumluca Halk Eğitimi Merkezi; 1981 yılında İlçemiz Jandarma Komutanlığı yanındaki geçici bir binada eğitim-öğretime başlamış ve 1992 yılına kadar çalışmalarını bu binada sürdürmüştür. 1993 yılından itibaren Kumluca Belediye Düğün Solonu yanındaki daha sonra Kumluca Meslek Yüksek Okulu olan Belediye Kültür tesisine taşınmış ve 1997 yılına kadar da faaliyetlerini orada sürdürmüştür.
Kiralık binadan Belediye Düğün salonundaki yanındaki binaya taşınması öyküsü de şöyledir;
1989 yılında Kumluca belediye başkanı olan Orhan Günay daha önceki dönemde dış kısmı yapılmış fakat iş bölmeleri henüz yapılmamış olan Düğün Salonu yanındaki binayı Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılmak üzere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne tahsisi eder.
Kumluca İlçe Milli Eğitim Bakanlıktan ödenek talep ederek gelen ödenekle binanın iç bölmelerini yaptırır. Yani Yıllarca Meslek Yüksek Okulunun kullandığı sınıflar ve içerideki bölmeler Milli Eğitim tarafından yaptırılmıştır.
1997 yılında Kumluca'ya bir meslek yüksekokulu kurulması girişimleri yapıldığında meslek yüksek okuluna verilebilecek başka bir bina yoktu. O zamanlar Meslek Yüksek Okulu'nun kurulması için ilçemizde kurulan KUMEV Kumluca Eğitim Vakfı (ben de bu vakfın ilk kuruluş yıllarında yıllarca yönetim kurulunda bulundum) üniversiteye verebilecek başka bir bina bulunamadığından Halk Eğitim Merkezi'nin kullandığı bina Yüksek Okul binası olarak tahsis edilmek istendi. Fakat bu binanın içini yaptırmış olan Milli Eğitim Müdürlüğü'ne Halk eğitim merkezi olarak şu anda Halk Eğitim Merkezi'nin bulunduğu eski Belediye İş Hanı 4. kattaki yer dönemin belediye başkanı Hüseyin Gürkan tarafından yaptırılarak Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılmak üzere Milli Eğitim Müdürlüğüne verildi. Halk Eğitim Merkezi o günden bu tarafa eski Belediye İş Hanı yeni maliye İş Hanı 4 katta faaliyetlerini sürdürmektedir
Bu güne gelince mülk sahibi Kumluca Belediyesi halk eğitim merkezinden binanın boşaltılması ister. Kumluca Milli Eğitim Müdürlüğü binanın taşınabileceği yer tespit eder ve yerin uygun olup olmadığına dair İl Milli Eğitim Müdürlüğüne müfettiş talep eder.
Teklif edilen yer Temel Eğitim Mahallesinde bulunan eski adı METEM, yeni adı Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesidir. Büyük olasılıkla burası uygun görülecektir. Çünkü önerilen başka bir yer yoktur.
Müfettişlerce burası zoraki uygun denecektir. Bence uygun değildir. Neden uygun değildir? Şehir merkezine uzaktır. Ben yazıyı fazla uzatmamak için sadece bir örnek vereceğim ve takdiri sizlere bırakacağım.
Ülkemizde 12 yıllık zorunlu eğitim olunca açık ortaokul ve liselere talepte çoğalmıştır. Bu öğrencilerin tüm işlemlerini Halk Eğitim Merkezleri yapmaktadır. İlçemizde bu öğrencilerin sayısı 2300 ün üzerindedir. Öğrenci kitaplarını oradan alır, takıldığı konuları oraya danışır, kayıt yenilemelerini orada yaptırır.
Burada sadece kayıt yenilemeyi anlatacağım. Yılda 3 sefer kayıt yenileme yapılır. Kayıt yenilemek için kuruma gelinir, kurumdan alınacak belge ile Ziraat bankasına gidip gerekli harç yatırıldıktan sonra tekrar kuruma gelinip kayıt yenilenir.
Mavikent’ten çıkan bir öğrenci önce Kumluca’ya gelecek, oradan temel eğitim dolmuşuna binip oraya gidecek, oradan alacağı belge ile tekrar merkeze gelip ziraat bankasına gidip parayı yatıracak, makbuzu aldıktan sonra tekrar temel eğitime gidip kaydını yenileyerek tekrar merkeze gelecek oradan da tekrar mavikent’e gidecek. Burada iki defa dolmuşa bineceği yerde 6 defa dolmuşa biniyor.
Bence bu işe başka çözümler bulunabilir. Bu çözümü de ilçemiz yetkilileri bulabilirler.
Nedir çözümlerim;
1- Siyasilerimiz tarafından Kumluca İlçesine bir Halk Eğitim Binası ödeneği alınarak köklü bir çözüm bulunur.
2- Yine Siyasilerimiz tarafında daha düşük bir ödenekle eski Atatürk Okulunun yerine yani Öğretmen evinin yanına prefabrik bir bina yapılabilir. Hatta Türkiye’nin başka bir yerinde kullanılmayan bir okul nakledilebilir. Bu usul Atatürk okulunda gerçekleşmişti.
3- Hükümet konağı zemin katında 3 memurun çalıştığı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı var. Katın diğer yerleri boş buralar halk eğitime verilip en azından idare buraya taşınabilir.
4- Yine Kaymakamlık lojmanı arkasındaki eski Özel idare binası idare olarak kullanılan zemin katı halk Eğitime verilebilir.
5- Yıkılmasına karar verilen eski Toros koleji binası bir takviye ile kullanılabilir hale getirilebilir. Var olanı yıkmak kolaydır. Halbuki bu binaları kullanılabilir hale getirebiliriz.
6- Yine Merkezde 17 derslikli bir Okul binası var. Bayram Çiftçi İmam-Hatip Ortaokulu. Bu okulda şu anda 100 civarında öğrenci var. Kalan kısmından halk eğitimin sadece yönetimi için iki oda verilebilir.
7- Kumluca Merkezde Belediyeye veya vatandaşa ait bu işe uygun bir bina hazinenin bir taşınmazı ile takas edilebilir.
Bu örnekler daha çok üretilebilir. Ben bir vatandaş olarak bu kadar çözümü bu yazıyı yazarken
buldum. Herhalde yetkililer daha çok bulabilirler. Fikir bazında destek talebi olursa her an hazırım.
Halkın daha fazla zarar görmemesi için bu olay çözülünceye kadar bu taşınmanın ertelenmesi iki gencimizin elinde. Bu gençlerimiz bir araya gelip konuyu konuşurlarsa ben bu işin çözüleceğine inanıyorum. Bu gençlerimizi de bir araya getirecek olan Kumluca İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet Ali Girgin’dir. Çünkü birisinin abisi ve amir pozisyonunda, birsinin de öğretmeni. Bu gençlerimizin Müdürümüzü kırmayacağına olan inancım sonsuzdur.
Ayrıca insanların konuşarak bütün konuları çözeceğine olan inancımda sonsuzdur. Yüz Yüze konuşmayınca başkalarının aracığı ile varılan hükümlerin her zaman yanlış olduğuna inanıyorum.
HAYDİ GENÇLER BÜYÜKLÜK SİZDEN GELSİN. KUMLUCA SİZLERLE GURUR DUYSUN. KIYMAYIN HALKIMIZA.
Not: Bu yazıyı bir köşe yazarı olarak değil, bir Kumluca sevdalısı, Halk Eğitimi Merkezi okul aile birliği başkanı ve kursiyeri olarak yazdım.