İlçemiz yayla yolları ile ilgili Akdeniz üniversitesi tarafından desteklenen bir proje yapılmış ve çalışmalar başlamıştır. Genç yüksek lisans öğrencilerimizle gezmeye ve bilgi almaya devam ediyoruz.

Proje Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Doç. Dr. Cemali Sarı tarafından hazırlanmış ve yönetilmektedir. 

Doç. Dr. Cemali Sarı, İlçemiz Kuzca Köylüsüdür. Onunla ilgili bilgileri 6 Nisan 2015 tarihinde Yetiştirdiklerimiz -14- başlığı altında yazmıştım. Şimdi kısaca projeyi tanıyalım.

Antalya’da yayla ve yaylacılık kültürü üzerine çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Cemali Sarı, özellikle Batı Toroslardaki çalışmaları ile dikkati çekmektedir. 2013 yılında Antalya Kemer’de dünyanın pek çok ülkesinden 400’den fazla bilim adamının katılımıyla gerçekleştirilen Uluslararası 3. Coğrafya Sempozyumunda Doç. Dr. Sarı, "The Use Of Yoruk Migration Routes In The West Of Antalya For Tourism Purposes" adlı bildirisiyle bilim dünyasının dikkatine taşımıştır. Sonrasında bu çalışması ilgili sempozyumun bilim kurulu tarafından değerlendirilmeye alınmıştır. Sempozyumdaki bilimsel çalışmalar arasından bu çalışma İngiltere’de Cambridge Scholars Publishing tarafından basılacak kitabta bir bölüm olarak yer almasına karar verilmiştir. 2014 yılında Tourism, Environment and Ecology in the Mediterranean Region (sayfa 325-339) adlı kitabta yayımlanmıştır. Tüm bu birikimin uygulanmaya taşınması amacıyla Doç. Dr. Cemali Sarı, Akdeniz Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Birimi tarafından desteklenen projeye dönüştürmüştür. Nisan 2016 yılı itibariyle proje Doç. Dr. Sarı başkanlığında hayata geçirilmiş ve halen devam etmektedir.

BATI TOROSLARDA YÖRÜK GÖÇ YOLLARININ DOĞAL VE KÜLTÜREL COĞRAFYA ÖZELLİKLERİ VE TURİZM AMAÇLI KULLANIMINA YÖNELİK PLANLAMA ÖNERİLERİ

Antalya’nın batısındaki yer alan Yörük göç yollarını belirlemek, bu yolların çevresindeki doğal ve kültürel coğrafya özelliklerini ortaya çıkarmak ve doğa yürüyüş rotaları olarak kullanılabilirliklerini incelemektir.

Bu bağlamda, Antalya kent merkezinin batısında yer alan Batı Toroslar, hem doğal hem de kültürel özellikleri bakımından büyük bir alternatif turizm kaynaklarına sahiptir. Burada yaşayan kırsal nüfusun yakın geçmişteki yaşam tarzı ve bu yaşam tarzına bağlı olarak ortaya çıkan kültürel ürünler, gelecekte yörenin turistler için önemli bir ziyaret merkezi haline geleceğini göstermektedir. Yakın geçmişte yerli halk olan Yörüklerin sahil, güzle ve yayla arasında gerçekleşen mevsimlik göçleri sırasında kullandıkları yolların bir kısmı günümüzde de aktif olarak kullanılmakta iken bir kısmı ise artık kullanılmamaktadır. Bu araştırmada, geçmişte yörede kullanılan göç yolları, yerli halk ile yerinde yapılacak görüşmeler ve doküman incelemesi yoluyla tespit edilecektir. Belirlenen bu yollar 1/25.000 ölçekli topografya haritası üzerinde işaretlenecektir. Elde edilen bulgular, yerel ve ulusal turizm paydaşları ile paylaşılacaktır.

Ekibimize başarılar diliyorum.