Sevgili okuyucularım bu hafta sizlere ‘’Guıllaın Barre’’ adı verilen nörolojik kökenli bir hastalıktan söz etmek istiyorum. Guıllıan Barre sendromu adını verdiğimiz bu hastalık bağışıklık sisteminin, sinir liflerinin dış kısmında bulunan myelin adı verilen kılıfa saldırması ve harabiyet oluşturması sebebiyle myelin kılıfın iltihabı sonucu kasların beyinden aldıkları uyarılara yanıt veremez hale gelmesiyle oluşur. Akut, asendon tipli, simetrik, otoimmün ve inflamasyon bir hastalıktır.
OLUŞUM NEDENİ NELERDİR?
Guıllaın Barre sendromunda hastalığı oluşturan sebeplerin şu anki araştırmalarda veya bakteriyel enfeksiyonların sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Enfeksiyonların yanı sıra travmaların, cerrahi girişimlerin ve aşınmaların ardından da oluştuğu saptanmıştır.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
- GBS sendromunda ilk belirtiler önce bacaklarda başlayıp sonra vücudun üst kısımlarına doğru ilerleyen karıncalanmalar, uyuşmalar ve güçsüzlüktür. Zaman zaman felç durumları görülmektedir.
- Çiğneme ve yutkunma problemleri.
- Solunum sıkıntısı.
- Görme problemleri.
- Reflekslerde azalma hatta kayıp.
- Simetrik bir şekilde görülen zayıflık ve güçsüzlük.
- Konuşmada zorluk.
- Mesane kontrolü yapamama.
- Ve ani tansiyon değişiklikleridir.
GBS’de hasta hızla ortaya çıkan şikayetleriyle doktora başvurmaktadır. Hastalık öyküsünün dinlenmesi, yapılan klinik muayene sonucu ve devamında yapılan BOS incelemesi ve EMG tetkikleri ile tanı net bir şekilde konabilir.
TEDAVİ:
GBS’da planlanan tedavide tam bir yaşam destek programı uygulanmaktadır. Bireyde yatak yaralarının oluşumunu engellemek, uygun pozisyonlar vermek ve bireyi hareketli tutmak çok ciddi önem taşımaktadır. Fizyoterapist eşliğinde düzenlenen program yapılan uygulamalar ve uygulanan tedaviler sayesinde genellikle bireylerin 1 yıl içerisinde çok nadir durumlar haricinde iyileşmesi gerçekleşmektedir. Uygun pozisyonlamalar, eklem hareket açıklığı egzersizleri, kontraktür oluşumlarının engellenmesi, gerekli olduğu takdirde ortezleme uygulamaları ve solunum eğitimleri de tedavinin fizik tedavi kısmının sorumluluğunda olan bölümlerdir.
Sevgili okuyucularım bu haftaki yazımı da burada sonlandırırken, hepinize keyifli bir hafta sonu ve sağlıklı günler diliyorum.