NEDENLERİ NELERDİR?
Kamburluk (kifoz), doğumsal sebeplerle yani çocuk daha anne karnındayken dahi görülmekte olan bir hastalıktır. Genetik etmenlerin, omurga travmalarının, omurga kırıklarının, omurga enfeksiyonlarının, duruş bozukluklarının, kemik erimesinin, aşırı uzun boylu olmanın, eğilerek çalışmanın yaşlılığın ve felç geçirmesinde kamburluk oluşumuna neden olduğu görülmektedir.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Kamburlukta öncelikle görülen ilk belirti sırt bölgesindeki ağrıdır.
- Omurgadaki tutukluk,
- Aşırı yorgunluk,
- Eşit uzunlukta olmayan kollar ve farklı omuz yükseklikleri,
- Duruştaki bozukluk,
- Dik durmadaki zorluk,
- Ve nefes darlığı, kamburluk problemi olan hastalardaki ortak şikayetlerdendir.
- Belirtiler bölümündeki şikayetlerle hasta doktora başvurmaktadır. Yapılan fizik muayenesi, postür analizi, öne eğilme testi ve kifoz derecesi ölçümü ciddi anlamda sonuca ulaştırmaktadır. Bunlara ek olarak yapılan solunum testleri, röntgen filmi ve zaman zamanda MR tetkiki teşhisi koymak için yeterlidir.
- Kamburluk problemi olan bireylerde tedavideki amacımız ilk olarak ağrıyı azaltmak ve solunum kapasitesini arttırmak olmalıdır. Fizik tedavi, korse kullanımı ve ameliyat tedavinin alt seçeneklerini oluşturmaktadır. Bizi ilgilendiren fizik tedavi kısmındaki görevimiz uygun egzersiz reçetesini hastanın durumuna göre hazırlamak ve uygulamayı sağlamaktır. Unutmayın; Egzersiz programlarınızı mutlaka fizyoterapistinizden almalısınız.
- Sevgili okuyucularım, bu haftaki yazımı burada sonlandırırken haftaya ki konumuzda kamburluktan korunma yollarından ve egzersizlerinden bahsedeceğimizi belirtmek istiyorum. Keyifli okumalar, mutlu hafta sonları diliyorum.