Sevgili okuyucularım, bu hafta sizlere ortak belirtileri sebebiyle sıklıkla bel fıtığı rahatsızlığıyla karıştırılan, çok dikkatli bir değerlendirme sonucuyla fark edilebilecek bir rahatsızlık olan ''Piriformis Sendromundan'' bahsetmek istiyorum. Kalçanın özellikle dışa doğru dönebilmesini sağlayan bir kas olan piriformis kasının bir takım sebeplerle (ödem, spazm vb.),altından geçen siyatik siniri sıkıştırması, tuzaklaması sonucu meydana gelmektedir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık karşılaşılmaktadır.

NEDENLERİ NELERDİR?

Piriformis sendromunun; alınan ani darbelerle, yine o bölgenin üzerine düşmeyle, uzun süre ayakta kalmayla, aşırı dar kıyafetler giymeyle, özellikle erkeklerde arka cepte cüzdan taşınması sonucu oradaki dolaşımın azalması gibi sebeplerle meydana geldiği düşünülmektedir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

PS'da hastalar; kalça üzerinde meydana gelen hassasiyet ve ağrıdan, bel ve uyluğa yayılan ağrıdan, oturmadan-kalkmaya geçerken oluşan ağrıdan, bacak-bacak üzerine atmada oluşan ve artan ağrıdan, sert zeminde oturmayla artan ağrıdan şikayet etmektedirler. Zaman zaman o bölgede bacakta duyusal problemler oluşabilmektedir. Aynı şekilde güçsüzlük oluşabilmektedir. Uzun süre aynı pozisyonda kalamadıklarından yakınmaktadırlar.

TEDAVİ

PS'da tanı konulduktan sonra hastanın durumuna göre bir tedavi planı hazırlanır. Ağrılı akut dönemde uygun görülen kas gevşeticiler ve antienflamatuar ilaçlarla birlikte; istirahat, buz ve germe uygulamalarına başlanmaktadır. Devam eden süreçte fizik tedavi ajanları,(Tens, derin ısıtıcılar, ultrason) mobilizasyonlar, gevşetme egzersizleri, kuvvetlendirme egzersizleri ve manuel terapi uygulanmaktadır. Eğer tedaviye cevap vermiyorsa cerrahi müdahaleye başvurulmaktadır.

Keyifli bir hafta ve sağlıklı günler diliyorum.