Sevgili okuyucularım, bu haftaki yazımda sizlere omuz rahatsızlıklarından bahsetmek istiyorum. İlk olarak da omuzda en çok karşımıza çıkan hastalıkla başlamak istiyorum. Konumuz ''Donuk Omuz yani diğer bir adıyla Adheziv Kapsülit''. Omuz eklemini saran kılıfa omuz kapsülü adı verilmektedir. Bu kapsülün kalınlaşmasıyla yapışıklılık oluşması ve daralması ile omuz hareketleri tüm yönlerde kısıtlanır ve ağrılı bir durum meydana gelir. Bireyin aktif ve pasif hareketlerinde limitasyonlar oluşup, omzun ön ve yan kısımlarında aşırı ağrı ve hassasiyet oluşmaktadır. İltihabı bir rahatsızlık olmakla birlikte, ortopedik hastalıklar kategorisine girmektedir.
HASTALIĞIN OLUŞMA NEDENLERİ
Donuk omuz hastalığı birden fazla nedenle oluşabilmektedir. Bunların başlıcaları; kırıklar sonrası uzun süre hareketsizlik, travmalar, aşırı zorlanmalar olmakla birlikte; kireçlenmeler, kas yırtıkları, diyabet, kalp-damar hastalıkları, parkinson, boyun fıtıkları ve tiroid hastalıkları da sebebiyet vermektedir.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Donuk omuz hastalığında 3 evreyle karşı karşıyayız.
Evre 1(Erken Dönem):Tüm hareketlerinde ağrılı olduğu, ağrı dönemi.
Evre 2(Tam Donma):Hareketlerdeki kısıtlıklık maksimum.
Evre 3(Çözünme):Hareketlerin kısıtlılığı azalmış ve ağrı azalmış.

  • Diğer belirtiler; hasta elini saçına, başının üzerine, sırtına götürmekte zorlanır;çok şiddetli ağrı mevcuttur.

  • Gece uykudan uyandıran ağrılar.

  • Her yönde omuz ekleminde kısıtlılık ve istediği seviyede kaldıramama.

  • Omuzda aşırı hassasiyette donuk omuz hastalığının belirtilerindendir.

TEŞHİS NASIL KONULUR?
Donuk omuz hastaları, aşırı ağrı ve limitasyon şikayetiyle doktora başvurmaktadırlar. Yapılan klinik muayene ve klinik ortopedik testleri sonucu çok büyük oranda tanı konulmaktadır. Bunun yanısıra röntgen, MR ve BT tetkiklerde başvurulan yöntemlerdendir.

Donuk omuz tedavisinde amaç ağrıyı kesmek ve limitasyonları ortadan kaldırmak olmalıdır. Medikal tedavi ve fizik tedavi tedavinin ilk basamağıdır. Hastaya verilen en önemli tavsiye omzunu mümkün olduğunca aktif halde tutmasıdır. Fizyoterapist tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu, fizik tedavi reçetesi uygulanmaya başlanır. Tens, ultrason gibi elektroterapi ajanları yanında aktif-pasif egzersizler, germeler, gevşetme egzersizleri, omuz çarkı, parmak merdiveni, coddman, soğuk uygulamalar, manuplasyonlar, friksiyon masajları ve kinezyoteyp uygulamaları da donuk omuz tedavisindeki yapılan uygulamalardandır.
 
Sevgili okuyucularım bu haftaki yazımızın da sonunda geldik. Herkese keyifli bir hafta sonu diliyorum. Sağlıkla kalın.