Merhaba sevgili okuyucularım bu hafta kendi davranışlarımızın çocukların davranışlarına etkisi ile ilgili bir yazı paylaşmak istiyorum. Bir farkındalık yazısı lütfen sorduğum soruları kendinize sorun ve yüksek sesle cevaplamaya çalışın.

Çocuğunuz kızgın öfkeli ve sürekli sinirli mi?

Peki size bir soru: siz sürekli onun öfkeli ve sinirli olduğu zamanlar da mı onunla ilgilenip onun duygularının üzerine gidiyorsunuz? Yani siz sürekli onun yaramazlıklarını görünce mi onunla ilgileniyorsunuz?

Çocuğunuzu sürekli komşunuzun çocuğuyla mı kıyaslıyorsunuz? Komşunun oğlu sizin oğlandan daha mı yüksek almış sınavda ya da arkadaşınızın kızı okumayı sizin kızdan önce mi öğrendi?

Hep bir kıyaslama içinde misiniz?

Onun kıskanç olduğunu mu düşünüyorsunuz ?

Sürekli eleştirilen bir ailede özgüvenli bir çocuk yetişir mi ? Kimden en çok eleştiriyi aldınız ki şimdi kime benziyorsunuz?

Özgüveninizi çocuğunuzu eleştirerek yerine getirebilir misiniz?

Çocuğunuz yalan söylüyor mu? Peki siz çocuğunuzun yaptığı bir hataya karşı aşırı tepki gösteriyor olabilir misiniz? Hataya aşırı tepki davranışı çocuğunuzun yanlış yapmasına neden olabilir? Sorun kendinize “ilk yalanı kime niçin söylemiştim?” diye.

Çocuğunuz sözünüzü dinlemiyor mu? Ailede kim tutarsız davranışlar sergiliyor?

Davranışlarınızın tutarlı olmasına özen gösterin.

Çocuğunuzun tüm sorumlulukları yerine getirip onu korkaklıkla mı suçluyorsunuz? Çocuk deneye Deneye yani yanlış yapa yapa doğruyu yapacak siz ki “sen yapamızsın” diyorsanız ona bir işi yapamaz etiketini yapıştırıyor olabilirsiniz.

Çocuğunuz arkadaşlarına karşı fiziksel ve sözel şiddet uyguluyor mu? Sorun kendinize: “çocuğumuz bu davranışı kimden rol model alarak yapıyor?”

Çocuğunuz sürekli dikkat çekmeye çalışıyor ve size kendinize ait bir alan bırakmadığından şikayetçi iseniz sorun kendinize: “Çocuğumuza gerçekten onunla ilgilendiğimizi hissettirebiliyor muyuz?”

Evet sevgili okuyucularım çocuklarımıza kıskanç, şımarık, sinirli, uyumsuz, şiddet meyillisi gibi olumsuz davranışlarla etiketleyip yargılamadan önce onların bu davranışları ile ilgili kendi payımıza düşeni araştırmalıyız…

Çocuğunuzun aynası kim?

Böylelikle çocukların davranışlarını daha doğru analiz edebilme şansına sahip oluruz ne dersiniz;)

Sevgiyle kalın…

Klinik Psikolog Gülsüm Bircan