Merhaba sevgili okuyucularım bu hafta sizlerle hipomani hakkında paylaşım yapacağım.

Hipomani, bireyin coşkulu, taşkın ve enerjik bir ruh halini ifade etmektedir. Bireyin taşkın aşırı aktif ve enerjili olduğu bir kişisel bozukluk olup, bipolar bozukluk bulunduğunun da  bir belirtisi olabilir. Hipomani olan bireylere baktığımızda gün içinde aşırı konuşur, enerjileri ve özgüvenleri yüksektir o kadar çok konuşma isteği vardır ve her ayrıntıyı anlatır. Bunun yanında agresif hareket ve tutum sergilemekle birlikte farklı davranışları ortaya çıkar.  Hipomaninin temelinde genellikle yaşanılan bir travma, aile öyküsünde genetik faktörler, uyku bozukluğu ve madde bağımlılığı gibi nedenler gözlenmektedir. Hipomani psikoterapi yöntemleriyle tedavi edilmeye çalışılır. Bunun yanında Gerekli görüldüğü takdirde hipomani olan bireye ilaç tedavisi de uygulanabilir.

Hipomani Ne Demek?

Hipomani, bireyin  aşırı yüksek enerji, ruh hali değişimi, duygu-düşünce de farklılık ve  kişinin kendinden daha farklı görünme çabasıyla ortaya çıkan ve genellikle herkes tarafından ilgi çekmeye çalıştığı bir kişilik bozukluğudur. Hipomanik bireylerin enerjisi olması gerekenden daha yüksektir ancak hipomani mani bozukluğa nazaran daha kısa sürmekte ve tehlikeli bir durum gelişmemektedir.

Hipomani, bipolar bozukluğunda bir belirtisi olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bireyin aile öyküsü, başından geçen bir travma, uyku problemleri ve madde bağımlılığı gibi faktörler sonucunda ortaya çıkabilir.

Hipomani davranışları içinde olan  kişide ortaya çıkan belirtiler genellikle anormal enerjik ve  mutluluk hali, heyecan veya ilgi çeken davranışların yanı sıra aşırı özgüven, aşırı konuşkanlık, dikkat dağınıklığı ve çok az uyku ile yetinme ve kendini olduğundan farklı gösterme çabasıdır.

Hipomani kişilerin tedavi süreci psikoterapi ve birtakım psikolojik yöntemleri içerir. Bunun yanında Duygudurum bozukluğunun şiddetine göre bazı bireylerde antidepresan ve farklı ilaçların kullanımını uzman tarafından başlatılır. Hipomani tedavisinde bireyin yaşam tarzında yapacağı bazı değişiklikler de hipomaninin etkilerini azaltmaya yarayabilir.

Hipomani Tedaviye ihtiyaç duyulan bir kişilik bozukluğu olup bozukluğun yaşandığı süreçte bireyin sosyal çevresini , iş veya okul hayatını önemli ölçüde etkileyecek kadar büyük değişimler gözlemlenmeyebilir.

Hipomani Neden Olur?

Hipomani, bipolar bozukluğun bir parçası olduğu için erken teşhis çok önemlidir. Hipomaniye neden olan etkenler arasında; aile öyküsü, başından geçmiş travmalar, uyku durum bozuklukları, madde bağımlılığı ve bazı ilaçların yan etkileri yatar.

Genel olarak baktığımızda hipomaniye neden olan faktörler şunlardır:

* Bireyin ailesinde Bipolar geçmişi olan bir aile üyesi

* Bireyin Beynindeki kimyasal bozulmalar

* Bireyin Yaşadığı travmalar (ölüm, hastalık, boşanma vb.)

* Bireyin yaşadığı Uyku bozuklukları

* Madde bağımlılığı

* Bazı ilaçların yan etkileri

* Bireyin yüksek stresle başa çıkamaması

Hipomani Belirtileri Nelerdir?

Hipomani olan kişiler bu bozukluğun farkına varmayabilir. Çünkü hipomani belirtileri bipolar ve mani bozuklukla benzerlik göstermekle birlikte onlar kadar yıkıcı değildir.

Hipomani bozukluğunda ortaya çıkan belirtiler şöyledir:

* Enerji yüksekliği: Hipomanik kişilerde belirgin bir enerji artışı vardır.

* Aşırı mutlu ve keyifli ruh hali: bireylerde aşırı derecede pozitiflik ve belirgin şekilde aşırı mutluluk gözlenir.

* Artmış konuşkanlık: Hipomanik bireyler normal konuşmaktan öteye ayrıntılı şekilde ve hızlı konuşurken bir konuyu anlatırken diğer bir konuya geçebilirler.

* Özgüven patlaması: Hipomani sırasında, birey kendine karşı aşırı güven hisseder ve kendisini diğerlerinden üstün hisseder. Büyüklenmeci bir tavır ve davranış sergileyebilir.

* Farklılık çabası: birey normalden farklı gözükme çabası içinde dikkat çekmek için farklı davranışlar ve tutum içinde olabilir.

* Dikkat dağınıklığı: Hipomanik dönemde bireyde dikkat dağınıklığı sık görülür. Odaklanmakta güçlük çekebilir ve bir konuya uzun süre odaklanamayabilir. Konuşurken bu çok fazla gözlemlenebilir.

* Dürtüsel davranışlar ve kötü kararlar: Hipomanik bireyler genellikle dürtüsel davranışlarda bulunur ve sağlıksız kararlar alabilirler. Bireyler daha sonrasında pişmanlığın yanı sıra zararlı sonuçlarla karşılaşabilirler.

* Azalmış uyku ihtiyacı: Hipomanik dönemde bireyin uyku ihtiyacı azalabilir. Birey daha az uykuyla da enerjik ve uyanık hissedebilir.

Hipomani belirtileri, kişinin günlük işlevselliğini düşürebilir ve hayat kalitesini düşürebilir. Bu belirtileri kendinizde gözlemleyen biriyseniz veya çevrenizde bu tür belirtiler gözlemliyorsanız, profesyonel bir değerlendirme ve yardım için bir uzmanına başvurmanız önemlidir.

Hipomani nasıl teşhis edilir?

Hipomani’nin teşhisinde dikkate alınan unsurlar şunlardır:

* Semptomların varlığı: Bireyin belirli bir süre boyunca aşırı mutluluk hali, aşırı enerji, konuşkanlık, artmış özgüven gibi hipomani semptomlarını sergilemesi gerekmektedir. Bu semptomlar kişinin olağan normal davranışlarından belirgin bir şekilde farklı olmalıdır.

* Süreklilik: hipomani Belirtileri genellikle en az birkaç gün boyunca sürer, ancak süre kişiden kişiye değişebilir. Belirtiler en az 4 gün boyunca devam etmelidir.

* Tekrarlanma: Hipomani teşhisi için semptomların süreklilik yanında tekrarlayıcı olması gerekir. Bu durum bireyin zaman zaman hipomanik ataklar yaşaması ve belirtileri tekrar etmesi şeklindedir.

* Belirtilerin işlevsellik üzerindeki etkisi:Hipomani semptomları, bireyin günlük işlevselliğini, çevresel veya ikili ilişkilerininin yanında iş/sosyal hayatını olumsuz yönde etkiliyorsa, bu durum bir bozukluk olarak kabul edilmesi olasıdır.

* Nedenlerin değerlendirilmesi:Hipomani teşhisi sırasında, semptomların nedenleri de değerlendirilir. Kişinin Aile öyküsü, yaşanan travmalar, uyku düzeni ve madde kullanımı gibi faktörler hipomaninin ortaya çıkmasında etkisi olabileceği için bu nedenlerin değerlendirilmesi, teşhis ve tedavi sürecinde çok önemlidir.

Hipomani tanısı genellikle bir psikiyatrist veya uzman tarafından yapılır.  Lütfen sizden ricam internetten ya da kulaktan duyma bilgilerle kendinize ve çevrenize tanı koymayınız. Biliyoruz ki bu dünya da parmak izimizin biricikliği gibi biriciğiz ve her hastalık tedavisinde de genel bir tedavi değil kişiye özel olarak uygulanıyor.

Sevgiyle kalın.