Merhaba sevgili okuyucularım çocuk yazılarına devam edelim bakalım siz ebeveynler sevdiniz
Evet bu hafta sizlerle çocukların ödev yapamaması ile ilgili bir paylaşım yapmak istiyorum. Şuan serzenişleri duyar gibi oldum
‘‘Saatlerce masa başında bekliyor iki sayfa ödevi yapmıyor.’’,
‘‘Ödevlerini son güne bırakıyor ya da son anda ödev vardı deyip ağlamaya başlıyor.’’
‘‘Birlikte masaya oturuyoruz sırf yapsın ödevlerini diye çocuk nerdeyse bana yaptırıyor kendi duruyor sinir olmayayım diyorum ama beni çileden çıkartıyor.’’
Bunun gibi serzenişler uzayıp gidiyor…
Peki ödevini yapmakta zorlanan çocuklar için neler yapabiliriz bir bakalım mı?
Öncelikle ne dersiniz ödev saatlerini işkence, ızdırap, çileden çıkma vbsöylemler yerine başka bir söylemle yer değiştirsek, örneğin; ‘‘Bugün kendinle ilgili ne eğlenceli şeyler öğreneceksin çok merak ediyorum. Ödevini yapınca öğrendiğin eğlenceli bilgileri beraber konuşalım mı ne dersin?’’ ( yaratıcılık sizde kendi örneklerinizle ödev yapmaya başlayabilirsiniz)
Diğer yanda masaya birlikte oturup çocuğunuza ‘‘o renkle boyanmaz, yazını düzelt, o öyle değil böyle’’ diye araya girip bir de onun yapacağı ödevde siz yükümlü olursanız çocuğun yaptığı ödevi beğenmezseniz size geçmiş olsun artık çocuk ödev sorumluluğunu size bırakmıştır diyebiliriz. Çocuğunuza yaptığınız her türlü yıkıcı eleştiri bilesiniz ki çocukta ödev dışında da etkisi olacaktır. Yazın çirkin dediğinizde yazı yazarken yazıyı beğenmediği her durumda silgisini kullanacak ve yazısının hiçbir zaman güzel olduğuna inanmayacaktır. Siz yaptığınız her eleştirinin karşılığını çocukta görmeye başlarsınız…
Bırakın çocuğunuz renkleri karıştırsın, bırakın çirkin yazsın doktor olacak çocuk yazısından bellidir diyeceğim o ki hangi doktorun yazısını okuyabiliyorsunuz ki … Çocuğunuzun sorumluluklarını almayın bırakın onun sorumluluğu olduğunun bilincine varacaktır.
‘‘Ödevlerin sana zor geldiğini biliyorum. Kolay değil anlıyorum.’’ Şeklinde çocuğunuzla konuşarak onu anladığınızı gösterin.
Ödev saati için çocuğun hazır olması gerekir onun saatini keşfedin yoksa siz yemekten önce, sonra ya da bulaşıktan sonra gibi kendi saatinize göre ayarlamaya çalışmayın. Ona sorun:
‘‘Yemekten sonra mı, önce mi ödevini yapmak istersin?’’ diyelim ki çocuğunuz yemekten öncesi için tercih yaptı o zaman ona:
‘‘Harika yemekten sonra yapalım mı diye sormayacağım bundan sonra çünkü artık ne zaman çalışmak istediğini daha iyi anladım.’’
Ödev zamanını tercih etti ama çocuğunuz bu saate aldırmıyorsa ona emir vererek değil de sakin bir şekilde kendi tercih ettiği saatte ödevlerini yapması gerektiğini hatırlatabilirsiniz.
Ödev saati gelince bu saati hatırlatmayı bir oyun haline getirebilirsiniz, şarkı eşliğinde ya da bir davranış eşliğinde çocuğun ödev yapacağı mekana kadar birlikte neşeli bir yorum getirebilirsiniz. Bunun yanında bu oyun esnasında hangi dersten başlayacağını tahmin ederek ortamı daha da eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Ödev esnasında çocuğunuzun sürekli yanında olmayın ama onu tamamen de yalnız bırakmamaya özen gösterin. Çünkü çocuklar bazen anne ve babalarını sürekli yanlarında isteyebilirler. Bu davranışlarının amacı kendilerini güvende hissetmek ve destek gördüklerini bilmektir. Tek başına kalmak onları incitebilir. Birlikte ödeve başlayabilir daha sonra ona işlerini halledip geleceğini ya da evde hangi alanda olduğunu söyleyerek çocuğun güvende olduğunu bilmesine yardımcı olabilirsiniz.
Bunun yanında çocuk ödev yaparken siz karşı koltukta oturup Tv. ya da telefonla ilgilenirseniz çocuğunuzun ödevlerine odaklanması zorlaşır. O yüzden ödev saati tüm ekranların kapalı olmasına dikkat edin. O ödev yaparken siz de kitap okuyabilirsiniz.
Çocuğunuzun zorlandığı bir derste direkt o dersle ilgili bir çözüme gidecek olursanız bu onun hazıra alışmasına ve kendi sorumluluğunu size atmasına neden olabilir. Onun yerine bu ders için tekrar okuyup tekrar bu ders konusu hakkında düşündüğünde cevapları bulabileceğini söyleyip en son bulamadığında siz ipucu vererek yardımcı olabilirsiniz. Ama asla dersi siz yapmayın ona bırakın.
Ödev esnasında dikkat edilecekler içinde çocuğun tuttuğu kalemi tutmayın kendinize bir kalem ve kağıt alın ayrı ve bu kağıda ‘‘ipucu kağıdı’’ gibi sempatik isimler verebilirsiniz..
Çocuğunuz ödevini bitirdiğinde ona kocaman sarılıp:
‘‘Başlarken zorlandın amma sonunda başardın. Gayretine hayran kaldım.’’,
‘‘Sabırla ödevlerini yaptın seni tebrik ediyorum.’’
‘‘Harika gidiyorsun. Senin ödevlerini yapman çaba göstermenden dolayı çok mutluyum.’’gibi ifadelerle çocuğunuzun ödev yapmasını şevklendirebilirsiniz…
Ama biliyorsunuz ki zaman çabuk geçiyor çocuklarınızla ne kadar çok zaman geçirirseniz o kadar mutlu sağlıklı huzurlu çocuklar yetiştireceğinizi unutmayın…
Sevgiyle kalın…
Klinik Psikolog Gülsüm Bircan