Sevgili okuyucularım, bugünkü yazımda sizlere ''Serebral Palsi'' hastalığından bahsettim. Bu hafta özellikle bu hastalığı yazmak istememdeki asıl sebep toplum olarak çok sık karşılaşıyor olmamıza rağmen hala bu hastalık hakkında çok bilgi sahibi olmadığımızı ve bilinçlenmemiz gerektiğini düşünmem oldu. Serebral palsinin tanımıyla başlayalım. Serebral palsi (CP) diğer adıyla beyin felci; doğum öncesi, sırası veya sonrasında meydana gelen beynin oksijensiz kalması sonucu beyindeki kalıcı fonksiyon kayıplarıyla karakterize, ilerleyici olmayan beynin kas hareketlerini kontrol eden bölgenin hasarı sonucu, vücudu komuta etmesine engel olan postür-hareket ve gelişim bozukluğuna sebebiyet veren bir hastalıktır. Hasar beynin hangi bölgesinde ve ne şiddetteyse  belirtiler buna bağlı değişiklik gösterir.Birden fazla CP çeşidi vardır.

NEDENLERİ NELERDİR?
Serebral palside hastalığa sebep olan birçok durum vardır. Bunlar; erken doğum, hamilelikte annenin tansiyonun yükselmesi, anne ve bebek arasındaki kan uyuşmazlığı, doğum esnasında çocuğun oksijensiz kalması, yüksek ateş, gebelikte anne karnında geçirilen enfeksiyonlar, gebelikte annenin alkol ve sigara kullanımı, gebelikte annenin sürekli ilaç kullanımı, hamilelikte radyasyona maruz kalma, doğum esnasında vakumun yanlış kullanılması, düşük doğum ağırlığı, erken doğum, ciddi sarılık, doğum süresinin uzaması gibi durumlar serebral palsi oluşmasına sebep olabilmektedir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
• Bebekte aşırı ağlama, emmede zorluk ve sürekli kusma
• Motor gelişiminde yavaşlık (örneğin 4 aylık çocuk başını rahatça tutar, 6-7 aylık çocuk oturabilir, 9 aylık çocuk emekler fakat çocuk 8 aylık olmasına rağmen hala başını tutamıyorsa)
• İstem dışı görülen hareketler
• Çocukta hissedilen aşırı sertlik yada gevşeklik
• Gözlerde kayma, titreme bozuklukları
• Dil konuşma bozuklukları
• Zeka ve öğrenme güçlükleri
• Aşırı salya akması problemi
• Postür ve duruş bozuklukları
• Bacaklarını makaslayarak yürüme
• Parmak ucuna basarak yürüme
• Çocukta havale nöbetlerinin görülmesi
 
CP'DE TEŞHİS NASIL KONULUR?
Genellikle belirtiler kısmında bahsettiğimiz maddeleri anne çocuğunda zamanla fark etmeye başlar. Gelişimsel durumunu gözetleyerek bir sorunun olduğu düşüncesiyle doktora başvururlar. Doktorun klinik motor muayenesi, yaptığı fizik testleri, refleks değerlendirmeleri ve bunun yanında kan testleri, genetik testler, EMG, EEG, röntgen, BT ve MR'larında desteğiyle tanı net bir şekilde konulmaktadır.
 
CP'DE TEDAVİ YAKLAŞIMI NASILDIR?
Serebral palsi hastalığında tedavi bir ekip işidir. Bu hastalıkta yaşam boyu devam edecek bir tedavi programıyla karşı karşıyayızdır. Aşırı kasılma (spastisite)  yada aşırı gevşekliği olan ve nöbet öyküsü olan durumlarda ilaç tedavileri ile başlanır. Fizik tedavi kısmı tedavinin en önemli ve en uzun kısmını oluşturmaktadır. Fizik tedavi çocuğun bağımsızlığını kazanıncaya kadar yada minimum ihtiyaç duyacak hale gelmesi açısından hep devam edecektir. Fizyoterapist hastanın durumunu değerlendirerek bir tedavi planı hazırlar. Tedaviye ne kadar erken başlanılırsa sonuçları o kadar güzel olacaktır. Tedavi reçetesinde nörogelişimsel, duyusal, algısal, eğitsel, motor öğrenme, koordinasyon ve aile eğitimi yer alır. Pozisyonlamalar, ortezler ve splintler, elektroterapi, mobilizasyonlar, egzersiz programlarıyla CP'de fizik tedavi çok geniş bir yelpazeyle birleşip uygulanır.
 
Sevgili okuyucularım, bu haftaki yazımı da burada sonlandırırken sizlere keyifli bir hafta sonu ve sağlıklı günler diliyorum.