Merhaba sevgili okuyucularım üniversiteye giriş sınavına sayılı günler kaldı o nedenle bu hafta bu süreçle devam etmek istiyorum.

SINAV öncesinde ve SINAV esnasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlara dikkat çekmek istiyorum. Bu hususlar:


* Sınava 1 - 2 gün kaldığında  ders çalışmayı bırakmalı ve psikolojik olarak sınava hazırlanmalısınız. Bunun yanında rutininiz ne ise onu da bozmayın bu çok önemli. Psikolojik olarak hassas olduğunuz sınav öncesi özellikle zor bir konuya çalışmanız kafanızın iyice karışmasına ve moralinizin bozulmasına sebep olabilir.o yüzden kafanızı karıştıracak konulardan uzak durun.   

* Sınavdan öncesi ağır sportif faaliyetler yapılmamasına dikkat edilmelidir.

* Sizi öfkelendirecek ve moralinizi bozacak olaylardan uzak durmanız gerekir.  

* Sınavı bir ölüm - kalım meselesi gibi gören kaygılı arkadaşlarınızın tesirinde kalmamalısınız.  Arkadaşlarınızla Psikolojinizi olumsuz etkileyebilecek sınav deneme netleri yerine daha pozitif konularda sohbet etmeye özen göstermelisiniz.

* Sınav akşamı sınava giriş belgelerinizi mutlaka hazırlamalısınız. 

* Sınava gireceğiniz binayı ve salonu önceden görmeniz tanıdık bir mekanda sınava girme rahatlığı sağlayacaktır.

* Sınavın başlamasına en az bir saat kala sınavın yapılacağı binada olabilirsiniz şehirde yaşıyorsanız trafik faktörü de düşünülmelidir. Bazı kaygılı  öğrenciler sınav saatinden 2 saat önce sınav yerine gelirler bu durum stresini arttırmaktan başka bir işe yaramaz. 

* Sınavdan önceki bazı öğrenciler rutinin dışına çıkıp çok erken uyumaya çalışır bu durum da sınav heyecanıyla birleşince uykunuzun iyice kaçmasına sebep olabilir.

* Sınav öncesinde akşam yemeği hafif yiyeceklerle, sınav sabahında ise abartmadan iyi bir kahvaltı yapmanız çok önemlidir. Bazı ebeveynler sınav sabahı “çocuğumun zihni açılsın” düşüncesi ile ziyafet şeklinde ağır kahvaltı yaptırır. Bu gibi düşüncelerin yarattığı kahvaltı tarzı midenizi bozabileceği gibi kaygı düzeyininin de artmasına sebep olabilir.

* Sınav sırasında rahat hissedebileceğiniz bir kıyafeti tercih edin.

* Çok özel bir probleminiz yoksa sınava ebeveynlerinizle gitmemeniz daha iyi olacaktır. Ebeveynler psikolojik destek amacıyla çocuklarının yanında olmak istiyor ama bu durum bireylerde sınav heyacanının artmasına sebep olabiliyor. Ancak eğer ki ailenizin sınav yerine sizle gelmesi sizi rahatlatıyorsa tabi ki ailenizin gelmesinde hiçbir sorun yoktur.

Sınav Zamanında Dikkat Edilmesi Gerekenler 

* Sınava girdiğiniz ilk 15 dakika içinde heyecanlanmanız normaldir. Bu durum sadece sizin için geçerli olmadığını sizinle birlikte sınava giren hemen herkesin az ya da çok bu heyecanı yaşadığını bilmeniz sizi rahatlatacaktır. 

* Sınavın hemen öncesinde tüm bildiklerinizi unuttuğunuz düşüncesine kapılabilirsiniz telaş yapmayın. Bunun gerçek olmadığını ve sınav psikolojisinden kaynaklandığını bilmelisiniz. 

* Sınav esnasında sadece kendinize odaklanın etrafınızdakilerin yaptıkları ile ilgilenmeyin. 

* En zorlanmadığınız testle sınava başlayın. Zorlandığınız testi de testi de en sona bırakmalısınız. Sınav anında şimdiye kadar yapmadığınız bir çalışma sistemine girmeyin.

* Sınav sırasında zorlandığınız sorularla çöz zaman kaybetmeyip bildiğiniz sorulara geçip daha sonra zaman yeterse bu zorlandığınız sorulara tekrar dönebilirsiniz.

* Hiçbir bilginizin olmadığı soruları boş bırakmaya dikkat edin Çünkü 4 yanlış cevabınız bir doğruyu götürecektir. 

* Eğer bir soruyu yanıtlarken belirli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamadıysanız, o soruyla boğuşarak zamanınızı boşa harcamayınız. 

* Doğru olduğundan emin olarak işaretlediğiniz bir seçeneği değiştirmemeye dikkat edin.

* Sınav esnasında sık sık saate bakmayın çünkü Bu sizi iyice telaşlandırabilir. 

* Soruları dikkatli okuyup, anladıktan sonra cevaplayın telaş yapmayın. Sorulara kendinizden yorum katmayın. 

* Sınav esnasında sadece sınava odaklanın sonuca odaklanmayın sınav sonrasını düşünmeyin. Dikkatinizi dağıtacak hayallere ve endişelere kapılmayın.

* Eğer sınavdan koptuğunuzu fark ederseniz sınavda yavaş yavaş burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan verin. Kaleminizi bırakın, gözlerinizi kapatın, alnınızı ve şakaklarınızı ovarak veya sizi rahatlatacak başka bir dinlenme egzersizi yaparak 10-15 saniye gibi bir süreyi bu amaçla kullanınız. Dinlendiğiniz bu süreyi kayıp olarak düşünmeyin.

* Cevaplarınızın Kodlamasını en sona bırakmayın bu durumun çok riskli olduğunu unutmamalısınız.  



Sınav Sonrasında:

* Sınavdan sonra sınav hakkında konuşmamaya dikkat edin.

* Sınav sonrasında sevdiklerinizle sohbet edin.

* Şimdi sınav bitti ve gelecek sınavlara motivasyonunuzu yüksek tutacaksınız. 

Sevgili öğrenciler ve sevgili ebeveynler yaşamımız bir sınav ve bu sınavda gelip geçecek birbirinize şefkatle sarılın iyi ki varsınız.

Sevgiyle kalın.
Klinik Psikolog Gülsüm Bircan