Sevgili okuyucularım, bu hafta sizlere sıklıkla sorusunu aldığım bir rahatsızlıktan bahsetmek istiyorum. Konumuz ''Siyatik''.Siyatik siniri herkeste mevcut, vücudumuzun en kalın ve en uzun siniridir.Bel bölgesinde dört ve beşinci omurlardan başlayarak birinci, ikinci ve üçüncü sakral omurlardan çıkan sinirlerin birleşmesiyle kalça ve kaba et dediğimiz bölgelerden bacağa doğru yayılarak, üst bacağın arka tarafından,alt bacağın dış yan yüzeyinden topuğa kadar uzanan sinire siyatik sinir denir.Bu sinir boyunca yayılan ağrılı hastalığa da siyatik ağrısı adı verilmektedir.Ağrı ya devamlı ve hafif bir ağrıdır yada aniden gelen ve şiddetli bir ağrıdır.Siyatiğin halk arasında bilinen diğer adı ''Sinir Romatizması''dır. Siyatik ağrısı, hapşırma, öksürme, germe hatta yürüme sırasında artan ağrılardır.
SİYATİK OLUŞMA NEDENLERİ NELERDİR?
Siyatik oluşum nedeni; sinirin farklı nedenlerle farklı bölgelerde baskıya uğrayıp sıkışması, zedelenmesi, iltihaplanması sebebiyle oluşur. En sık nedenleri arasında bel fıtıkları vardır. Ağır yük kaldırma, ters ve ani hareketler, bacaklar arası uzunluk farkı, kireçlenmeler, kanal darlıkları, omurga tümörleri, Gut ve şeker hastalıkları, omurga enfeksiyonları, doğumsal bazı rahatsızlıklar, diz kapağı veya sinir iltihabı, obezite ve kalçadan yapılan herhangi bir yanlış iğne, siyatiğe sebep olan nedenlerdendir.
SİYATİK BELİRTİLERİ NELERDİR?
  • Kalçadan başlayıp üst bacağın arka kısmı, arka alt bacağın yan dış tarafı ve topuğa yayılan ağrı.
  • Kasıktan aşağı doğru oluşan kramplar ve kas sertleşmesi.
  • Kalça bölgesinde uyuşma.
  • Uzun süre aynı pozisyonda durma sonucu oluşan ağrı.
  • Bel kemiğinin aşağısında hissedilen hassasiyet.
  • Bacakta hissedilen devamlı şekilde bir çekilme hissi.
  • Etkilediği bacakta his kaybı, yanma, karıncalanma, batma.
  • Bacaklarda oluşan elektrik şoku şeklinde bir acı.
  • Öksürme, hapşırma ile artan ağrı.
 
 
SİYATİK TEŞHİSİ NASIL KONULUR?
Hasta belirtiler kısmındaki maddelerden yakınarak doktora başvurur. Yapılan klinik muayene, klinik testler, bazı germe ve ölçümler sonucunda hastada siyatik olup olmadığı sonucuna hemen hemen varılır. Bunun yanı sıra röntgen, MR ve BT' de kullanılan görüntüleme yöntemlerindendir. Bu görüntüleme yöntemleri sinirin hangi seviyede ve ne derecede sıkıştığını öğrenmemiz açısından önemlidir.
DİKKAT: Siyatik olup olmadığımızı anlamak için en basit egzersiz testide şudur: Sırt üstü düz bir şekilde uzanıyoruz, ağrılı ayağımızı dizleri kırmadan düz bir şekilde kaldırıyoruz. Bu işlem esnasında ağrı hissediyorsanız ve ağrı ayağınızı yukarı kaldırdıkça artıyorsa büyük oranda siyatik var demektir.
SİYATİK TEDAVİSİ
Tedavini ilk şartı yatak istirahatidir. Fakat bu süre çok uzun olmamalıdır. Bununla birlikte ağrı kesici ilaçlar, B vitaminleri ve kortizonlu ilaçlar hastalığın medikal yönden destekleyicileridir. Fizik tedavi ise hastanın iyileşmesi ve iyilik halinin devam etmesi için oldukça önemlidir. Fizyoterapist tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu tedavi reçetesi hazırlanır. Fizik tedavide; ultrason, sıcak-soğuk ajanlar, tens, manuel terapiler, tıbbi masajlar, sinir germe ve gevşetme egzersizleri, kuvvetlendirme ve güçlendirme egzersizleri bulunur. Kaplıca ve yüzme önerilen yöntemlerdir. Ek olarak yatak altına kalın bir tahta konmalıdır, ayakların altına ikiden fazla yastık konmamalıdır yan yatmada tercih edilmeli ve iki bacak arasına yastık almak tercih edilmelidir.
 
Sevgili okuyucularım bu haftaki köşe yazımı da burada sonlandırırken sizlere keyifli bir hafta sonu ve sağlıklı günler diliyorum.