Sevgili okuyucularım bu hafta sizlere yaş, cinsiyet fark etmeksizin karşımıza çıkan, toplumda her 10 kişiden 1'inde mevcut ''Yüz Felci'' hastalığından bahsetmek istiyorum. Bu hastalık beyin ile beyin sapı arasından çıkarak yüz kaslarının kontrolünden ve hareketlerinden sorumlu 7. sinirin ani başlangıçlı olarak sinirde ödem gelişerek sıkışması sonucu meydana gelir. Yüz felci o bölgedeki yüz kaslarını hareketsiz bırakır ve güçsüzleştirir. Felçte yüzün hangi tarafı etkilendiyse o taraf hareketsiz kalır. Diğer taraf normal ise yüz o tarafa kayar oldukça hızlı gelişir. İlerleyen saatlerde felç daha da belirgin hale gelir.

        YÜZ FELCİ OLUŞMA NEDENLERİ NELERDİR? 

Yüz felcinin genellikle soğuk ve rüzgara maruz kalma, ani ısı değişimleri sonucu meydana geldiği söylenir. Fakat birçok sebeplerle de oluşabilmektedir. Beyin tümörleri, enfeksiyonlar, orta kulak iltihapları, damar tıkanıklıkları, yüze alınan darbeler, tükrük bezlerindeki problemler, şeker hastaları, viral uçuklar ve kulak kemiği kırıkları da yüz felcine zemin hazırlamaktadır.

         YÜZ FELCİ BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Birkaç gün önceden başlayan kulak arkası ağrıları, kulak çınlamaları ve ağızda tat alamama problemi. Yüz kaslarının çalışmaması sebebiyle; yüz hareketlerinde azalma veya kaybolma, etkilenen tarafta gözü kapatamama,yanak şişirme,güme,ıslık çalma hareketlerini yapamama,ince-tiz seslere ve gürültüye aşırı duyarlılık,dudak kenarı düşer bu sebeple istemsizce hasta çiğnerken felçli taraftan düşer,uyurken felçli gözü kapatamaz ve gözde kuruluk oluşumu oluşur.

          TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

Yüz felcinde hasta şikayetlerle doktora başvurur. Klinik muayene yapılır. Genellikle hasta zaten yüz hareketlerini yapamıyordur, bu durum teşhisi koydurur. Bunun yanı sıra; işitme testi, göz yaşı testi, MR, EMG, BT'de yüz felci koydurtacak diğer tetkiklerdir.

          KORUNMAK İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER? 

-Ani ısı değişimlerinden kaçınılması, soğuktan sıcağa, sıcaktan soğuğa geçerken önlem alınmalı, şal, atkı, bere kullanılmalıdır.

-Kış aylarında yakalanılan enfeksiyonu yüz felcini tetiklediği için enfeksiyona karşı önlem alınmalı.

-Soğuğa, ayaza ve rüzgara maruz kalınmamalı, klima karşısında durulmamalıdır.

-Banyo yapar yapmaz ıslak saçla dışarı çıkılmamalı, saçın kuruması beklenmeli.

         YÜZ FELCİ TEDAVİSİ 

Yüz felcinde ilk olarak doktor tarafından önerilen ilaç tedavisi (genellikle kortizon) uygulanır ve ödem dağıtılmaya çalışılır. İyileşme için ve yüzde yüz hastalığı atlatmak için tedaviye erken başlanması önemlidir.Önemli olan hasta eğitimidir. Akut dönemde en az 3 hafta tamamen soğuktan korunulmalıdır. Yüze sıcak uygulamalar yapılmalıdır. Bu süreçte fizyoterapist tarafından hazırlanan programla fizik tedaviye başlanır. Tedavi programı; elektrik stimülasyonu, yüz egzersizleri, elektroterapi, tek tek yüz kaslarının çalıştırılması ve yüz masajı ile devam etmektedir.

         EGZERSİZ ÖNERİLERİ

-Kaşları yukarı kaldırma, kaşları kızar gibi çatma.

-Dudaklar kapalı iken ağız büzme.

-Yanakları içeri çekme.

-Gözleri kapatıp ağzı iyice açma.

-Islık çalma çalışmaları.

-Burun kaldırma, burnu sağa-sola hareket ettirme.

-Gözleri sıkıca kapatma ve

-Dişleri göstererek gülümseme

Sevgili okuyucularım bu egzersizleri sağlıklı kişilerinde mutlaka yapmasını öneriyorum, günde 4-5 defa 5'er tekrarlı mümkünse ayna karşısında 10'ar saniye yapmalıyız. Keyifli okumalar, sağlıklı günler.