Diyabet( şeker hastalığı) , insülin sekresyonu ve insülin aktivitesinde ya da her ikisinde birden oluşan defektler sonucunda, kan şekerinin yükselmesi ve karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasındaki anormallikler ile karakterize bir grup hastalıktır

Bugün 14 Kasım Dünya Diyabet günü olması dolayısıyla bu yazımda size ‘’ Diyabet Hastalığından ‘’ bahsetmek istiyorum.Sevgili okuyucularım diyabetle ilgili farkındalığımızın artması gerektiği bir dönemdeyiz. Çünkü diyabet, halk sağlığını küresel anlama tehdit eden ve mutlaka önlem alınması gereken sinsi bir hastalıktır.

Türkiye' de diyabetli hasta sayısı 8,5 milyona ulaşırken bu sayı dünyada yaklaşık 430 milyon kişidir. 2035 yılında %55 oranında artarak 592 milyona ulaşacağı öngörülmektedir . Bu artışın başlıca nedenleri nüfus artışı, yaşlanma ve kentleşmenin getirdiği yaşam tarzı değişimi sonucu obezite ve fiziksel inaktivitenin artmasıdır.

Birçok toplumda tip 1 diyabet sıklığının da arttığı ve bu artışın okul öncesi çağlarda daha belirgin olduğu bildirilmektedir . Beslenme ve yaşam tarzındaki yanlışlıklara bağlı olarak son yıllarda çocuklarda ve gençlerde de tip 2 diyabet prevalansı hızla artmaktadır.

Diyabet daha sık olarak;

• Obezite,

• Ailesinde diyabetli birey bulunan kişiler,

• 4 kg’ en daha ağır bebek doğuran kadınlar,

• Stres altındaki bireyler

• Bozulmuş glikoz toleransı olan bireyler,

• 40 yaşından büyük olanlar ve hareketsiz yaşam sürdürenlerde görülebilmektedir.

Diyabetin Belirtileri;

• Çok yemek yeme,

• çok susama ve çok idrara çıkma,

• enerji eksikliği ve kilo kaybı,

• bulanık görme,

• yavaş iyileşen yaralar şeklinde sıralanabilir.

Diyabetten korunmak için; yaşamınızda, başta beslenme alışkanlıklarınız olmak üzere bazı değişikliklerin oluşması gerekmektedir. Şeker hastalığını öğrenmek, onu kontrol altına almanın ilk adımıdır. Kan şekerini oluşturan asıl kaynak yiyeceklerdir ve bu nedenle sağlıklı beslenme diyabette tedavinin temelidir.

Şeker Hastalığında Genel Beslenme Nasıl Olmalıdır

• Besin çeşitliliği sağlanmalıdır

• Günde en az üç ana üç ara öğün beslenilmelidir

• İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır

• Besinler doğru hazırlanmalı, doğru pişirilmeli ve doğru saklanmalıdır

• Ekmek ve diğer tahıllar yeterli miktarda tüketilmelidir

• Glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmelidir.

• Posa tüketimi arttırılmalıdır

• Meyve suları yerine meyvelerin kendisi tercih edilmelidir.

• Kurutulmuş meyveler sınırlı miktarda tüketilmelidir.

• Şeker tüketimi azaltılmalıdır

• Doymuş yağ tüketimi azaltılmalıdır.

• Su ve diğer sıvılar yeterli miktarda tüketilmelidir.

• Kalsiyum içeriği yüksek besinler tüketilmelidir.

• Alkol ve sigara içilmemelidir.

• Düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır.

• Tatlandırıcılar kullanılabilir.

Diyabet, basit gibi görünen ancak, hayatınızı ve sağlığınızı ciddi derecede olumsuz etkileyen bir hastalıktır. Unutulmamalıdır ki diyabetli kişinin beslenmesi kişiye özeldir , bir beslenme ve diyet uzmanı tarafından düzenlenmelidir. Dengeli beslenin, hareket edin ve diyabetten korunun.

Senanur YEŞİLOĞLU