Baharatın kullanım tarihi çok eskilere dayanır. Eski çaylarda bir statü göstergesi olan baharatlar yalnızca çok zengin insanların sofrasına bulunurdu. Çünkü Baharat yolu adındaki ticaret yolu da baharatın o dönemlerde ne kadar değerli olduğunu göstermektedir. Sevgili okuyucularım, baharatlar bitkilerin, yaprak , tohum kısımlarının kurutulması , ufalanması ya da toz haline getirilmesi ile elde edilen yemek tatlandırıcılarıdır.
Çeşiti, rengi, kokusu birbirinden çok farklı olan baharatların vücudumuza birçok faydası bulunmaktadır. Bu hafta sizlere zerdeçal baharatından bahsetmek istiyorum.
Zerdeçal, zencefilgiller familyasından sarı çiçekli büyük yapraklı otsu bitkidir. Hint safranı olarak ta bilinmektedir. Zerdeçal Güneydoğu Asya ülkelerinde yetiştirilmektedir. Zerdeçalın ana maddeci curcumindir.
Curcumin yüksek antioksidan ve antiiflamatuar etkisiyle kansere karşı savaşır.
Antiinflamatuar etkisi kemik ve eklem sağlığını koruma üzerine de etkilidir.
Alzheimer e karşı da etkilidir.
Antimikyobiyal etkisi sayesinden yaralanmalarda iyileşme süreçlerini hızlandırır.
Kan şekerini dengede tutar ve insülin direncini önler.
Sindirim sistemi organlarının daha iyi çalışmasını sağlar ve sindirim sorunlarına karşı iyi gelir.
Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımızı arttırır. Bu sayede kilo vermeye yardımcı olur.
Dikkat: Zerdeçal’ın karabiberle birlikte kullanımında karabiberin içindeki piperin sayesinde zerdeçalın içindeki Curcumin maddesi tam 2000 kat daha fazla aktif oluyor. Bu nedenle mide rahatsızlığı olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, safra kesesi rahatsızlığı ve cerrahi işlem geçiren kişiler doktor kontrolünde kullanmalıdırlar.
Zerdeçal; tahıllara , pilavlara eklenebilir, smoothie, çay – latte gibi içeceklerde, unlu mamullerde, kavrulmuş kuruyemişte , körü ve humus yapımında kullanılabilir. Patlamış mısıra , zerde tatlısına ve köriye eklenerek renk verdirilebilir.
Altın süt ( golden latte)
Malzemeler:
1 bardak süt(badem sütü veya dilediğiniz sütü kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı zencefil
1/4 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı bal
Yapılışı: Süt, zerdeçal, zencefil ve karabiberi tencereye ekledikten sonra güzelce çırpıyoruz ve istenilen sıcaklıktayken altını kapatıp bardağa alıyoruz. Çok sıcak olmaması şartıyla balı da ekleyince altın sütünüz hazır.
Sevgili okuyucularım, Bal ve zerdeçal antibiyotik, ağrı kesici ve iltihap karşıtı özelliklere sahip olduğu için kış aylarında yapılan sıcacık altın süt boğaz ağrılarına iyi gelir. Sağlıklı günler dilerim.
Senanur YEŞİLOĞLU
Pembe Önlüklü Diyetisyen