“Atatürk’süz olmaz sözünü Ferdi Tayfur söylemiştir. Ferdi Tayfur Ferdi baba olarak bilinir. Adanalıdır. Arabesk diye adlandırılan şarkılar söyleyen dört kişiden birisidir. Diğerleri ise Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses, Müslüm Gürses’dir.
Ferdi Tayfur Paraşüttedeki Çocuk isminde bir kitap yazmış olup, bu kitapla ilgili Savaş Özbey, Ferdi Tayfur’la bir röportaj yapmıştır. “Atatürk’süz olmaz sözünü o röportaj da söylemiştir. Bu söze ilaveten diyor ki; “Biz Atatürk’ü unutsak dünya unutmaz”. Arabesk şarkılarla toplum üzerinde damardan etki yaratmaya çalışan bir şarkıcının Atatürk’ün hakkını kendisine teslim ederek, bu sözlerle toplumun karşısına çıkması gönlümde tarifsiz bir memnuniyet yaratmıştır.
“Paraşütteki Çocuk” kitabının kahramanı Ceren’dir. Ceren, toplumun gariban kesiminden yoksul bir ailenin kızıdır. Ceren bu kadar verimli topraklarda insanların yoksul kalmasına hiç bir anlam veremez, şaşkınlık yaşar. Ceren’in şaşkınlığı bizlerin de şaşkınlığı değil midir?
Yolsuzlukla yoksulluk arasında çok yakın, sıkı bir bağ olduğu kesin. Yolsuzluk arttıkça yoksullukta çoğalıyor. Yoksullara destek çıkınca seyri değişiyor. Ona göre yaşamı dizayn etmek ve yoksullara söz geçirmek kolaylaşıyor. Yoksulların sayısındaki artış siyasi iktidarların işine geliyor. Bu durumu siyasetin “çirkin yüzü” diye nitelendirmek, bir bakıma gerçeği yansıtmaktadır.
“Paraşütteki Çocuk”ta adı geçen Ceren bu kadar zengin topraklarda fakir kalmanın utancını yaşıyor. Başını yere eğiyor. Fakirliğin “Kaderin bir oyunu” olmadığına inanıyor. Sosyal hukuk devletinin sosyal şartları adil ölçüler içinde yaşanmış olsa kader ağlarını başka türlü örer, insanlar kendi kaderlerini değil, yeteneklerine ve sosyal devletin olanaklarına göre insanlar kendi hallerini yaşardı. En iyisi de bu olurdu. Fakir kesimin insanları istismarcıların eline düşmez, istismar edilmezdi. Minnet hisleriyle herhangi bir yere bağlı kalmaz, kula kul olmazlardı.
Ferdi Tayfur “Ben hukuka inanırım. Adalete özgürlüğe ifade özgürlüğüne, paylaşmanın insanı gereklerine inanırım” diyor. “Bunlar ülkenin en büyük dokunulmazlıklarıdır. İnşallah bunlar bir katakulliye getirilmez. Hukukun olmadığı yer memleket değildir dağ başıdır orası” gibi sözleriyle güne damgasını vuruyordu.
Arabesk bir şarkıcının damardan girip toplumu etkilemesinin başka bir ifadesiydi bu sözler. Hoşagitmemesi mümkün değildi. “Kim ne derse desin, ben Atatürk’ün kötü birşey yaptığına inanmıyorum. Gözümü Cumhuriyetle açtım. Cumhuriyete inanıyorum.” Bu sözlerde Ferdi Tayfur’a aittir.
Hani halk arasında söylenen bir söz vardır ya “Kapak olsun” gerçekten kapak olsun sözü tam yerindedir. Yürekte, akılda yer etmesi yaşam boyu yanlış yapma imkanını da ortadan kaldıracaktır.
İş burada bitmiyor, biz tarımda kendi kendine yetebilen yedi ülkeden biriydik. Şimdi saman ithal ediyoruz. Bu kadar toprağı ve arazisi olan bir ülkenin dışarıdan saman alması iyi birşey değil. Mahsuller dallarında çürüyor. Bu kadar olmaz. Bu durumu kabullenmek oldukça zor. Bütün bunlar göz göre göre yaşanıyor. Bu olumsuzları yaşatanlar üstün nitelikleriyle caka satıyor.
Böyleleri yakından takip edilmeli ehliyetsiz ellere yönetimden habersiz basiretsiz kişimlere olanak sağlanmaması için duyarlık göstermelidir. Etkili ve yetkili olanlar bu kadar sorumsuz olamazlar. Kaliteyi düşürmek değil yükseltmektir önemli olan. Ne yapılırsa yapılsın, kaliteyi yükseltmek adına yapılmalıdır.
Atatürk için dil uzatanlardan birisi “Keşke olmasaydı, Türk’e benzemiyor” gibi lafları kullanabiliyor. Bu tür sözleri Atatürk’e söylemek için kişinin aklını yitirmiş olması gerekir. Atatürk yoktan bir ulus yarattı. Yol arkadaşlarıyla birlikte Cumhuriyeti kurdu. “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” dedi. Bu söz insanlara yaşam hakkı tanımak, insanı insan yerine koymaktır. “Ne Mutlu Türk’üm” diyerek Türk ulusunu onurlandırdı. Gerçek bir kahramandı. Canı pahasına gece gündüz çalıştı. Bilime, sanata düşünceye, çağdaşlığa ülkenin kapılarını açtı. Bütün bunlar Cumhuriyet süreçlerinde yaşandı. Ulusal bağımsızlık ve bağlantısızlıktan yanaydı. “Yurtta barış, dünyada barış” diyerek insanların sevgi ve barışa ne kadar susuz olduğunu ortaya koydu.
Sonraki yıllarda Ferdi Tayfur insanların gönül teline dokundu. “Bilsen uzaklarda kimler ağlıyor” diye şarkılar söyledi. Arabesk dalında şarkı söyleyen Ferdi Tayfur “Atatürk’süz olmaz” diyorsa Atatürk’ü ve yaptıklarını unutup nankörlük edenlerin yatacak yerleri yoktur. Cumhuriyet değerleri, Atatürk devrimleri Türk ulusunun temelini oluşturan gerçek unsurlardır. Gerçekten ve tüm kalbimle söylüyorum, Atatürk’süz olmaz. Sevgilerimle…