Vatansız kalmamak kolay olmadı. Bu vatanı kazanmak vatan uğruna canlarını seve seve veren şehitlerimizin sayesinde oldu. Ne yapılırsa yapılsın şehitlerimizin hakkı ödenemez.

Vatan toprağı kutsaldır. Yabancılara parsellenip satılamaz. Vatan toprağını yabancılara satanları şehitlerimiz affetmeyecektir.

Vatan atalarımızın bize amanetidir. Bu amanet gözümüz gibi korunmalıdır. Atalarımızdan bize kalan amaneti, bizden sonraki nesillere aldığımızdan daha güzel olarak bırakmak görevlerimizden olmalıdır.

Yılmaz Özdil’inde yazdığı gibi “Çanakkale’de oluk oluk kan aktı. Tıbbi malzeme yetersizdi. Kanamayı durdurabilmek için, şarapnelle parçalanan kollar, bacaklar iple bağlanarak sıkılıyordu. Vücuda saplanan mermilerin deliklerine ot tıkanıyordu, ot bulunamazsa çamurla sıvanıyordu.”

“Yaralar kurtlanıyordu, kireçle temizlemeye çalışan gazilerimizin feryatları gecenin karanlığını yırtıyordu. Daracık alanda binlerce ölü beden yatıyordu. Milyarlarca sinek üşüşmüştü. Kavurucu sıcakta buram buram ağırlaşan koku sinek sürülerini mıknatıs gibi çekiyordu.”

“Tuvalet yoktu, siperlerde kovalar vardı. Sağlık ekipleri toplar herhangi bir yere boşaltırlardı. Siperlerin arkasına iki üç metre derinliğinde çukurlar kazılırdı. Üstüne kalaslar konulurdu. Bu kalaslar oturma yeriydi. Üstelik ishal salgını vardı.”

Bu vatan böyle kazanıldı. Bunlara benzer nice destanlar yazıldı. Savaşlarda, yoksulluk yıllarında benzer olaylar hep yaşanıldı. Kurtuluş savaşında bunlardan daha fazlası yaşandı. Mehmetçiğin PKK terörüyle sürdürdüğü çatışmalarda benzer olayların yaşandığı unutulmamalıdır. Savaşlarda kaybettiklerimiz canlarımızdı, kan, kemik, etti. Kazandığımız ise vatan ve cumhuriyetti.

Askerlik eğitiminde komutan anlatır. Konu vatandır. Askerlere vatanın ne olduğunu sorar. Askerlerden birisi “vatan babamdır” diye yanıt verir. Bir başkası “yaşadığımız topraktır” başka bir askerse “doyduğumuz yerdir” diye söyler. Sıra Mehmet’e gelince “vatan anamdır, komutanım” yanıtını verir. Mehmet’ten sonra sırada olan askere komutan, vatan sence nedir diye sorduğunda, “Vatan Mehmet’in anasıdır komutanım” yanıtı ile vatan konusu işlenmiş olacaktır. Bana göre vatansa, Vatan şiirinde anlatılanlardır.

Vatan:

Ekmeğim, aşım

Dik duran başımdır vatan

Anamdır besleyip büyüten

Babamdır koruyup kollayan

Evladım, oğlum, kızım

Seninle yaşamaktır alın yazım

Damarımda kan, canımda candır vatan

Senden uzak kalamam

Sensiz yaşayamam

Atalarımdan armağan, vatan

Karnımın doyduğu yer

Yüreğimin attığı yer

Şehitlerimin yattığı yerdir vatan

Güven duyup barındığım

Denizlerinde yüzüp sularında arındığım

Tadına doyamadığım

Eşini bulamadığım

Ayrı kalamadığım

Bir diyardır vatan

Beni sana, beni yarınlara bağlayan

Gençliğim, geleceğimdir vatan.

Gurur duyduğum, özgür olduğum

Övündüğüm, hayal kurduğum

Varlığı ile mutlu olduğum

Aşkım, vazgeçilmezimdir vatan

Atatürk “söz konusu vatansa gerisi teferruattır” demiştir. Söz konusu vatansa ince eleyip sık dokunmalıdır. Gelişigüzel hesaplar değil, ince hesaplar yapılmalıdır. Her adım vatan için atılmalıdır.

Söz konusu vatansa; vatan deyip geçme, tanı. Sen şehit oğlusun sakın incitme Atanı… SEVGİLERİMLE

İletişim Cafer GÜNDOĞDU

0539 979 35 29

[email protected]