Sevgili okuyucularım, öncelikle hepinize hayırlı Ramazanlar diliyorum. Bu mübarek ayın hem bedeninize hem de ruhunuza sağlık, sıhhat, afiyet ve mutluluk getirmesini temenni ediyorum. Bu haftaki yazımda sizlere boyun fıtığı rahatsızlığından bahsetmek istiyorum. Her 3 kişiden 1'inde sıklıkla karşılaşılan bu rahatsızlık nedir tanımıyla başlayalım. Boynumuzda 7 adet omur bulunmaktadır, omur ismini verdiğimiz bu kemiklerin arasında da diskler bulunmaktadır. Diskler boynumuzun hareket edebilmesini, boyna binen yükleri amortisör görevi görerek absorbe etmeyi ve aynı zamanda omurların birbirlerine temas etmemesini önleme görevi üstlenirler. Yaş ilerledikçe zamanla dejenere olan bu diskler yerinden oynayıp, omurilik kanalına doğru çıkıntılar oluşturup etrafa baskı yaparak ''Boyun Fıtığı'' rahatsızlığını meydana getirirler.
Boyun Fıtığı Nedenleri Nelerdir?
-
Uzun süreli bilgisayar başı ve masa başı işlerle uğraşmak.
-
Aşırı ağır yükleri uygunsuz bir şekilde kaldırmak.
-
Ağır sırt çantaları kullanıp özellikle hep aynı tarafta kullanmak.
-
Duruş bozuklukları, örneğin sürekli öne eğik durmak.
-
Uygunsuz yastık kullanımı.
-
Sürekli rüzgara maruz kalmak.
-
Boynu aşırı zorlayan hareketler yapmak.
-
Isınmadan başlanan sporlar.
-
Sigara içmek, aşırı stres.
-
Kazalar, travmalar.
Boyun Fıtığının Belirtileri Nelerdir?
-
Boyun sırt, omuz ve kola yayılan ağrı.
-
Boyun hareketlerinde zorlanma, yapamama ve kısıtlık oluşumu.
-
Kollara, ellere, parmaklara hatta avuç içine yayılan uyuşmalar.
-
Baş dönmeleri, bulantı, kulak çınlaması, baş ağrısı.
-
Kollarda ve ellerde güçsüzlük(Ele alınan eşyayı düşürme),karıncalanma
-
Boyun tutulmalarında sıklaşma.
-
Kolda incelme.
-
Ağrılar genellikle gece hastayı uyutmayacak şekilde olabilir.
-
Denge kayıpları hatta merdiven inme problemi de belirtiler arasındadır.
Boyun Fıtığı Teşhisi Nasıl Konulur?
Boyun fıtığında hastalar genellikle ilaç kullandıktan sonra dahi geçmeyen ağrı ve uyuşma şikayetleriyle doktora gelirler. Yapılan klinik muayene hemen hemen tanıyı koydurmaktadır. Bunun yanında yumuşak dokuyu, omurgaların durumunu, fıtığın yerini belirlemek içinde en sık MR tetkiki yapılmaktadır. Röntgen, BT ve EMG' de ayrıntılı tetkikler için tercih edilen yöntemlerdendir.
Tedavisinde Neler Yapılır? Boyun fıtıklarında çok çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Genellikle uygulanan ilk tedavi istirahat ve ilaç tedavisidir. Devamında fizik tedavi de eşlik eder. Fizyoterapist hastanın ağrı durumunu, şikayetlerini göz önüne alarak bir tedavi programı hazırlar. Genellikle boyun fıtıklarının %90'ında fizik tedavi ve ilaç tedavisiyle iyileştirilir. Hastaya boyunluk kullanılması önerilmektedir. Fizyoterapist tarafından yapılan manuel terapi, germeler, ultrason ve öğretilen egzersizler hastanın şikayetini hemen hemen bitirmektedir. Fakat ileri derecedeki durumlarda cerrahi operasyon gerekmektedir.
Korunmak İçin Neler Yapmalıyız?
-
Bilgisayar başı, masa başı işlerde otururken duruşunuza dikkat edin kalça ve diz dik olacak şekilde oturun.
-
Yürürken dik yürümeye özen gösterin.
-
Telefon oynarken, gazete okurken vs. başınızı aşırı derece öne eğmeyin boynunuza fazla yük bindirmeyin.
-
Boynu zorlayan sporlardan uzak durun.
-
Bilgisayarınız ve televizyonunuz göz hizasında olsun.
-
Yastığınızın aşırı sert ve yüksek olmamasına dikkat edin.
-
Yüz üstü yatmayın.
-
Kanepe ve koltukta uyumayın.
-
Yürüme ve yüzme sporlarını yapın.
-
Islak saçla dışarı çıkmayın, rüzgara maruz kalmayın.
-
Sıkmayan kıyafetler giyin.
-
Telefonunuzu omuz ile boynunuzun arasına sıkıştırıp, konuşmayın.
-
Düzenli boyun kaslarını kuvvetlendirecek egzersizler yapın.
Egzersiz Önerileri
Ellerinizi alın bölgesine koyarak başınızı öne doğru hareket ettirin. Hareketi yaparken ellerinizle başınıza engel olmaya çalışın. İçinizden 10'a kadar sayıp bırakın.
Ellerinizi başınızın arka tarafına yerleştirin. Sonra başınızı arkaya doğru itmeye çalışın bu harekete ellerinizle engel olmaya çalışın, içinizden 10'a kadar sayıp bırakın.
Yüzünüzün sol tarafına sol elinizi yerleştirin. Başınızı sol tarafınıza döndürmeye çalışırken, yerleştirdiğiniz sol elinizle bu hareketi engellemeye çalışın, içinizden 10'a kadar sayıp bırakın aynı şekilde sağ tarafınızda da bu egzersizi yapın.
Başınızı çenenizi göğsünüze değecek gibi aşırı zorlamadan öne doğru eğin sonra dinlenin, ardından başınızı geriye doğru aşırı zorlamadan kaldırın tekrar dinlenin.
Başınızı kulaklarınız omuzlarınıza değecek şekilde sağ ve sol tarafa ayrı ayrı eğin ve sonunda dinlenin.
Sevgili okuyucularım bu egzersizleri günde 3 defa 5'er tekrarlı yapmanızı tavsiye ediyorum. Egzersizleri çoğaltmak mümkün ben sadece sizlere birkaç örnek vermek istedim. Bütün bireyler yapabilir hiçbir sakınca yoktur. Herkese tekrardan hayırlı Ramazanlar ve güzel bir hafta sonu diliyorum. Sağlıkla kalın.