Kurban Bayramına çok az bir süre kaldı, Bayram günleri, tüm aile bireylerini bir araya getirir, geniş sofralar kurulur. Yılın en çok et tüketiminin arttığı günlerdir. Ayrıca çeşitli çeşitli tatlılar ve hamur işleri de sofralarda yerini alır. Artan tüketimle birlikte özellikle kalp hastalığı, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik sorunları olanlarda, gastrit, ülser gibi mide problemleri yaşayanlarda ve ileri yaşlardaki kişilerde ekstra sağlık sorunları oluşabilir.
Bayramda sofralarında et tüketiminin yanı sıra sebze yemekleri, meyve ve salata da tüketilmelidir. Börek, tatlı, sarma, kavurma gibi yiyeceklerin miktarını ayarlayarak, kontrolü de kaybetmeden dikkatli bir şekilde tüketebilir.
Bayramda 4-5 öğün şeklinde beslenilmelidir. Öğün atlamak kontrolsüz porsiyonları da beraberinde getirir. Ayrıca fazla miktarlarda ve geç saatlerde yemek yenilmekten kaçınılmalıdır.
Kurban bayramında en dikkat edilmesi gereken konu ise etlerin 1-2 gün dinlendirilmesidir. Çünkü dinlenmeyen etler sindirim problemlerine yol açar.
Etin ateşe yakın olarak pişirilmesi hem kanserojen öğelerin oluşumuna neden olur, hem de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybı oluşur. Bu nedenle mangal planınız var ise; etler ateşten 15 santimetre uzakta ve kömürler, kor halini aldıktan sonra pişirilmelidir. Ayrıca mangalda pişirme sırasında etin dış kısmı hızlı bir şekilde pişmekte ve etin iç kısmı çiğ kalmaktadır.
Kurban eti’ ni kendi yağında pişirmek en doğru yöntemdir. Et’ e ekstra yağ eklemek kronik hastalıkları tetikler. Günde 90 ila 120 gram arasında et tüketilmesi gerekmektedir. Fazla et tüketimi ise kandaki kolestrol seviyesinin yükselmesine neden olur.
Bayramda bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketilmemelidir. Fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikâyetlere neden olmaktadır. Çikolataya ve şekere alternatif olarak; vitamin ve mineralden zengin ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler tercih edilebilir.
Son olarak; Evinize gelen insanlara yiyecek ikramı konusunda aşırı ısrarcı olunmamalıdır. Gittiğiniz yerlerde kendinize gelen ısrarlara da kapılıp, karmakarışık beslenilmemelidir.
Nefes almak bayramdır mesela; günün birinde soluksuz kalınca anlar insan...
Sevdiklerinle geçen her gün bayramdır
Her gününüz bayram olsun. Hayırlı bayramlar… Sağlıcakla kalın.
BAYRAMA GİRERKEN ET'E DİKKAT!
Diyetisyen Senanur Yeşiloğlu
Bu içeriğe tepkiniz
Yorumlar