Merhaba sevgili okuyucularım, sizlerle bu hafta yazar Charles Sykes’ın gençler için verdiği şeffaf tavsiyeleri paylaşmak istiyorum.

### Charles Sykes’tan Gençlere Tavsiyeler

- **Hayat adil değil. Buna alış.**
- **Özsaygın dünyanın umurunda değil.** Dünya, kendini iyi hissetmeden önce bir şeyler başarmanı bekleyecek.
- **Öğretmenin sert olduğunu düşünüyorsan, bir patronun olduğunda görüşürüz.**
- **Liseden mezun olur olmaz hemen 60.000 dolar kazanmayacaksın.** Bir şirkette arabası, telefonu olan bir genel müdür yardımcısı da olmayacaksın. Önce bunları hak etmen gerekecek.
- **Köfte kızartmak onursuz bir iş değildir.** Köfte kızartmaya dedeleriniz başka bir isim vermişti: Fırsat.
- **Çuvallarsan bu annenin ve babanın hatası değil.** Sızlanmayı bırak, hatalarından ders almaya bak.
- **Sen doğmadan önce annenle baban bu kadar sıkıcı insanlar değillerdi.** Senin masraflarını karşılamaktan, giysilerini temizlemekten, senin ne kadar “cool” olduğunu anlatan konuşmalarını dinlemekten bu hale geldiler. O yüzden, yağmur ormanlarını anne babanın kuşağının yarattığı felaketlerden korumadan önce, odandaki dolabın içini temizle.
- **Okulun başarılı başarısız ayrımını kaldırmış olabilir ama hayatta böyle bir ayrım hala var.** Bazı okullarda sınıfta kalma olmayabilir. Doğru cevabı bulana kadar sana sonsuz şans tanınmış olabilir. Bunun gerçek hayatla zerre kadar ilgisi yoktur.
- **Hayat sömestrlere bölünmemiştir. Yaz tatili yoktur.** Çok az işveren “kendini bulmanla” ilgilidir. Bunu kendin yapacaksın.
- **Televizyon (Instagram, TikTok, vb.) gerçek hayat değildir.** Gerçek hayatta insanlar kafeden çıkıp işe gitmek zorundadır.
- **Sınıfındaki inek öğrencilere iyi davran.** Muhtemelen onlardan biri için çalışacaksın.

### Yazar Sykes’ın Tavsiyeleri Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

Günümüzde aileler çocuklarına o kadar çok olanak veriyor ki, onları pamuklara sarıp sarmalıyor, onları hiçbir sorumluluk için zorlamıyor ve sınır koymuyor. Bu çocuklar ve gençler, ailelerinin onlara sunduğu yapay hayattan uzaklaşıp gerçek hayatla karşılaştıklarında çok fazla hayal kırıklığıyla, depresyonla ve duygu durumu ile ilgili birçok rahatsızlıkla başa çıkmak zorunda kalıyorlar.

Çocuklarımız çok değerli, bu yüzden onları gerçek hayattan uzaklaştırmadan hayatın akışında izleyelim, müdahale etmeden. Herkesin hikayesi sizinkinden farklı; izin verin çocuğunuz kendi hikayesini kendi yazsın, yapay yaşamını değil, gerçek yaşamını…

Sevgiyle kalın.

Klinik Psikolog Gülsüm Bircan