Büyüme, gelişme ve sağlıklı olmak için, gerekli ögeleri besinlerle vücuda alarak kullanmaya beslenme denir. Yaşamın her döneminde sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenme temel koşul iken, büyüme gelişmenin hızlandığı, bedensel ve zihinsel gelişimlerin tamamlandığı, öğrenme ve kavrama işlevlerinin önem kazandığı okul çağındaki öğrencilerin başarılı bir eğitim dönemi geçirmeleri için beslenme düzenlerini oluşturmak oldukça önem taşımaktadır. Bundan dolayı, okul çağı çocuklarında enerji ve besin ögelerinin yetersiz alımı, büyüme, gelişme ve okul başarısını olumsuz yönde etkiler. Geçtiğimiz Perşembe günü Kumluca Sultan Alparslan ilkokulu velileriyle buluştuk. Öğrencilerimizin beslenme alışkanlıkları, fast-food tüketimi, kahvaltı, iştahsızlık üzerine konuştuk. Bu nedenle bu haftaki yazımda sizlere çocuklarda beslenmenin önemine değinmek istiyorum.

Sevgili okuyucularım,çocukların besin gereksinimi enerji harcaması, yeni dokuların yapımı, protein, mineral ve vitaminlere olan gereksinim ve sindirim sisteminin yapısının farklı olmasından kaynaklı yetişkinlerden farklıdır. Aile çocuğun yemek alışkanlığını geliştirmesinde en etkili ortamdır. Çocuklar yakın çevresini örnek alırlar özellikle anne, baba ve kardeşler en iyi birer modeldir. Yemek yeme adetleri ise aile sofrasında edinilir. Anne ve babanın sevdiği yiyeceğe karşı aşırı istek oluşurken, onların sevmediklerine de tepki geliştirebilirler. Bu nedenle besinler taze ve mevsimine göre , çeşitlerine özen gösterilerek hazırlanmalı, çocuğa her besinin yararları anlatılarak onunla birlikte tüketim sağlanmalıdır.

Çocuğa yapılan beslenme hataları;
 Sabahları kahvaltı edilmemesi.
 Küçük yaştan itibaren kazanılan yanlış beslenme
alışkanlıkları,
 Tatlandırılmış içeceklerin tüketimi
 “fastfood” tarzı beslenmenin yaygınlaşması
 Televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen saatlerin artması
 Aktivitenin azalması
 Anne ve babanın ya aşırı ilgisi ya da aşırı ilgisizliğinin beslenme üzerindeki etkisi,
 Ayak üstü beslenme ve abur – cubur yeme alışkanlığı, ev dışından beslenme
 Okul çevresinden ve okul kantinlerinden zararlı, besleyici değeri düşük, sağlıksız yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi şeklinde sıralanabilir.

Ailelerin bu hataları kendilerine sorduktan sonra, tekrar düşünmeli ve bu konudaki eksiklerini muhakkak bir uzman tarafından gidermeleri gerekmektedir.
Dengeli Beslenme için velilere öneriler:
1.Zorlama ve korkutma yapılmamalıdır.
2.Çocuğun yemeğini yemesi için acele ettirilmemelidir.
3. Çocuğun yemeğini yerken gereksiz yere oyalanmasına engel olunmalıdır.
4.Çocuğun her istediği yapılmamalıdır.
5.Başka çocuklarla kıyaslaması ( az yemesi, zayıf olması…) yapılmamalıdır.
Sevgili okuyucularım aile sofrası çocuğun en iyi beslenme modeli geliştirdiği ortamdır. Bir yandan dengeli beslenme modeli oluşturulurken bir yandan da ailenin bir araya geldiği mutlu bir ortam yaratılmalıdır. Sağlıklı, mutlu haftasonları dilerim.

Senanur YEŞİLOĞLU
PEMBE ÖNLÜKLÜ DİYETİSYEN
[email protected]