Bayrama sayılı günler kala ben de bu haftaki yazımda size bayramda beslenmeden bahsetmek istedim. Bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya getiren, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günlerdir.Bayramlarda psikolojik olarak daha fazla yemek yeme hissi vardır. Kurban Bayramının yılda bir defa olmasından dolayı et ve tatlı tüketimi artmaktadır. Ağır ve aşırı yemek yenmesi halinde sindirim zorlukları, gaz sıkıntısı, hazımsızlık, mide bulantısı ve ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar görülebilir.

Sevgili okuyucularım, 
Bayramlarda; kalp, şeker ve tansiyon hastalarının normal beslenme düzeninin dışına çıkmamaları gerekir. Kırmızı et, doymuş yağ ve kolesterolden zengindir. Etin yağı ayrılsa dahi kırmızı et % 20 yağ içerir. Etler haşlama veya ızgara şeklinde tüketilmelidir, kızartmadan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme, kızartma ve direkt ateşte pişirme yöntemleri etin besin kalitesini azaltacağı gibi kanserojen riskini artırmaktadır.


Kurbanlık hayvanın kesiminden sonra ette ‘rigormortis’ denilen ölüm sertliği oluşur. Bunu önlemek için etler kesildikten hemen sonra 5-6 saat serin bir yerde 14-16 santigrat derece sonrasında 18-19 saat da buzdolabında bekletmeli, toplamda 24 saat beklettikten sonra tüketmelidir.

Etlerin saklanması konusundaki önemli noktalardan biri de derin dondurucuda etler 3 ay saklanabilir, fakat kıyma şeklinde saklanacaksa bu süre daha kısadır.

Kırmızı et; iyi kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içermektedir. Etin yanında C ve E vitamini almak için sebzelerle tüketilmelidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır.

Etler öğle öğününde tüketilmeli, akşamına kurubaklagil, sebze gibi besinler tüketilmelidir. Sınırsız et tüketimi yanlıştır. Günde 90 ila 120 gram arasında et tüketilmesi gerekmektedir. 
Bunun yanında ziyaretlerde ikram edilen ağır tatlılardan kaçının. Tercihiniz meyve, ceviz-fındık gibi kuruyemişler veya sütlü tatlılar olmalıdır. Sağlıklı yaşamanın temel koşullarından biri olan fiziksel aktivitenin bayram süresince aksatılmamalı. Bayram ziyaretlerinde kısa mesafelerde yürüyüş tercih edilebilir.

Sağlıklı ve mutlu bayramlar diliyorum.