Merhaba sevgili okuyucularım bu hafta sizinle sosyal medyanın yaratmış olduğu mükemmelliğin getirmiş olduğu ördek sendromunu paylaşmak istiyorum.
İnsanların kusursuz görünme isteği bunu sosyal medya araçları ile paylaşması herkesin o kusursuzlukta görünmesini dikte etmesinden dolayı sağlıksız bir görünüm kazanmaktadır.
Gelin şimdi bu kusursuzluğun yarattığı Ördek Sendromunu tartışalım.
Sosyal medyada gezinirken diğer insanların hayatına bakıp ne kadar kusursuz, mükemmel olduklarını düşünüp kendinizle kıyaslıyor musunuz?
Ya da arkadaşınızın sosyal medyada paylaştığı eşi ile ilgili özel anlarını görüp eşinize “onun kocası ona hediye almış, ( bu hediyeler çoğunlukla abartılıdır), aşkım, bebeğim vb. Sözlerle aşkını ilan ediyor sen bana yapmıyorsun” diye eşlerinizi kıyaslıyor musunuz?
Oysaki dışarıdaki insanlarda bizden farklı değil, Onlar da bazen üzgün, mutsuz olabilir. Peki neden bu insanlar hep mutluymuş gibi yapıyorlar ve bunu herkese göstermeye çalışıyorlar?
Sosyal araştırma uzmanları bu duruma Ördek Sendromu adını veriyor. Yani kişinin gerçek hayatta mutsuzken sosyal medyada mutluymuş gibi davranmasıdır.
İlk olarak Ördek Sendromu, Stanford Üniversitesi tarafından ortaya atılmış; bu durum öğrencilerin her hangi bir sıkıntı, depresyon kendinden şüphe etme gibi kaygılarını bastırırken dışarıdan sakin görünebilme becerisini ifade etmek için kullanılmıştır.
Peki neden ördek ismini almıştır?
Ördekleri suyun üzerinde dans eder gibi süzülürken onları hayranlıkla izleriz. Suyun üst kısmından bakarken herhangi bir zorlantı olduğunu düşünmeyiz. Ama esas mekanizma alt kısmındadır ördeğin suyun altında kalan ayakları bir makina gibi çalışır.
Sosyal medyada bize bu alt kısmı göstermiyor herkes kusursuz herkes kolay yoldan meşhur olmuş mutlu mesut ve mükemmel gözüküyorlar. Tabi ki bunlar gerçekçi değil sosyal medya yalanları..
Şimdi düşünün iş arkadaşınızın filtrelerle bezenmiş tatilini incelerken, patronundan proje için yediği redleri paylaşmak hiç de işine gelmeyecektir.
Sosyal medyada kişiler kendilerini nasıl göstermek, sunmak istiyorsa o şekilde paylaşımlar yapmaktadır.
Sosyal medya her şeyin kişiler için mücadele etmeden çaba göstermeden elde ettikleri yer olma izlenimi veren bir ortam.
Sosyal medyada gördüğünüz kişiler gerçekten mutlu, zengin, kusursuz, başarılı ya da mükemmel mi? Cevabı aslında hepimiz biliyoruz: değiller!
Örneğin, bir kişi sosyal medyada çok başarılı, mutlu ve herkes tarafından sevilen biri olarak gösterilebilirken, gerçek yaşamında üzgün, işlerinde başarısızlık yanında stres ve yalnızlık yaşıyor olabilir.
Ördek sendromu yaşayan kişiyi en çok etkileyen şey başkalarının ne düşündüğünü düşünerek hayatını şekillendirmektir. Kişi kendinden uzaklaşarak yaşamdan zevk almamaya başlar.
Sevgili okuyucularım unutmayalım ki Hayatta hiç kimse kusursuz değil ve biz kusurlarımızla mükemmeliz :)
Biliyoruz ki hiç kimsenin yaşamı bir ördeğin suyun üzerinde süzülüşü kadar mükemmel değil, kendinizi medyadaki kişilerle kıyaslamakta kendinize yapacağınız en büyük haksızlık olacaktır. Her halimizle olduğumuz gibi güzeliz.
Sevgiyle kalın.
Klinik Psikolog Gülsüm Bircan