Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan kişiler için gün boyunca yeme-içme durumundan uzak durmalarından dolayı iftar vakti geldiğinde yoğun bir açlık hissiyatıyla yedikleri ve içtikleri besinlerin miktarını iyi ayarlayamayıp vücuda kilo alımı olarak geri dönebiliyor. Sevgili okuyucularım bu ayda danışanlarımdan da sıkça duyduğum sözlerden biri ‘’ Ramazan ayında kilo problemi yaşıyorum ‘’ oluyor.
Ramazan ayında vücudunda gece sahura kalkıldığında tüm günü aç bir şekilde geçirmemek adına yeme- içmeye haddinden fazla ağırlık verilmektedir. Oysa ki bedenin ve ruhun terbiyesini hedefleyen oruç ibadeti sayesinde Ramazan ayı yanlış beslenme alışkanlıkları düzeltmek ,direnen son kilonuzu vermek için ve kilo alışını engellemek için iyi bir fırsattır.
1. İftar ve sahur arası su içmeyi arttırmak için kendinize aromalı sular hazırlayabilirsiniz. Danışanlarıma da önerdiğim tariflerden bir tanesi : Yaklaşık 2 litre su içmeleri gerekiyorsa 1 litresine taze nane gibi baharat bitkisini eklemelerini öneriyorum.
2. Sahuru atlamak metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır. Ayrıca sahura uyanamayan kişiler Ramazan sonunda kilo kaybı yaşamaktadırlar. Verdikleri kilolar da yağsız kütle ( kas ve su kaybı) olmaktadır. Yağsız kütleden olan kilo kayıpları, kısa zamanda daha fazla miktarda kilo olarak geri alınmaktadır.
3. Çok hızlı iftar yemeği tüketmek, iftarda sadece su ve çorba içmek sağlığınız için riskli olmaktadır. Doygunluk hissi 15-20 dk’da ulaştığı için bağırsak sisteminizi ve midenizi rahatlatmak için ana yemek öncesi 5 dk mola verilmelidir. İftarda alacağınız ana yemek ise kavrulmuş, kızartılmış olmamalı; haşlama, fırında veya buğulama gibi pişirme yöntemleriyle pişmiş olmalıdır.
4. Kabızlığınız mı var?
Sevgili okuyucularım son olarak da oruçla birlikte artabilen kabızlık şikayeti için sahur ve iftar menülerinde poğaça, simit, börek gibi besinleri çıkararak omlar yerine posa içeriği yüksek yulaf, sebze, meyveleri tercih etmek bağırsak hareketlerini arttıracaktır. Ayrıca probiyotik kaynaklarından kefirin de bağırsak düzenine, metabolizmaya etkisi büyüktür. Hala sindirim sorunları yaşıyorsanız, bir probiyotik takviyesi sağlamanız sorunlarınız için faydalı olacaktır.
Ramazan döneminde kazandığınız doğru beslenme alışkanlıkları genel sağlığınızı iyileştirmek ve sürdürmek için yardımcı olacaktır. Bu doğruları daha sonra yaşam tarzı haline getirmeliyiz.
Hayırlı Ramazanlar dilerim.
Senanur Yeşiloğlu
Pembe Önlüklü Diyetisyen
[email protected]